Οι έλληνες εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τουρισμό και εστίαση

Ημερομηνία:

Για την μεθοδική αποψίλωση του τουρισμού και της εστίασης από Έλληνες επαγγελματίες, μέσω της επιβολής μνημονιακών πρακτικών για όσους δεν εργάζονται σε περιοχές 12μηνης τουριστικής σεζόν, μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.

«Έχουμε μπει σε μία τουριστική σεζόν πολλά υποσχόμενη, τα μηνύματα δείχνουν πολύ καλές επισκεψιμότητες και πληρότητες. Όμως για άλλη μια χρονιά, μπαίνουμε με 80.000 κενές θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς, την παραβατικότητα, την καταπάτηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της εργασιακής νομοθεσίας εν γένει. Ακόμη και εργοδότες που σέβονται την υπογραφή τους και θέλουν να εφαρμόζουν την νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις έρχονται σε δύσκολη θέση λόγω της έλλειψης προσωπικού».

«Το ωράριο αυτή τη στιγμή ειδικά στα ξενοδοχεία είναι από 13 ώρες την ημέρα και πάνω χωρίς ρεπό. Στην εστίαση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς έχουμε και το πρώτο κύμα παραιτήσεων από εργαζόμενους που προσελήφθησαν τον Μάιο αλλά δεν άντεξαν τις συνθήκες εργασίας. Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε μία “αόρατη” Αρχή, τον ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)».

Όπως προσέθεσε σε άλλο σημείο, «το ΣΕΠΕ παρά την φιλότιμη προσπάθεια κάποιων επιθεωρητών, δεν μπορεί να γίνει κάτι, είναι υποστελεχωμένο τόσο πολύ που είναι στα όρια της διάλυσης πλέον … Από το καλοκαίρι του 2021 και την μετατροπή σε -υποτίθεται- Ανεξάρτητη Αρχή, δόθηκε η χαριστική βολή».
«Ο μέσος μισθός είναι 1.200-1.300 ευρώ μεικτά (σ.τ.σ. 950-1.015 ευρώ καθαρά), ενώ έχουμε χάσει το 40% της αγοραστικής αξίας του μισθού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να μαζευτεί κανένα απολύτως αποθεματικό τους καλοκαιρινούς μήνες για να βγάλουμε το χειμώνα. Το επίδομα ανεργίας παραμένει στους 3 μήνες αντί για τους 5 όπου ήταν. Αυτός είναι ο υπ’ αριθμός 1 παράγοντας για να πάει κάποιος σε εποχική δουλειά, γι’ αυτό εγκαταλείπουν μαζικά τον κλάδο οι επαγγελματίες».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Αccor συστήνει το πρώτο Mövenpick στην...

Το Mövenpick Resort Agios Nikolaos Sivota αναμένεται να ανοίξει...

ΚΚΕ : Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για...

Αποχαιρετούμε την Καίτη Γκρέυ, μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες...

Η Αccor συστήνει το πρώτο Mövenpick στην...

Το Mövenpick Resort Agios Nikolaos Sivota αναμένεται να ανοίξει...

ΚΚΕ : Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για...

Αποχαιρετούμε την Καίτη Γκρέυ, μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related