Ολοκληρώθηκε το 18ο Αντιπολεμικό Διήμερο στα Χανιά .

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίων, εργαζομένων κι ανέργων ολοκληρώθηκε το "18ο Αντιπολεμικό Διήμερου" που διοργανώνουν στα Χανιά η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, μαζί με το σχήμα ΣΑΜΠΟΤΑΖ-ΕΑΑΚ ΤΕΙ Χανίων.

Στο χώρο του διήμερου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας λειτούργησαν περίπτερα με θεματικές ενότητες (πόλεμος, περιβάλλον, παιδεία) , βιβλιοπωλείο, μπαρ, ενώ μεγάλη συμμετοχή είχε τόσο το συναυλιακό κομμάτι με πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όσο και οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις.

Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση είχε θέμα: “Διεθνής αγώνας για την παιδεία που μας αξίζει. Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στις αναδιάρθρωσεις.”

Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. ΣΕΠΕ Ρεθύνου Μάνθος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους πρόσφατους αγώνες ενάντια στο προσοντολόγιο και  επισήμανε ότι ο στόχος των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία είναι η περαιτέρω επέκταση της ελαστικής εργασίας, η ένταση του ανταγωνισμού και του ατομισμού, η κατάργηση των δικαιωμάτων στο πτυχίο. Τόνισε την ανάγκη για αναβαθμισμένα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, την πρόσληψη όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη των μεγάλων κενών στα σχολεία και τη δημιουργία ενός μετώπου “παιδείας-εργασίας- δημοκρατίας”.

Ο Αλέξανδρος Μινωτάκης, υποψήφιος διδάκτορας ΕΚΠΑ στη συνέχεια  προχώρησε σε μια  ιστορική αναδρομή στη πρόσφατη ιστορία των αναδιαρθρώσεων και στις απαντήσεις που έδωσε το φοιτητικό κίνημα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την τελευταία προσπάθεια αναδιάρθρωσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σε συμμαχία με τα ανώτερα τμήματα του καθηγητικού κατεστημένου και που βασίστηκε στην τακτική του “διαίρει και βασίλευε”.   Είπε επίσης πως “το φοιτητικό κίνημα  προκαλεί τρέμουλο στα αστικά επιτελεία  καθώς αποτελεί ένα εργαστήρι ανατροπής.”

Τελευταία ομιλήτρια, η  Αιμιλία Τσαγκαράτου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλος των Παρεμβάσεων που αναφέρθηκε στους αγώνες για την παιδεία σε διεθνές επίπεδο.  Μίλησε ιδιαίτερα για τους αγώνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ειδικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά αγώνες που όπως είπε “δεν φτάνουν σε εμάς καθώς κανένα ΜΜΕ δεν δίνει πληροφορίες για τα όσα κοσμοιστορικά γίνονται εκεί”.

Το Σάββατο, η συζήτηση είχε θέμα: “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΕ-ΝΑΤΟ! Το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα σηκώνει κεφάλι απέναντι στον ιμπεριαλισμό”.

Οι διοργανωτές του διημέρου στην εισήγηση τους αναφέρθηκαν στο ρόλο της Ε.Ε. ότι: “Είναι καθοριστική η συμβολή της Ευρωπαικής Ένωσης στου πολέμου στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη και το Ιρακ. Αποτέλεσε εκτροφείο της ακροδεξιά και του νεοφασισμού (Χρυσή Αυγή, Λεπέν) ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουκρανίας όπου στήριξε νεοναζιστικές ομάδες και οργανώσεις. Ταυτόχρονα δείχνει το σκληρότερο της πρόσωπο με τα τείχη του ρατσισμού, του Σέγκεν, της Frontex και των φρακτών που μετατρέπουν τη χώρα μας και όχι μόνο σε φυλακή των μεταναστών και των προσφύγων”. Για το ρόλο του ΝΑΤΟ ειπώθηκε ότι: “Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μανδύα το ΝΑΤΟ και επεμβαίνουν σε χώρες άλλοτε “για να πολεμήσουν την τρομοκρατία” και άλλοτε εμφανίζονται ως “ελευθερωτές του λαού”. Στην ουσία όμως σπέρνουν το θάνατο και αποσκοπούν στη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής τους, την εδραίωση της κυριαρχίας τους, στην εκμετάλλευση του πλούτου αυτών των χωρών και εν τέλει στη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.”

Τα σχόλια είναι κλειστά.