Πέθανε η Μαρίτσα, μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου

Ημερομηνία:

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Μαρίτσα Μαυραπίδου, παιδί προσφύγων από τα Μοσχονήσια της Μικρασίας, η μία από τις τρεις γιαγιάδες που αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους -στη μεγάλη πλειοψηφία τους- πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο χωριό της, τη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η γιαγιά Μαρίτσα μαζί με τις φίλες της, την Αιμιλία Καμβύση και την Ευστρατία Μαυραπίδου, οι οποίες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Συνέχιζαν, δε, να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας -παρά τα χρόνια τους- ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Αυτή η δράση τους και η δημοσιότητα που πήρε, μέσω της εμβληματικής φωτογραφίας τους, αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα, την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν τις είχαμε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα εαπάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η κηδεία της Μαρίτσας Μαυραπίδου θα γίνει αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στρις 15:00, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ναι στον διάλογο, όχι στο συλλαλητήριο την...

Απορρίφθηκε η πρόταση για συγκέντρωση στην Αθήνα. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά...

(ΦΩΤΟ) Στην… κατάψυξη όλη η Ελλάδα –...

Δείτε τους χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Μεγάλη πτώση θα...

Ναι στον διάλογο, όχι στο συλλαλητήριο την...

Απορρίφθηκε η πρόταση για συγκέντρωση στην Αθήνα. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά...

(ΦΩΤΟ) Στην… κατάψυξη όλη η Ελλάδα –...

Δείτε τους χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Μεγάλη πτώση θα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Κρητικιά που έκανε το λάδι «επιστήμη»

Η Ελευθερία Γερμανάκη, διεθνής κριτής ελαιολάδου και διευθύντρια του...

5 ορόσημα του 2025 που αλλάζουν το νόημα της θεραπείας – Η Ιατρική στο κατώφλι της Ψηφιακής Βιολογίας

Ανίατες νόσοι μετατρέπονται σε διαχειρίσιμες καταστάσεις και η στατιστική...

Δράση συλλογής ρούχων και υπόδησης στο Ρέθυμνο

ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ...