Περσικός κόλπος: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα απελευθερωθούν» λέει μητέρα ναυτικού – Τι τους είπαν οι Ιρανοί όταν εισέβαλαν

Περσικός κόλπος: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα απελευθερωθούν» λέει μητέρα ναυτικού – Τι τους είπαν οι Ιρανοί όταν εισέβαλαν

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» οδηγούνται στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η μαρτυρία μητέρας ναυτικού
Η Ελπίδα Βεβαιάκη, μητέρα ενός 30χρονου ναυτικού που βρίσκεται πάνω στα πλοία μίλησε σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο.

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι «εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε»», σημείωσε.

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

Πώς παγιδεύτηκαν οι Έλληνες ναυτικοί
Οι Έλληνες ναυτικοί φαίνεται ότι παγιδεύτηκαν στη δίνη των γεωπολιτικών παιχνιδιών του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Star αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο και πώς εμπλέκεται η Ρωσία.

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών. Έτσι οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα 2 ελληνικά τάνκερ για αντίποινα στη νόμιμη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία πριν λίγες μέρες στην Κάρυστο.

Σε αυτό το κλίμα η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες ναυτικούς με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να ζητά την άμεση απελευθέρωση τους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim οι Ιρανικες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δε διατρέχουν κίνδυνο.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», γράφει το πρακτορείο Tasnim.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών έχουμε αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν τόσο οι ναυτικοί μας όσο και τα πλοία», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.

Προειδοποιήσεις και για άλλα πλοία
Την ίδια στιγμή όμως οι New York Times αποκαλύπτουν ότι δεν αποκλείεται και άλλα ελληνικά πλοία να έχουν την ίδια τύχη.

Το πρακτορείο Tasniim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν αν το δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του δεν επιστραφούν.

Ο Περσικός κόλπος είναι γεμάτος ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία συχνά φυλάσσονται από έμπειρους μισθοφόρους. Σε περίπτωση που γίνει ένα νέο ρεσάλτο ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο είναι μεγάλος.

Το πειρατικό ρεσάλτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Μεγάλα ξένα πρακτορεία όπως η Daily Mail και το France 24 μεταδίδουν την είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό κόλπο», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.