Ομιλία ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, σε αγρότες της Ανατολικής Αττικής

Αυγενάκης σε αγρότες της Ανατολικής Αττικής: Με την ψήφο τους οι αγρότες να στείλουν ισχυρό μήνυμα για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική

Το ισχυρότερο όπλο μας είναι η αξιοπιστία – Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών

Η κάλπη των ευρωεκλογών είναι εξόχως βαριά και σημαντική και τα μηνύματα που θα στείλει θα είναι ισχυρά και καθαρά, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ για την Ανατολική Αττική.
Με την ψήφο τους οι αγρότες θα απαντήσουν τι ΕΕ θέλουν για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε και τόνισε ότι η Ευρώπη που απαιτούν οι αγρότες μας είναι μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική, που μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής κρίσης, που ήδη οι μεσογειακές χώρες βιώνουν.
Η ΝΔ, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήταν, είναι και πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών στηρίζοντας με πράξεις τον πρωτογενή τομέα. Τις σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει η ΝΔ ως κυβέρνηση στον τομέα της αγροδιατροφής, ο υπουργός κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να τις μεταφέρουν στη βάση ώστε να γίνουν γνωστές. «Έχουμε πράγματα να πούμε για να πείσουμε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά κι επισήμανε ότι «όλοι είμαστε στρατιώτες, οι οποίοι όμως έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε γεμάτα φισεκλίκια, καθώς η ΝΔ με τις αποφάσεις της στήριξε και στηρίζει τον Έλληνα αγρότη».
Κάνοντας εκτενή αναφορά στις αποφάσεις που έχει λάβει η ΝΔ για να στηρίξει τους αγρότες, αναφέρθηκε σε αιτήματα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί. Θύμισε ότι:
– Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο δόθηκε για τρίτη χρονιά, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί και το επόμενο έτος και θα διανεμηθεί μάλιστα με τρόπο που οι ίδιοι οι φορείς των αγροτών θα επιλέξουν.
– Η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί στόχο που αντιμετωπίζεται με αποφάσεις όπως η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος στα 0,92 λεπτά η Κιλοβατώρα, ή το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ στο οποίο θα ενταχθεί ειδικό τμήμα για τους αγρότες. «Λαμβάνουμε γενναίες αποφάσεις, τέτοιες που δεν έχουν ληφθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ», ανέφερε.
– Έγιναν έκτακτοι έλεγχοι με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς και οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν αλλά και οι ελληνοποιήσεις περιορίσθηκαν. «Θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά και το κάναμε», είπε.
– Είμαστε πρωτοπόροι στην ΕΕ στην προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, καταθέτοντας 19 συγκεκριμένες προτάσεις, αξιοποιώντας συμμαχίες όπως αυτή του ΕΛΚ το οποίο τις υιοθέτησε, ή ενεργοποιώντας άλλες συμμαχίες, όπως η ομάδα των EUMED9, δηλαδή τη συμμαχία των χωρών της μεσογείου που μέχρι τον Ιανουάριο δεν ασχολείτο με τα αγροτικά. Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η προσπάθεια για αλλαγές δεν σταματά καθώς στόχος είναι μια λιγότερο γραφειοκρατική Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα οδηγήσει με ομαλό και όχι με βίαιο τρόπο, όπως προβλέπει η παρούσα ΚΑΠ, στην πράσινη μετάβαση.
– Ενεργοποιήσαμε έγκαιρα την «Κάρτα του Αγρότη».
– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε 785 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει τις πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο. Τόνισε δε ότι στόχος του είναι ο Οργανισμός να λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, προς όφελος των αγροτών.
– Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ προχωρεί και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Ο νέος κανονισμός, όπως σημείωσε, θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το υποχρεωτικό και το προαιρετικό για τους πρόσθετους κινδύνους.
– Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα εκσυγχρονισθεί και το ΑΡΤΕΜΙΣ 2 θα προχωρήσει.
– Οι νέοι αγρότες ενισχύονται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ποτέ και θύμισε ότι η πρώτη απόφασή του ήταν να ενταχθούν με επί πλέον 82 εκατ. οι 2.190 επιλαχόντες.
Ο ΥπΑΑΤ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αγρότες θα εκτιμήσουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γιατί η ΝΔ σε όλο το διάστημα που κυβερνά έχει επιδείξει συνέπεια και έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.