Πορτογαλία-Ισπανία: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που προκάλεσε το μπλακ άουτ – Ο Θ. Κολυδάς εξηγεί

Ημερομηνία:

Τι ανέφερε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ενδέχεται να είναι η αιτία του πρωτοφανούς μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία εξηγεί, με ανάρτησή του στο Χ, ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ και μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Αρχικά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ειδικός, επεξηγώντας ότι η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση που δημιουργείται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όπως αυτές των 400 kV) είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται πάνω σε αυτά τα πολύ μακριά καλώδια, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον αέρα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες», ενώ εν συνεχεία σημειώνει «Όταν υπάρχει απότομη και ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας — για παράδειγμα, απότομα κύματα ψύχους ή καύσωνα — τότε δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα (θερμικές ανωμαλίες). Αυτές οι θερμικές μεταβολές προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια μέσω δύο κυρίως μηχανισμών. Αρχικά θερμική διαστολή και συστολή όπου το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα. Ακολουθούν και οι ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις όπου οι διαφορές στην πυκνότητα του αέρα δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα που επηρεάζουν τις γραμμές, προκαλώντας τις να πάλλονται.

Αυτό το φαινόμενο λέγεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) και μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς, ταλαντώσεις σε μεγάλη κλίμακα ακόμη και μηχανικές καταπονήσεις που απειλούν τη δομική ακεραιότητα των γραμμών. Είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο “galloping” που προκαλείται από πάγο και άνεμο. Ενας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες».

 

ΠΗΓΗ: CRETALIVE NEWS

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Greenpeace προειδοποιεί: 40 χρόνια μετά το...

Η ραδιενεργός μόλυνση επηρέασε εκτεταμένες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου...

Ιταλική εφημερίδα αποθεώνει την Ελλάδα -«Τα δημοσιονομικά...

Η εφημερίδα της Ρώμης ολοκληρώνει την αναφορά στη χώρα...

Η Greenpeace προειδοποιεί: 40 χρόνια μετά το...

Η ραδιενεργός μόλυνση επηρέασε εκτεταμένες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου...

Ιταλική εφημερίδα αποθεώνει την Ελλάδα -«Τα δημοσιονομικά...

Η εφημερίδα της Ρώμης ολοκληρώνει την αναφορά στη χώρα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Κατέκλυσαν» τον Βόλο οι Κρητικοί για τον μεγάλο τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Βόλος...

Δήμος Ηρακλείου:Ακυρώνεται η τοποθέτηση γιγαντοοθόνης στο πάρκο Γεωργιάδη για τον αποψινό τελικό

Ακυρώνεται, λόγω καιρού, η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση γιγαντοοθόνης...

Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – Μακρόν: Η συμμαχία μας ενισχύει την Ευρώπη

Έπεσαν οι υπογραφές της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας...

Ελευθερία Γιακουμάκη: Οι κινήσεις του αυτόχειρα δράστη μετά το έγκλημα – Βίντεο ντοκουμέντο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη γυναικοκτονία...