Όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι τα σχολικά τεστ, τόσο καλύτερα τα καταφέρνουν τα κορίτσια

Ημερομηνία:

Αν ένα σχολικό τεστ είναι «μαραθώνιος» και όχι «σπριντ» σε διάρκεια, τα κορίτσια τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ό,τι τα αγόρια, σύμφωνα με μια ισπανο-ολλανδική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που καταλήγει σε αυτήν τη διαπίστωση.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιθανώς οφείλεται στο ότι τα κορίτσια μπορούν να διατηρήσουν περισσότερο τη συγκέντρωση, την επιμονή και την αυτοπειθαρχία τους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια είναι καλύτερα από τα συνομήλικα αγόρια στο να διατηρούν τις επιδόσεις τους σε βάθος χρόνου στα τεστ κατανόησης λόγου, μαθηματικών και επιστημών.

Ειδικότερα, τα τεστ μακρύτερης διάρκειας στα μαθηματικά επιτρέπουν στα κορίτσια να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και να μειώνουν την «ψαλίδα» από τα αγόρια, που κατ’ αρχήν έχουν εν γένει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάου Μπαλάρτ του ισπανικού Πανεπιστημίου των Βαλεαρίδων Νήσων στην Πάλμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησαν στοιχεία για 74 χώρες από τα τεστ του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA), το οποίο ανά τριετία αξιολογεί τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών σε μαθηματικά, επιστήμες και ανάγνωση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι -κατά μέσον όρο- τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στα τεστ κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου, ενώ τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά και στις επιστήμες.

Το καινούριο εύρημα είναι ότι τα κορίτσια εμφανίζουν μεγαλύτερη συνέχεια και διάρκεια στις επιδόσεις τους.

Η πιθανότητα ένα αγόρι ή κορίτσι να απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις στην αρχή ενός τεστ είναι περίπου 60%, αλλά όσο περνά η ώρα, η πιθανότητα αυτή μειώνεται.

Όμως, η απόδοση των αγοριών πέφτει πιο γρήγορα απ’ ό,τι των κοριτσιών.

Έτσι, ενώ στα πεδία STEM (Επιστήμης – Τεχνολογίας – Μηχανικής – Μαθηματικών) τα αγόρια συνήθως ξεκινούν με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα (αυξημένη πιθανότητα σωστών απαντήσεων έναντι των συμμαθητριών τους), σε πάνω από το 20% των χωρών διαπιστώθηκε ότι έπειτα από δύο ώρες τεστ η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα υπέρ των αγοριών σε μαθηματικά, φυσική και βιολογία έκλεισε σε μεγάλο βαθμό (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) ή και αντιστράφηκε σε κάποιες περιπτώσεις υπέρ των κοριτσιών.

Σε δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όχι τεστ PISA, αλλά στοιχεία από 441 μαθηματικά τεστ διαφορετικής διάρκειας.

Επιβεβαίωσαν έτσι ότι όντως τα μακρύτερης διάρκειας τεστ βοηθούν τα κορίτσια να έχουν καλύτερη επίδοση και να μικραίνουν ή και να κλείνουν την «ψαλίδα» σε σχέση με τα αγόρια.

Όταν το τεστ υπερβαίνει το όριο των 125 ερωτήσεων, η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα τείνει να εξαφανιστεί.

Είναι γνωστό ότι διεθνώς ένας σχετικά χαμηλός αριθμός κοριτσιών έναντι των αγοριών επιλέγει να σπουδάσει και να εργαστεί στα πεδία STEM.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διάρκεια των τεστ πρέπει να ληφθεί υπόψη στο μέλλον και μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτής της δυσαναλογίας, εφόσον οι εξετάσεις στα μαθήματα STEM διαρκούν περισσότερο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη:Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα...

Δήλωση για Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Η δεύτερη ημέρα του...

Βόλος: Ζευγάρι πέθανε με διαφορά μερικών ωρών...

Στον Βόλο ζευγάρι έφυγε από τη ζωή με διαφορά...

Κρήτη:Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα...

Δήλωση για Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Η δεύτερη ημέρα του...

Βόλος: Ζευγάρι πέθανε με διαφορά μερικών ωρών...

Στον Βόλο ζευγάρι έφυγε από τη ζωή με διαφορά...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πώς το Παρίσι γύρισε την πλάτη στα αυτοκίνητα -Θεαματικές αλλαγές, τι έκαναν

Η πιο εμβληματική παρέμβαση. Ποδηλατόδρομοι αντικαθιστούν λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ πεζοί...

Μετά τη σκόνη, έρχονται καταιγίδες: «Κόκκινη» προειδοποίηση της ΕΜΥ για την Κρήτη

Σε συνθήκες έντονης επιβάρυνσης παραμένει η Κρήτη, με τις...

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή του Μαΐου

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

Πόσο “αθώο” είναι το άτμισμα; Μελέτη συνδέει τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας με τη νέα μόδα

Τα πρώτα «καμπανάκια» των ερευνητών. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να...