Παναγιώτης Σημανδηράκης : Να διορθωθεί η επιβάρυνση των πολιτών που στάθηκαν συνεπείς

Επιστολή - παρέμβαση του Παναγιώτη Σημανδηράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για τα πρόστιμα από τη διόθωση των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων.

Επιστολή – παρέμβαση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στον Υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο έστειλε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σημανδηράκης έθιξε το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης που προκύπτει, καθώς οι πολίτες οι οποίοι δεν ρύθμισαν τις ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών εως 29/11/2019, μπορούν να επωφεληθούν των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου 145/30-9-2019 και να επιβαρυνθούν μόνο με τις διαφορές στη χρέωση.

Από την άλλη οι Δημότες που ανταποκρίθηκαν στις διατάξεις του 4611/2011 και διόρθωσαν τις δηλώσεις τετραγωνικών στα ακίνητα τους επιβαρύνθηκαν με αναδρομικές χρεώσεις και προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια λανθασμένου υπολογισμού των τελών. Τονίζει παράλληλα, ότι η ανταπόκριση των Δημοτών του Δήμου Χανίων ήταν μεγάλη, καθώς μόνο τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο βεβαιώθηκαν ποσά της τάξης του 1.000.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 350.000 ευρώ.

Με την επιστολή του, ο Δήμαρχος Χανίων, ζητά από τον κ. Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το θέμα ισονομίας που έχει προκύψει για τους Δημότες μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Χανίων:

Προς: Yπουργό Εσωτερικών, κο Τάκη Θεοδωρικάκο
Με το άρθρο 51 παράγραφος 2 του πολυνομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Αν με βάση τη δήλωση αυτή υπάρχουν διαφορές η χρέωση θα ξεκινά από 1-1-2020.
Παράλληλα με το 145/30-9-2019 ΦΕΚ δόθηκε παράταση υποβολής αίτησης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως τις 31-12-2019, όπως αναφέρεται στη παράγραφο 1 του άρθρου 110 του ν. 4611/2019 (Α΄73), αλλά και δυνατότητα βεβαίωσης νέων οφειλών έως τις 29-11-2019 όπως διόρθωση τετραγωνικών μέτρων ή το τέλος παρεπιδημούντων. Η ανταπόκριση των δημοτών του Δήμου Χανίων ήταν μεγάλη καθώς μονάχα στη περίπτωση διόρθωσης τετραγωνικών σε οικιακά ή επαγγελματικά κτίρια από τις 1/10/2019 έως τις 29/11/2019, είχε σαν αποτέλεσμα να βεβαιωθούν ποσά περίπου 1.000.000,00€ και να εισπραχτούν είτε με εφάπαξ καταβολή είτε μέσω ρύθμισης έως σήμερα περίπου 350.000,00€.
Από τα παραπάνω δημιουργείται πρόβλημα άνισης μεταχείρισης της ίδιας κατηγορίας πολιτών, καθώς από τη μια δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που αδιαφόρησαν στις διατάξεις του 4611/2019 και δεν διόρθωσαν τα τετραγωνικά της επιφάνειας των κτιρίων τους να εκμεταλλευτούν τα οριζόμενα του άρθρου 51 παράγραφος 2 του πολυνομοσχεδίου και να επιβαρυνθούν μονάχα με τις διαφορές στη χρέωση λόγω διόρθωσης από τις 1/1/2020. Από την άλλη δημότες που ανταποκρίθηκαν στις διατάξεις του 4611/2011 και διόρθωσαν τις λανθασμένες ή ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών στα κτίρια τους, επιβαρύνθηκαν με αναδρομικές χρεώσεις στα τέλη αλλά και προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια λανθασμένου υπολογισμού των τελών. H πλειονότητα αυτών δεν έχει προχωρήσει σε εφάπαξ εξόφληση και είτε έχουν ήδη ρυθμίσει τις βεβαιωμένες έως 29/11/19 οφειλές τους, είτε περιμένουν να τις ρυθμίσουν έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της ρύθμισης του 4611/2019. Να σημειωθεί ότι κι οι δύο παραπάνω κατηγορίες πολιτών προσέρχονται στο δήμο και ζητούν να διαγραφούν οι ανεξόφλητες βεβαιωμένες αναδρομικές χρεώσεις θέτοντας θέμα ισονομίας.
Όπως καταλαβαίνετε έχει προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα μεταχείρισης σχετικά με τις ήδη βεβαιωμένες κι ανεξόφλητες οφειλές που προέκυψαν από τις λανθασμένες ή ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών στα κτίρια το οποίο πρέπει να απαντηθεί άμεσα από το υπουργείο μέχρι τις 31/12/2019. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα αυτοί που δεν ανταποκρίνονται και αδιαφορούν, σε σύγκριση με αυτούς που ανταποκρίθηκαν στις διατάξεις του 4611/2019. Παρακαλούμε για τις ενέργειές και οδηγίες σας σχετικά με την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και κυρίως να μας γνωρίσετε εάν προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με αυτές τις οφειλές .

Ο Δήμαρχος Χανίων
Παναγιώτης Σημανδηράκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.