Π. Σημανδηράκης: Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων θα φιλοξενήσει κορυφαία εκθέματα

Από το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου

Π. Σημανδηράκης: Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων θα φιλοξενήσει κορυφαία εκθέματα

Για τα 13 κορυφαία αρχαιολογικά εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο Δήμαρχος βρίσκεται μαζί με Χανιώτικη αντιπροσωπεία στην γαλλικά πόλη, στο πλαίσιο της έκθεσης, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού / Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το συγκεκριμένο Μουσείο.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πολιτισμών της Μεσογείου, μετά από μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης.

«Εκτός από την παρούσα έκθεση, η παρουσία μας εδώ συνδέεται με την εικόνα που πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς στα Χανιά για τη λειτουργία ενός μεγάλου, σπουδαίου μουσείου, όπως υπάρχει στη Μασσαλία -μουσείου που έχει συγκεντρώσει τα 10 τελευταία χρόνια περισσότερους από 10 εκατομμύρια επισκέπτες- και όπως θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και στην πόλη μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, πρόκειται για τον προπομπό μιας συνεργασίας σε επίπεδο περιοδικών εκθέσεων, με το επόμενο να πραγματοποιείται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, από τον Μάϊο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023. Πολίτες και επισκέπτες στην πόλη των Χανίων, θα έχουν τότε τη δυνατότητα να θαυμάσουν κορυφαία εκθέματα του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μασσαλίας.

Το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών, στην είσοδο του παλαιού λιμανιού της Μασσαλίας, εγκαινιάστηκε το 2013. Πρόκειται για το πρώτο αυτόνομο, δημόσιο γαλλικό Μουσείο εκτός του Παρισιού και καταλαμβάνει τους χώρους του αναστηλωμένου μεσαιωνικού φρουρίου του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ένα σύγχρονο κτίριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Rudy Ricciotti, που συνδέεται με το μνημείο μέσω μιας μεταλλικής γέφυρας. Με προϋπολογισμό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και συνολικό εμβαδόν 40.000 τ.μ., δεν αποσκοπεί μόνο στην ανάδειξη των πολιτισμών της Μεσογείου, αλλά και στην προσέλκυση έως και 300.000 επισκεπτών ετησίως στην πόλη της Μασσαλίας.

Ξεκινά η αναστήλωση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

 

Στο μεταξύ, μέσα στο Νοέμβριο, θα κλείσει μετά από 108 χρόνια λειτουργίας, η Δημοτική Αγορά Χανίων, προκειμένου να ξεκινήσει το μεγάλο έργο ανακαίνισής της, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών τα δύο χρόνια.

«Ένας από τους τόπους που επισκεφθήκαμε στη Μασσαλία και ένας από τους λόγους που βρεθήκαμε εδώ, είναι ένα κτίριο που μπορεί να χαρακτηριστεί «αδερφάκι» της Δημοτικής Αγοράς. Πρόκειται για το κτίριο από το οποίο εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ο αρχιτέκτονας. Το πρωί της Δευτέρας το επισκεφθήκαμε και είδαμε πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος χώρος από το 1983, σαν το μεγαλύτερο θέατρο της περιοχής. Είδαμε δηλαδή πως τέτοια κτίρια παραμένουν λειτουργικά ακόμα και μέσα από πολλαπλές χρήσεις και πως η φροντίδα τους δίνει μια υπεραξία για τον τόπο. Τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσει ο ανάδοχος τις εργασίες οι οποίες θα διαρκέσουν το πολύ δύο χρόνια. Αντίστοιχη επικοινωνία έχει προηγηθεί με το σύνολο των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, καθώς παράλληλα με το πολύ σημαντικό θέμα της αποκατάστασης, έχουμε βάλει μπροστά και το εξίσου σημαντικό θέμα της λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς την επόμενη μέρα της ανακατασκευής.

Πηγή: ertnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.