Οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Ημερομηνία:

Την οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατοχύρωσαν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης με τη συνδρομή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ειδική σύσκεψη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.

Η ένταξη της Κρήτης στις επιλέξιμες νησιωτικές περιοχές, αποδεικνύει οτι το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς ένα «επίδομα», αλλά ουσιαστική ενίσχυση για την ανταγωνιστικότητα της δυναμικής περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία, κυρίως λόγω της σύνθεσης του παραγωγικού συστήματος και του μεγέθους συμβολής της κρητικής οικονομίας σε όρους εισοδήματος, απασχόλησης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης και με βάση τα πορίσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση διευρυμένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εκτιμάται ότι πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας δύναται να επωφεληθούν.

Την αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου και στην Κρήτη παρέδωσαν στον Υπουργό οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κρήτης, όπως είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενη συνάντησή τους.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την σκοπιμότητα εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, σχετικά με τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων δια θαλάσσης, ώστε να υπάρξει εξίσωση με το αντίστοιχο κόστος που ισχύει για τις χερσαίες οδούς.
Ο κ. Σαντορινιός δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει ότι από 1η Ιουλίου 2019 μειώνεται το κόστος ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαντορινιό συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης και Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης,ο κ.Νίκος Ρεϊζάκης, αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ  και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δικαίωση της κοινής προσπάθειας των τεσσάρων Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Κρήτης.
61834932_453937078512698_9101547342498103296_n
Το μέτρο, συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ, αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κρήτης και να τονώσει την προώθηση κρητικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αχιλλέας Γραβάνης: Οι 3 μεγάλες προκλήσεις για...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι βιολογικές θεραπείες και η πίεση...

Θρίλερ με την 27χρονη μητέρα: σοκάρει η...

«Άνοιξε η πόρτα του συνοδηγού και πετάχτηκε στο δρόμο»...

Αχιλλέας Γραβάνης: Οι 3 μεγάλες προκλήσεις για...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι βιολογικές θεραπείες και η πίεση...

Θρίλερ με την 27χρονη μητέρα: σοκάρει η...

«Άνοιξε η πόρτα του συνοδηγού και πετάχτηκε στο δρόμο»...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει μετά τα 65 – Όλη η διαδικασία ανανέωσης βήμα-βήμα

Ειδικό καθεστώς ισχύει στην Ελλάδα για τους οδηγούς που...

Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο drone

Με ελεγχόμενη έκρηξη εξουδετερώθηκαν τα 100 κιλά εκρηκτικών στο...

Παχυσαρκία: Νέα ευρήματα ανατρέπουν δεκαετίες έρευνας

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του...

Αχιλλέας Γραβάνης: Οι 3 μεγάλες προκλήσεις για τους γιατρούς του αύριο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι βιολογικές θεραπείες και η πίεση...