«Πετσίτης gate»: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Μεγάρου Μαξίμου

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής δεν απαντήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει έκδηλη αμηχανία μπροστά στις αποκαλύψεις για τον εκλεκτό του Νίκου Παππά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα

Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Μαξίμου. Η σιωπή της κυβέρνησης για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη με την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη ή «Μανόλο του Παππά» δημιουργεί πλέον τη σιγουριά ότι υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι αποκαλύψεις.

Τα ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής για την παραίτηση – μυστήριο διευθυντή που ερευνούσε το σκάνδαλο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων αλλά και οι αποκαλύψεις για τη χιλιδάτη ζωή που περνά ο Μανώλης Πετσίτης, και τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του, δημιουργούν νέα ερωτήματα τα οποία δεν μπορεί ή δεν θέλει η κυβέρνηση να απαντήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η υπόθεση «αγγίζει» υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, η αμηχανία τους είναι έκδηλη. Καμιά απάντηση και κανένα ξεκαθάρισμα των όσων έχουν γίνει σα να μην υπάρχει Πετσίτης. Η απάντηση και μόνο στα δημοσιεύματα και στις αιτιάσεις της ΝΔ δείχνουν την αγωνία του Μαξίμου πριν από το… πέναλτι.

«Ο πανικός της ΝΔ γίνεται ακόμη πιο έκδηλος από τους φτηνούς αντιπερισπασμούς που κατασκευάζει. Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες παράγει περισσότερα fake news από όσα και τα ίδια τα στελέχη της μπορούν να καταναλώσουν», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χωρίς να αναφέρει το παραμικρό για την ουσία της υπόθεσης και προσθέτει:

«Όσο κι αν προσπαθούν όμως δε θα μπορέσουν να αποφύγουν την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη του ελληνικού λαού: Θα επιστρέψουν ποτέ τα κλεμμένα δανεικά και αγύριστα των θαλασσοδανείων τους ή θα συνεχίσουν να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων;».

«Σημερινά δημοσιεύματα τριών κυριακάτικων εφημερίδων δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι η παρέα του Μαξίμου εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Στους λογαριασμούς του κ. Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, βρέθηκαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά, με αποστολέα τον επίσης φίλο του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και θεωρείται γκουρού των offshore εταιρειών», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:
«Τρανταχτή απόδειξη του σκανδάλου είναι η σημερινή αποκάλυψη ότι εκδιώχθηκε από τη θέση του το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που διερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη και εντόπισε μεταξύ άλλων τα παράνομα χρήματα στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη».

Η Πειραιώς επισημαίνει στο «δια ταύτα», «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Οφείλει σήμερα κι όλας να απαντήσει αν καλύπτει τις σκοτεινές δραστηριότητες των κ. Παππά, Πετσίτη και Αρτεμίου και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η παρέα του Μαξίμου ζημιώνοντας το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ας δούμε όμως τι έγραφε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα της Κυριακής:

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου η «βασίλισσα» έφαγε το «πιόνι». Αλλά όποιος συμβούλευσε την πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αννα Ζαΐρη να μεταθέσει σε θέση-«ψυγείο» τον Α.Χ., προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, την προέτρεψε σε μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο για την ίδια. Και σίγουρα δεν ξέρει σκάκι, γιατί το πιόνι κινείται μόνο μπροστά και μολονότι είναι το πιο αδύναμο κομμάτι αν φθάσει στην τελευταία γραμμή μπορεί να μετατραπεί σε βασίλισσα, στο πιο ισχυρό κομμάτι της σκακιέρας. Ο Α.Χ. δεν κινήθηκε απλώς. Την Τρίτη 26 Μαρτίου κατέθεσε στην κυρία Ζαΐρη και στον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Ιωάννη Αγγελή αναφορά με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση». Μέσω αυτής συνδέει ευθέως την εκπαραθύρωσή του με σειρά υποθέσεων, με πρώτη το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη!
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Η παραίτηση του Α.Χ. ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και θέτει με έντονο τρόπο το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ευαίσθητες αποφάσεις δημοσίου συμφέροντος. «Κυρία Πρόεδρε», γράφει στην αναφορά του, «Με κατάπληξη πληροφορήθηκα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ, και να με τοποθετήσετε στη Β΄ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων), και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου».

Μάλιστα δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών για τις προθέσεις της Προέδρου της Αρχής. «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE – Λαυρεντιάδη, υπόθεση Πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, κ.ά.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς, ωστόσο, κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε», επισημαίνει.
Τα πορίσματα και τα ερωτήματα

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE, η συγκυρία που περιγράφει ο Α.Χ. περιλαμβάνει και κάτι ακόμα. Η απόφαση της κυρίας Ζαΐρη ελήφθη τη στιγμή που τα δικαστήρια επέβαλαν στην ELFE να καταβάλλει μετρητά στη ΔΕΠΑ και η ΔΕΠΑ απαίτησε τα χρήματα να κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις Αρχές να εντοπίσουν τις διαδρομές του χρήματος, οι οποίες επί πολλούς μήνες χάνονταν με την ανακύκλωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που εξέδιδαν οι παρένθετες offshore εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Πού βρίσκονται τα πορίσματα τα οποία επικαλείται ο Α.Χ.; Η κυρία Ζαΐρη, στη συζήτηση που είχε μαζί της «Το Βήμα», αποδέχεται την αποστολή μιας ενημερωτικής αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην επιστολή που μας απέστειλε αναφέρεται στην «ενημέρωση σε μηνιαία βάση» από τη ΔΕΠΑ για την πορεία των χρεών της ELFE. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας στα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων, τα έχει στείλει, όπως επισήμανε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ήδη εν εξελίξει ποινική διαδικασία». Πουθενά δεν έκανε λόγο η κυρία Ζαΐρη για πορίσματα, τώρα όμως θα πρέπει να απαντήσει: Υπάρχουν πορίσματα για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE και ποια είναι η τύχη τους; Εργο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι να αποκαλύπτει τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος ή να παρακωλύει τις έρευνες;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, γιατί ο Α.Χ. δεν ήταν απλώς ένας γραφειοκράτης στη δομή της Αρχής. Εχει χειριστεί με επιτυχία πολλές και απαιτητικές υποθέσεις και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όσους γνωρίζουν την προσφορά του. Αυτή την έχει αναγνωρίσει και η κυρία Ζαΐρη, δημοσίως μάλιστα, όπως γράφει στην αναφορά του. «Εχω χειριστεί με επιτυχία, εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα σημαντικές και ευαίσθητες υποθέσεις. Αλλωστε εσείς η ίδια αναγνωρίσατε τούτο προσφάτως, στις αρχές του έτους, κατά την αξιολόγησή μου, η οποία υπήρξε Αριστη (10). Οπως επισημαίνεται στην αξιολόγησή μου, «Πρόκειται για υπάλληλο που διαθέτει υψηλό βαθμό εχεμύθειας, τεχνικές ικανότητες, προθυμία και αποδοτικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων της υπηρεσίας. Είναι πειθαρχημένος και ταυτόχρονα αναλαμβάνει σωστές πληροφορίες, όταν και όπου χρειάζεται. Είναι ικανότατος στη συλλογή πληροφοριών και απόλυτα αξιόπιστος στην τήρηση της μυστικότητας και τη μη διαρροή των πληροφοριών της Αρχής. Διαθέτει επιμέλεια, σεμνότητα, και ευχέρεια στη συνεργασία, με αποτέλεσμα να συντελεί σημαντικά στην επιτυχία του έργου της Αρχής. Διαθέτει διοικητικές ικανότητες και εκτελεί τα καθήκοντα του προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών με σεμνότητα, διάκριση, ηρεμία και πνεύμα υπηρεσιακής συνοχής. Μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ευθύνες που αναλαμβάνει και έχει δυνατότητες εξέλιξης».

Πώς αυτός ο επί πολλά έτη εργαζόμενος-υπόδειγμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ίδιας της Αρχής, μετατράπηκε μέσα σε τρεις μήνες σε «βαρίδι» που θέλησαν να το ξεφορτωθούν όπως-όπως; Μήπως ενόχλησαν τα πορίσματά του για μια υπόθεση που απειλεί να αμαυρώσει τον πυρήνα της κυβέρνησης; Η κυρία Ζαΐρη ενήργησε με δική της πρωτοβουλία; Η Δικαιοσύνη θα αναζητήσει αυτά τα «χαμένα» πορίσματα;
Η υπόθεση Πετσίτη και άλλες δικαστικές εξελίξεις

Η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Α.Χ. από τη θέση ευθύνης που κατείχε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες συμπίπτει χρονικά και με άλλες δικαστικές εξελίξεις, όπως η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την Εισαγγελία Αθηνών για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών. Είχαν προηγηθεί ποινικές διώξεις για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και 15 συνεργών του, καθώς και ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου και εκπροσώπων των εταιρειών Λαυρεντιάδη ως ηθικών αυτουργών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.