Οδοιπορικό στην Κάντανο: Η μοναδική κάτοικος του Κουφαλωτού και ο… οικολόγος κ. Νικηφόρος (Video)

Αν η νέα χρονιά σας εμπνέει για κάτι διαφορετικό, έναν αέρα ανανέωσης, μακριά από τα καθιερωμένα, τότε δεν έχετε παρά να… επισκεφτείτε την Κάντανο, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο σε απόσταση 57Km-περίπου- από τα Χανιά.

Η Κάντανος είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις θηριωδίες των ναζί, ωστόσο, επειδή όλα αυτά είναι γνωστά, εμείς επιλέξαμε με το παρακάτω οδοιπορικό να σας τα παρουσιάσουμε κάπως διαφορετικά και να σας δείξουμε και τους λόγους που σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε.

Ειδικότερα, στο κέντρο του χωριού θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πιλάφι με στακοβούτυρο και στη συνέχεια να γλυκαθείτε με γαλακτομπούρεκο.

Μάλιστα, στην Κάντανο, μπορείτε να βρείτε διάφορα καταλύματα, ενώ κοντά της υπάρχει και θάλασσα.

Εμείς, επισκεφτήκαμε το φαράγγι της Καντάνου και τον ρόλο του ξεναγού ανέλαβε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Γιάννης Κοντεκάκης. Πήγαμε να δούμε πως γίνεται το κλάδεμα, το άρμεγμα και στην περιπλάνησή μας βρήκαμε την κ. Δέσποινα, η οποία είναι η μόνη κάτοικος του Κουφαλωτού (λίγο έξω από την Κάντανο).

Ο… οικολόγος κ. Νικηφόρος αφού μας έδειξε πως κλαδεύουν, μας μίλησε για τις ελιές, αλλά και για τη Μνημονειακή Ελιά της Καντάνου. Φυσικά, το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με καλή παρέα, η οποία συνδυάστηκε από εξαιρετικό φαγητό, τραγούδια (Ριζίτικα  αφιερωμένα στην καταστροφή της Καντάνου) και μαντινάδες.

«Βαρύ ντουφέκι ρίχνεται στις Κάντανος τον κάμπο

στα Σκουδιανά στη Σκοτεινή κι απάνω στα Νεβέλλα

την Κάντανο μοιράζουνε οι Γερμανοί κα οι Ντόπιοι

στο αίμα την εβάψανε».

Μεταξύ των τραγουδιών που είπαν.

Επιμέλεια: Μαρσέλ Κατσάνι

Καμεραμάν: Μάνος Δερμιτζάκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.