Πολυτεχνείο Κρήτης: Μετά τα μέσα Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού

Στόχος της έρευνας - μεταξύ άλλων - να σχεδιαστούν από τώρα οι ενέργειες που είναι απαραίτητες, για να εφαρμοστούν μετά το τέλος του ιού

Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Γεώργιος Ατσαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και Βασίλειος Τσούμπρης, φοιτητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης-Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης.

Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Γεώργιος Ατσαλάκης:

Η πρόβλεψη αυτή δεν διεξήχθη για να προβλέψουμε τα ημερήσια κρούσματα όπως συνηθίζεται από τους επιδημιολόγους με σκοπό να βρεθεί η κορυφή. Ούτε για να προβλέψουμε πότε θα αρθούν τα μέτρα. Εκτός από την κορυφή, επικεντρωθήκαμε να προβλέψουμε το τέλος της εξάπλωσης του ιού. Μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειας τόσο των ηρωικών ιατρών, όσο και του ηρωικού υγειονομικού & νοσηλευτικού προσωπικού, θα πρέπει να δουλέψει η ομάδα ανόρθωσης της οικονομίας από σήμερα.

Προς αυτήν την ομάδα απευθύνεται η πρόβλεψη μας, ώστε με βάση το χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας να σχεδιαστούν από τώρα οι ενέργειες που είναι απαραίτητες, για να εφαρμοστούν μετά το τέλος του ιού.

Επίσης τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες θα βρουν χρήσιμο το χρονοδιάγραμμα για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους και την άρση των ανησυχιών για πόσο θα κρατήσει η παρούσα κατάσταση. Η εποχή μετά τον κοροναϊό θα είναι αρκετά διαφορετική που την κανονικότητά που ξέραμε.

Τις 28/03/2020 δημοσιεύσαμε την πρώτη πανελλήνια πρόβλεψη για την κορυφή (στις αρχές Απριλίου) και το τέλος (στα μέσα Μάιου) της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, στην κάτω καμπανοειδή καμπύλη (καμπύλη του κύκλου ζωής) όπου απεικονίζονται τα κρούσματα ανά ημέρα, η κορυφή προσεγγίστηκε στην 1 και 2 Απριλίου.

Επαναεπιβεβαίσωση της κορυφής προκύπτει και με τα κρούσματα τις 3 και 4 Απριλίου. Η επόμενη εβδομάδα θα επιβεβαιώσει και την κλήση της καμπύλης προ τα κάτω.

Στην σιγμοειδή καμπύλη (κόκκινη) του πάνω μέρος του σχήματος παρουσιάζετε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται κάθε μέρα (με μικρές μπλε τελείες). Και αυτή η καμπύλη επιβεβαιώνει την πρόβλεψη διότι το μέσον (κάθετη κόκκινη γραμμή) ξεπεράστηκε την 1η Απριλίου και οι επόμενες μέρες βρίσκονται μετά το μέσον της καμπύλης.Το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού, προσδιορίζεται λίγο μετά τα μέσα Μάιου και επιβεβαιώνεται με την οριζοντιοποίηση του τέλους της σιγμοειδούς καμπύλης. Επίσης επιβεβαιώνεται και από την οριζοντιοποίηση της καμπανοειδούς καμπύλης.

Η νίκη στη μάχη εναντίον μιας ασθένειας, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι μια σταδιακή διαδικασία που εξελίσσεται πάνω σε μια σιγμοειδή καμπύλη. Η μάχη αυτή φαίνεται να κερδίζεται για την χώρα μας.

Από ιστορικά δεδομένα για το πρώτο μισό της ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το δεύτερο μισό. Επίσης ο κύκλος ζωής της ασθένειας είναι συμμετρικός, από το πρώτο μισό των κρουσμάτων μιας ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το άλλο μισό.

Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση των κρουσμάτων, στην περίπτωση του Covid 19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας, εξ αιτίας της απειλής που δέχεται, με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. Η έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και η ορθή τήρηση τους από τους πολίτες δείχνουν να αποδίδουν.

Επομένως μπορούμε να προβλέψουμε, ότι με ακρίβεια περίπου 90%, η εξάπλωση του Covid 19, θα ακολουθήσει το παραπάνω διάγραμμα και θα ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Μαΐου. Αυτό βέβαια ισχύει με την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο.

Στο εργαστήριο, Ανάλυση Δεδομένων & Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης θα συνεχίζουμε να επαν-υπολογίζουμε τις καμπύλες καθημερινά ώστε να επιβεβαιώνεται η ακρίβεια της πρόβλεψης με βάση τα πραγματικά κρούσματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.