Ολο το παρασκήνιο της ρήξης Γεννηματά με Βενιζέλο

Αιφνιδιασμό, αμηχανία και έντονες αντιδράσεις προκαλούν στο Κίνημα Αλλαγής οι εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά στον Γιώργο Καμίνη, την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ερχόμενη σε ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ αλλά και ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της παράταξης.

Ήταν μια κίνηση που, όπως λέγεται, «έχει αποκλειστικά την υπογραφή της Φώφης Γεννηματά» και φυσικά θα κριθεί στην κάλπη. Ήταν μια κίνηση που δεν περίμεναν ούτε τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που εξέφραζαν τη σιγουριά τους ότι ο κ. Βενιζέλος θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας αλλά ούτε και οι στενοί της συνεργάτες. «Μας είπε ότι θα συναντήσει τον Βενιζέλο και το θέμα θα κλείσει», μετέδιδαν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Πράγματι, η κυρία Γεννηματά, τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο την Παρασκευή και του ζήτησε να συναντηθούν το Σάββατο. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία απολύτως επικοινωνία.  Το διάστημα αυτό η αίσθηση ότι ο κ. Βενιζέλος θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι κλήθηκε να ενισχύσει, την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η ανακοίνωση της απόφασης να τοποθετηθεί ο κ. Καμίνης και στη συνέχεια η σφοδρή αντίδραση και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, προκάλεσε «παγωμάρα» στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.  Παράλληλα άνοιξε μια συζήτηση για τη στόχευση που είχε αυτή η απόφαση της Φώφης Γεννηματά που όπως λέγεται, «ισοδυναμεί με διάσπαση στο κόμμα ένα μήνα πριν από τις εκλογές.»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται, όπως λέγεται  να είναι πεπεισμένη, ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πετύχει ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα αν καταφέρει και προσελκύσει το περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, απογοητευμένοι, έχουν αποστασιοποιηθεί.  Οι ψηφοφόροι αυτοί, είναι κεντροαριστεροί που έχουν μεν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν επιφυλακτικά τη ΝΔ και ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσέγγιση τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το Κίνημα Αλλαγής δώσει την εικόνα ενός προοδευτικού κόμματος με κεντροαριστερό προσανατολισμό. Αυτή την εικόνα, θέλησε να δώσει η κυρία Γεννηματά με την τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του Θόδωρου Μαργαρίτη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη. «Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη  διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. Απόφαση που  ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του Σύριζα για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές.  Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με  τα  πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό» αναφέρεται στο κείμενο.

Αιχμές κατά Βενιζέλου

Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά δίνουν τη δική τους εκδοχή για το περιεχόμενο της συνάντησης. «Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με  τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του  Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν » πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα»» αναφέρουν, τονίζοντας: «Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε  αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ»

Θύελλα αντιδράσεων

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν αξιοσημείωτες και βαίνουν κλιμακούμενες.  Κορυφαία στελέχη του κόμματος σε και ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα αναβρασμού που εκπέμπει το κόμμα, στην ευθεία για την πιο κρίσιμη εκλογική μάχη της ιστορίας του.  Υποψήφιοι βουλευτές, προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως ο Μάνος Επιροπάκης Γιώργος Ντόλιος, η Σοφία Θεολογίτου ανακοίνωσαν την απόσυρση των υποψηφιοτήτων τους ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα στελέχη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής εκφράζουν την απογοήτευση και την αντίθεση τους. Αντιδράσεις υπάρχουν και στους κόλπους των κορυφαίων στελεχών, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης που σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν πράγματι το Κίνημα Αλλαγής, με τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά δίνει το σήμα της μη συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμος άρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Όπως λέγεται, ένα τέτοιο σήμα προς την κοινωνία οδηγεί στην ενίσχυση του ρεύματος αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετριοπαθή στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν αδιανόητη ακόμα και τη σκέψη εκλογών με απλή αναλογική ή την μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα των επομένων ημερών είναι αν, όπως υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη, οι αντιδράσεις ελεγχθούν, ή αν κλιμακωθούν τραυματίζοντας την εικόνα της ενότητας ενός χώρου που όπως λέγεται «έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του την πλέον ακατάλληλη στιγμή»

Τα σχόλια είναι κλειστά.