“Παγώνει” η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Με πρόσχημα την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση ματαιώνει την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020

“Παγώνει” η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Με βάση τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει «εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021».

Ενδεικτικές, βέβαια, των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν οι αναφορές Βρούτσης, πριν προκύψει η κρίση του κορωνοϊού, περί «αντιεπιστημονικής πρότασης» του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% φέτος και 7,5% το 2021.

Ο υπουργός Εργασίας σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter τονίζει πως:

«Μέσα από την πρόσφατη ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση 4670/2020, λύνουμε ακόμη μία παθογένεια & αδικία δεκαετιών!»

Όπως επισημαίνει, η απονομή εφάπαξ όλων των ασφαλισμένων που ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο, θα καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ μαζί με την κύρια σύνταξη και όχι μετά από δύο ή τρία χρόνια.

Αλλά, προσώρας, για την “ταμπακέρα” καμία αναφορά.

Καμία διασφάλιση για τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας

Την ίδια στιγμή, στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται παράταση, μέχρι 31 Μαΐου, για το 60% των συμβάσεων σε αναστολή. Επίσης, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν μόνο για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Μετά δεν έχουν κανέναν περιορισμό.

Εν ολίγοις, οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας δεν διασφαλίζονται με κανέναν τρόπο. Συνολικά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν έχουν καμία προστασία από τις απολύσεις από την 4η Μαΐου. Ταυτόχρονα, οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν το διάστημα της πανδημίας και της καραντίνας νομιμοποιούνται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό γενικεύονται. Τελικά, η ελαστικοποίηση των ωραρίων χωρίς κανέναν όρο και έλεγχο κανονικοποιείται με κυβερνητική σφραγίδα.

«Είναι πλέον προφανές ότι η ΝΔ όπως και την περίοδο 2012-2014 αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για μια ολοκληρωτική σάρωση της αγοράς εργασίας», σχολίασε πρόσφατα η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Μόνο μέχρι τέλη Ιουνίου η παράταση των ΣΣΕ που έχουν λήξει

Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ, παρατείνεται, έως και τις 30 Ιουνίου 2020, η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος έληξε από την 29η Φεβρουαρίου 2020 έως και την 30ή Απριλίου 2020.

Επίσης, προβλέπονται «έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας». Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Σημειώνεται ότι η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Παραθέτουμε αναλυτικά τη διαδικασία της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020, την οποία καθορίζει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα»:

Ειδικά, για την εκκίνηση της διαδικασίας κατά το έτος 2020, οι προθεσμίες καθορίζονται ως εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, πραγματοποιείται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.

στ) Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.

ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚ του Αλέξη Μητρόπουλου

και ρεπορτάζ του left.gr, 

Τα σχόλια είναι κλειστά.