Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία:

Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από το ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Αυτό απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό που δήλωσε ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής.

«Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη. Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρεα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλιζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται».

Κόβεται η πρόσβαση

Οι διαβητικοί βρίσκονται σε αναστάτωση και αγωνία για το αν θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, καθώς ήδη φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε να αποσυρθούν προϊόντα της από το μητρώο των αποζημιούμενων προϊόντων για τον διαβήτη λόγω χαμηλής τιμής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 για τον διαβήτη τύπου 1 σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€. Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

Οι ασθενείς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη που είναι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ με την τακτική αυτή εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων με το κόστος των ταινιών μέτρησης σακχάρου «κόβοντας» την πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υποχρεώνοντας τους ασθενείς στη χρήση παλαιού τύπου αναλωσίμων για τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την ΣΕΑΑΝ, μια σύγχρονη αντλία ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 7.000€, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόλις τα 500€, ενώ για τον αισθητήρα γλυκόζης που στοιχίζει 50€ πλέον καλύπτει μόλις τα 20€.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Οργισμένοι γιατροί κατά Ν. Παπαβασιλείου: Κατάφερε να...

Ανακοίνωση κατά του διοικητή της 7ης υπε Κρήτης Νεκτάριου...

Αναθεώρηση φαρμακευτικής νομοθεσίας: Ιστορική ανατροπή, μετά από...

Τι σημαίνει για τους ασθενείς. Σε “πολιτική συμφωνία” κατέληξαν η...

Οργισμένοι γιατροί κατά Ν. Παπαβασιλείου: Κατάφερε να...

Ανακοίνωση κατά του διοικητή της 7ης υπε Κρήτης Νεκτάριου...

Αναθεώρηση φαρμακευτικής νομοθεσίας: Ιστορική ανατροπή, μετά από...

Τι σημαίνει για τους ασθενείς. Σε “πολιτική συμφωνία” κατέληξαν η...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι αλλάζει στις πιλοτές πολυκατοικιών: Ποιος έχει δικαίωμα στάθμευσης

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το πάρκινγκ στην πιλοτή. Η...

Το Άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι μύθος: Τι υποστηρίζει επιστήμονας της NASA, ποια είναι η εξήγηση

Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε αστρονομικό περιοδικό συνδέει το βιβλικό...

Λέμβος με 37 μετανάστες έφθασε στους Καλούς Λιμένες

Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι –...

Οι ιπτάμενοι Άγιο Βασίληδες επισκέπτονται και φέτος τους μικρούς νοσηλευόμενους στο ΠαΓΝΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις...