Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Ημερομηνία:

Συνάντηση Αυγενάκη με τον Επίτροπο Γεωργίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας
Συμφωνία ΥΠΑΑΤ και ΕΕ για παρεμβάσεις στον Οργανισμό
Ήδη έχουν υλοποιηθεί τα 6 από τα 12 σημεία που είχε υποδείξει ο έλεγχος και είχε εντοπίσει και το ΥΠΑΑΤ

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. , στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα 27 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παράλληλα θα έχει συνάντηση και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι.

Στην διάρκεια της συνάντησης του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ο ΥπΑΑΤ θα αναφερθεί στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα υπογραμμίσει την βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη εξυγίανση του, ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί προς όφελος των παραγώγων με δικαιοσύνη και υπό πλήρη διαφάνεια.

Όπως έχει ήδη υπογραμμίσει ο κ. Αυγενάκης σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από το 2016 η Ε.Ε. είχε θέσει ζητήματα σχετικά με την λειτουργίας του. Στην διάρκεια του 2023 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αν και είχε επισημάνει εγγράφως προς την τότε διοίκηση του οργανισμού τα προβλήματα, δεν είχε γίνει καμιά διόρθωση των δυσλειτουργιών.
Με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) έχουν ικανοποιηθεί οι έξι.

Στη συνάντηση του με τον κ. Βοϊτσεχόφσκι, ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και τους Αντιπροέδρους του οργανισμού Ελευθέριο Ζερβό και Ιωάννη Κουρδή.
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Όσον αφορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ο υπουργός θα εκφράσει την ικανοποίηση του για το νέο Κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετέθη σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2024, θα υπογραμμίσει ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης του.
Συγκεκριμένα ο ΥπΑΑΤ ζητά :
1. Την δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.
2. Την μείωση των οικολογικών σχημάτων από τα 33 που είναι σήμερα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας
3. Τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται.

Ο νέος Κανονισμό του ΚΑΠ που τέθηκε σε εφαρμογή, καλύπτει ως ένα ικανό βαθμό τις Ελληνικές θέσεις καθώς προβλέπει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και μείωση του όγκου των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βουλή: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δόμηση σε...

Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο στη ρύθμιση που επιτρέπει...

Αυτά είναι τα οκτώ νέα μέτρα στήριξης...

Με μια δέσμη παρεμβάσεων συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ....

Βουλή: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δόμηση σε...

Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο στη ρύθμιση που επιτρέπει...

Αυτά είναι τα οκτώ νέα μέτρα στήριξης...

Με μια δέσμη παρεμβάσεων συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ....
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Γάμος: Από τη ρουτίνα στη μακροχρόνια ευτυχία

9 συνήθειες για σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Η μακροχρόνια...

Η «σπάνια» Αίτνα πονοκεφαλιάζει τους γεωλόγους

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης δεν μπορεί να...

Βουλή: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δόμηση σε Natura περιοχές, κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο στη ρύθμιση που επιτρέπει...

Άγιος Δημήτριος: Συνέλαβαν 20χρονο για τη δολοφονία του 27χρονου

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην σύλληψη 20χρονου ο οποίος φέρεται...