Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας καθαρίζουν την παραλία του Καρτερού

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου:

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συμμετέχει στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 14 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2019 και καλεί τα μέλη και τις οικογένειές τους στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Καρτερού (σημείο συνάντησης ακτή πρώην ΞΕΝΙΑ Καρτερός») την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.30-13:30.

Η κολυμβητική ακτή Καρτερού επιλέχθηκε δεδομένου ότι είναι πλήρως οργανωμένη διαθέτοντας ντους, ομπρέλες, ξαπλώστρες και είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να δέχεται μεγάλο αριθμό λουόμενων με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό στην περιβαλλοντική της κατάσταση.

Βασικός στόχος της δράσης μας είναι, αφενός η ευαισθητοποίηση των μελών μας σχετικά με την ανεξέλεγκτη απόρριψη και συσσώρευση απορριμμάτων στην ακτογραμμή και την παράκτια ζώνη του νησιού μας και αφετέρου ο εθελοντικός καθαρισμός μιας από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Ηρακλείου. Με τη δράση μας αυτή, θα συμβάλουμε στην απομάκρυνση των απορριμμάτων (σκουπίδια, αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια, κ.α) που κάποιοι ασυνείδητοι αφήνουν πίσω τους, αμαυρώνοντας την όμορφη εικόνα της παραλίας του Καρτερού με τα γαλανά νερά και τη χρυσαφένια άμμο, τα βοτσαλάκια τα βράχια και τις ελώδεις εκτάσεις και ζώνες αμμοθινών, που προσελκύουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά και πτηνά της τοπικής ορνιθοπανίδας στην ομώνυμη εκβολή του Καρτερού ποταμού.

Επιπλέον, θα συνεισφέρουμε και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουμε, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στη HELMEPA που συντονίζει στην Ελλάδα τις εθελοντικές αυτές δράσεις και αφού τα επεξεργαστεί θα προωθήσει στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ανάλογες εθελοντικές δράσεις στα 34 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν ενεργοποιήσει πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους που συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, συλλέγοντας πάνω από 100.000 τόνους απορριμμάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.