Οι βροχές γέμισαν τους ταμιευτήρες της Κρήτης – Πάνω από 13 εκατομμύρια κυβικά νερού στο Φράγμα Αποσελέμη!

Ημερομηνία:

Σημαντική ανάσα για το υδατικό ισοζύγιο της Κρήτης έδωσαν οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, ενισχύοντας αισθητά τα αποθέματα νερού στα φράγματα του νησιού και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις ενόψει της θερινής περιόδου.

Ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια, οι βροχές του τελευταίου μήνα άλλαξαν ουσιαστικά την εικόνα στους βασικούς ταμιευτήρες της Κρήτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα φράγματα του νησιού εισήλθαν συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με τον Αποσελέμη να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση.

Ειδικότερα, στο Φράγμα Αποσελέμη, όπου πριν από περίπου έναν μήνα τα αποθέματα υπολογίζονταν μόλις στα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σήμερα η ποσότητα του νερού ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια κυβικά, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την υδροδοτική επάρκεια για το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα υδατικά έργα της Κρήτης. Το φράγμα Ποταμών εμφανίζει πληρότητα 100%, με αποθηκευμένα περίπου 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ στη Φανερωμένη τα αποθέματα φτάνουν τα 11,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πιο χαμηλά, αλλά σε σταθερά επίπεδα, παραμένει το φράγμα Μπραμιανών με περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη παρακολούθηση απαιτείται στη λίμνη Κουρνά, όπου η στάθμη έχει ανέλθει στα 5,7 μέτρα, προσεγγίζοντας το όριο ασφαλείας.

Η ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για το νησί ενόψει καλοκαιριού, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με ορθολογική διαχείριση, τα διαθέσιμα αποθέματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο για την προώθηση αναγκαίων έργων υποδομής.

Ωστόσο, παρά τη σαφή βελτίωση της εικόνας, οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος της λειψυδρίας δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά. Αντίθετα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις οι παρεμβάσεις και τα έργα που απαιτούνται για τη θωράκιση της Κρήτης απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά και ο σχεδιασμός για ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων ως πιθανός φορέας συντονισμού για το σύνολο του υδατικού δυναμικού του νησιού. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης, που θα διασφαλίζει επάρκεια, πρόληψη και καλύτερο σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ολόκληρη η Κρήτη...

Σε κατηγορία κινδύνου 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ολόκληρη η Κρήτη...

Σε κατηγορία κινδύνου 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Ελλάδα στις φλόγες: 33 συλλήψεις για εμπρησμό τις τελευταίες πέντε ημέρες

Οι 30 υποθέσεις αφορά σε αμέλεια και τρεις σε...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον χρόνο

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Τραγική ειρωνεία στα Βίλια: Εθελοντής έσωζε σπίτια ενώ το δικό του γινόταν στάχτη [βίντεο]

Συγκλονίζει το δράμα εθελοντή δασοπυροσβέστη στα Βίλια, ο οποίος...