Είναι πολύ μπροστα… – Το νησί που ζει ήδη στο 2025

Ημερομηνία:

Η πρώτη χώρα της Γης που εισέρχεται επίσημα στο 2025
Μόλις πέρασε 12:00 στην Ελλάδα και το νησιωτικό έθνος Κιριμπάτι στην Ωκεανία είναι πλέον η πρώτη χώρα στον κόσμο που μπήκε στο νέο έτος, 2025.

Η χώρα αποτελείται από 33 νησιά ή Ατόλες και καταλαμβάνει μια τεράστια περιοχή στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, που εκτείνεται σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα από ανατολικά προς δυτικά και πάνω από 2.000 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών ήταν οι Μικρονήσιοι. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν το 1765 από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζον Μπάιρον ενώ από το 1892 έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα νησιά κατελήφθησαν από τους Ιάπωνες και απελευθερώθηκαν το 1943 από τους Συμμάχους μετά τη μάχη της Ταράουα.

Το Κιριμπάτι απέκτησε την ανεξαρτησία του στις 12 Ιουλίου του 1979.

Μία χώρα μπροστά στον χρόνο
Συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που άλλαξαν τη ζώνη ώρας πέρα από τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας, γεγονός που οδήγησε σε ένα ασυνήθιστο γεγονός: η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του Κιριμπάτι το 1994 γιορτάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

Με βάση τον επανασχεδιασμό της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας, το 1995, το Κιριμπάτι είναι η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο και ήταν το πρώτο κράτος που υποδέχθηκε το έτος 2000 και τη νέα χιλιετία.

Το νησί Καρολίνα, όχι συμπτωματικά, μετονομάστηκε σε Νήσο της Χιλιετίας (Millennium Island).

Ένα άλλο αντισυμβατικό αποτέλεσμα ήταν ότι το έθνος βρισκόταν 26 ώρες μπροστά από το γειτονικό νησί Μπέικερ (ακατοίκητο έδαφος των ΗΠΑ) – παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο δυτικό ημισφαίριο.

Αμέσως μετά ακολουθούν η Τόνγκα, η Νέα Ζηλανδία και η Σαμόα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Eurovision 2027: Η Ολλανδία αποσύρεται από τον...

Η Ολλανδία είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο την πρόθεσή...

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ήθελε να ζήσει...

Ήταν πρωί της 26ης Οκτωβρίου του 1957. Ο Νίκος...

Eurovision 2027: Η Ολλανδία αποσύρεται από τον...

Η Ολλανδία είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο την πρόθεσή...

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ήθελε να ζήσει...

Ήταν πρωί της 26ης Οκτωβρίου του 1957. Ο Νίκος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην Κρήτη το «Όσκαρ» των Ιταλών δημοσιογράφων: Καλύτερος Οινογαστρονομικός Προορισμός

Καλύτερος Οινογαστρονομικός Προορισμός η Κρήτη Επέστρεψε με βραβεία από την...

28η Οκτωβρίου: Η ιστορική αλήθεια για το «ΟΧΙ» του Μεταξά – Τι πραγματικά συνέβη

Ο ιστορικός και συγγραφέας, Σταύρος Παναγιωτίδης, αναφέρθηκε σε μύθους...

Στο Ρέθυμνο για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Κωστής Χατζηδάκης

Χρόνια Πολλά, Ελλάδα! Στο Ρέθυμνο, στον τόπο που γεννήθηκα και...

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ηςΟκτωβρίου 1940 στον Δήμο Γόρτυνας

Με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής...