Παγκρήτιο Συλλαλητήριο για την Υγεία στην πλατεία Ελευθερίας στις 30 Νοεμβρίου

Παγκρήτια κινητοποίηση, με αίτημα την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, διοργανώνουν την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης.

Η νέα, παγκρήτια αυτή τη φορά, κινητοποίηση, προγραμματίζεται για τις 11 το πρωί της 30ης Νοεμβρίου, 2ης ημέρας της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ και έρχεται μετά τα πρόσφατα μαζικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Σητεία, αλλά και προηγούμενες διαμαρτυρίες σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Χανιά.

«Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν τα σωματεία των υγειονομικών. Όπως τονίζεται: «Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει κόκκινο. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους».

Παράλληλα, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθαι” για μετακινήσεις υγειονομικών, τονίζοντας πως τέτοιες «εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην «αποδεκατισμένη», όπως την χαρακτηρίζουν, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με έμφαση στους προσωπικούς γιατρούς και στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι υγειονομικοί της Κρήτης καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στην παγκρήτια κινητοποίηση, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν πανεργατική απεργία στις 30/11 σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

«Καλούμε λαό και υγειονομικούς να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύγχρονο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης» τονίζουν. Και προσθέτουν:

Διεκδικούμε:

• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. . Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.

• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

Τέλος, κάνουν αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα, ζητώντας: «Καμία στήριξη, καμία συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, καμία διευκόλυνση με βάσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους».

Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, οι σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι σύλλογοι εργαζομένων Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου και Χανιών και ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.