Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τη διατήρηση του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του, με την υπ. αριθμ. 93/2024 ομόφωνη απόφασή του, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Πριν από λίγους μήνες ήρθε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και η έκθεση της Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης του Δικαστικού Χάρτη των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων. Σε αμφότερα τα ανωτέρω έγγραφα γίνεται λόγος για κατάργηση του Εφετείου Κρήτης και συγχώνευσης αυτού με το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης που εδρεύει στο Ηράκλειο.
Το Εφετείο Κρήτης, από την ίδρυσή του και επί 150 χρόνια περίπου, είχε την έδρα του στα Χανιά και λειτουργούσε ως Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστήριο ουσίας, εκδικάζοντας τις εφέσεις κατά των αποφάσεων των Πρωτοδικείων όλης της Κρήτης.
Το έτος 2012 και ενώ η χώρα μας ήδη ταλανιζόταν από την οικονομική κρίση, αποφασίστηκε η ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων ανά την επικράτεια, ανάμεσα στα οποία και το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στην περιφέρεια του οποίου εντάχθηκαν τα Δικαστήρια των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου.
Για την ίδρυση αυτών γνωμοδότησε θετικά το ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, ο Άρειος Πάγος, παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων των Χανίων, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης, μεταξύ άλλων, τις χιλιομετρικές αποστάσεις της Ανατολικής Κρήτης από τα Χανιά και την οικονομική επιβάρυνση και την απώλεια χρόνου των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης, ως και των λοιπών παραγόντων της δίκης.
Σήμερα, μόλις δέκα έτη μετά την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με το ανωτέρω πόρισμα προτείνεται η συγχώνευση των ανωτέρω Εφετείων σε ένα.
Αναφορικά με την έδρα του νέου ενιαίου Εφετείου στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προτείνεται να ληφθούν υπ’ όψιν κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά. Το δε πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει ρητά λόγο για συγχώνευση του Εφετείου Κρήτης υπό το Εφετείο ΑΝ. Κρήτης.
Παρά δε το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας έχει διαβεβαιώσει το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων ότι δεν τίθεται σήμερα ζήτημα κατάργησης του Εφετείου Κρήτης, διέρρευσαν δημοσιεύματα που μιλούν για κατάργηση αυτού σε «δεύτερη φάση». Για τους λόγους αυτούς οι Δικηγόροι των Χανίων τελούν σε καθολική αποχή εδώ και 3 και πλέον μήνες και δεν εφησυχάζουν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων διαμαρτύρεται κατά του ενδεχομένου κατάργησης του Εφετείου Κρήτης, καθώς με την ανωτέρω ενέργεια υποβαθμίζεται η ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στην Κρήτη και επιχειρείται για άλλη μια φορά η αποψίλωση των Χανίων.
Το Εφετείο Κρήτης, από την ίδρυσή του και μέχρι και σήμερα λειτουργεί υποδειγματικά και αποτελεί μια νευραλγική υπηρεσία για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και οποιαδήποτε κατάργηση ή συγχώνευση του Εφετείου Κρήτης, θα δυσχεράνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων των ΠΕ Χανίων.
Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.