ΟΗΕ : «Βουτιά» 70% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις λόγω κοροναϊού

Ημερομηνία:

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% στον κόσμο τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί: -81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, -79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα την Μαδρίτη.

Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του UNWTO.

Πότε προβλέπεται ανάκαμψη
Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.

Το 20% των ερωτηθέντων ειδικών του τομέα θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει «παρά το 2022».

Για τον UNWTO, για την βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού ευθύνεται η βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, η έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων. Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι και πώς μπορούν να...

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε- Οι προϋποθέσεις για τη...

e- ΕΦΚΑ: Ποιες δηλώσεις πήραν παράταση έως...

Η παράταση δεν αφορά στην προθεσμία καταβολής των αντίστοιχων...

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι και πώς μπορούν να...

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε- Οι προϋποθέσεις για τη...

e- ΕΦΚΑ: Ποιες δηλώσεις πήραν παράταση έως...

Η παράταση δεν αφορά στην προθεσμία καταβολής των αντίστοιχων...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η ευθεία ιρανική απειλή στην Κύπρο και η ελληνική ασπίδα με «Kίμων», «Ψαρά» και F-16

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1974 το ενιαίο...

Στα Χανιά πολυμελές κλιμάκιο της ΕΥΠ από Αθήνα «λοκάρει» στη Βάση της Σούδας

Λειτουργεί ως «μάτια και αυτιά» σε 24ωρη βάση, παρακολουθεί,...

«Δεν έχουμε ακυρώσεις» – Όχι κινδυνολογία, συνιστούν οι τουριστικοί φορείς που πάνε Βερολίνο

Ερωτηματικό για τα γκρουπ Ισραηλινών που έρχονται για το...