«Πράσινο» ενεργειακά το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Πράσινο» ενεργειακά το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Σε ενεργειακή αναβάθμιση προχωράει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020), προκειμένου να καταστεί ένα «πράσινο» Νοσοκομείο. O προϋπολογισμός του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023 είναι 5.387.800 ευρώ. Μάλιστα, όπως εκτιμάται οι παρεμβάσεις του έργου θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση έως 50% της ενέργειας που σήμερα καταναλώνεται, ενώ συγχρόνως θα μπορεί να παράγει μέσω ΑΠΕ το 6% περίπου της ενέργειας που έχει ανάγκη.

Σήμερα που η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο λόγω του συνεχούς αυξανόμενου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και της ανάγκης για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια από τις κύριες επιδιώξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησε και προχωράει το έργο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας των κτιριακών υποδομών και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο στόχος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιριακών υποδομών του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, θα επιτευχθεί μέσω σχετικών παρεμβάσεων που έχουν προσδιοριστεί κατά την επιθεώρηση του κτιρίου από ενεργειακό επιθεωρητή, όπου προσδιορίστηκαν τα φορτία του κτιρίου, και μελετήθηκαν οι απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εγκατάσταση αβαθούς γεωθερμίας και ΦΒ συστήματος, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Στο έργο δίνεται βαρύτητα σε παρεμβάσεις που αφορούν σε κτιριακές υποδομές, οι οποίες αναβαθμίζουν και αξιοποιούν το κτιριακό απόθεμα του Νοσοκομείου.

Μάλιστα, μέσω των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, το έργο αυτό συμβάλει στην επίτευξη του ποσοτικού δείκτη CO32 «Ενεργειακή απόδοση: Μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των δημόσιων κτιρίων». Επίσης συμβάλει στην επίτευξη του ποσοτικού δείκτη CO34 «Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου», καθώς επίσης και στον στόχο της Ετήσιας Εξοικονόμησης Τελικής Ενέργειας που είναι ο ποσοτικός δείκτης Τ4432.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ)

Στην κατηγορία αυτή θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις του κτιριακού περιβλήματος. Θα πραγματοποιηθεί εξωτερική θερμομόνωση των κατακόρυφων και των οριζόντιων αδιαφανών δομικών στοιχείων του κτιρίου με τυποποιημένο και πιστοποιημένο σύστημα που αποτελείται από θερμομονωτικές πλάκες τύπου εξηλασμένης πολυστερίνης. Εργασίες αποξίλωσης παλαιάς μόνωσης, καθαρισμού δώματος, επάλειψη στεγανωτικού κονιάματος κρυσταλλοποίησης, εγκατάσταση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης, επικόλληση των πλακών με πολυουραιθανική κόλλα και επικάλυψη με χαλίκι. Αντικατάσταση κουφωμάτων με κουφώματα μεταλλικού πλαισίου αλουμινίου θερμοδιακοπτόμενου με πολυαμίδιο και δίδυμο υαλοπίνακα με διάκενο. Επίσης θα τοποθετηθεί σύστημα εξωτερικής σκίασης για την μείωση του θερμικού φορτίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μία ακόμη σημαντική επέμβαση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού και είναι η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με λαμπτήρες τεχνολογίας LED ίδιας μορφολογίας και χαμηλότερης ονομαστικής ισχύος.

Αξιοσημείωτη παρέμβαση στα πλαίσια των ΕΞΕ δράσεων θα είναι η Ενεργειακή αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων. Θα γίνει εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας ανοιχτού βρόγχου για κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής θερμικής-ψυκτικής ενέργειας και ζεστού νερού χρήσης. Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων λεβήτων πετρελαίου με νέους. Εγκατάσταση νέου ατμολέβητα. Καυστήρες καυσίμου λεβήτων-ατμολέβητα. Εναλλάκτες ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων. Θερμοδοχείο εγκατάστασης ατμού. Ανακατασκευή δικτύων σωληνώσεων διανομής λεβητοστασίου και ψυχροστασίου. Αντικατάσταση αντλιών-κυκλοφορητών με νέους τύπου inverter, αντικατάσταση KKM.

Το γεωθερμικό σύστημα αναμένεται να συμβάλλει στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της θέρμανσης -ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης του κτιρίου. Παράλληλα θα αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο με τη συμβολή του στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2). Στα πλαίσια της αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου θα γίνει επέκταση εγκατάστασης του συστήματος αυτοματισμών και ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΕΜS).

Δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Στην κατηγορία αυτή θα πραγματοποιηθεί προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταΐκού συστήματος 300 KW με τη μέθοδο του NetMetering, (συμψηφισμού δηλαδή παραγόμενης – καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας).

Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Προτείνονται Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με μεγαλύτερη του 15% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά προμήθειες για: Ακτινολογικό συγκρότημα, αναλογικό + Σύστημα Ψηφιοποίησης (CR). Μηχάνημα Αιμοκάθαρσης. Ψυκτική φυγόκεντρος. Ψυγείο φαρμάκων. Χειρουργικός Προβολέας Αλογόνου. Ψυγείο ασκών αίματος. Καταψύκτης ασκών πλάσματος και Χειρουργική Τράπεζα. Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’.

Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Προχωρήσαμε σε γενναίο ανασχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου»

Ο υφυπουργός μεταφορών και υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στην ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού χάρη στη συστηματική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο, είναι ένα τοπικό σύστημα με ιδιαιτερότητες με βάση τις οποίες αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σ’ ένα γενναίο ανασχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογήσαμε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ιδρύματος όλες τις απαραίτητες φάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση Υποδομών και την Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 5.387.800 ευρώ.

Οι εργασίες αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες του Ρεθύμνου μια άμεση βελτίωση στην κτιριακή εικόνα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου από την κατηγορία Δ’ στην κατηγορία Β’.

Παράλληλα, αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά ένα κτίριο στο οποίο για αρκετά χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη παρέμβαση βελτίωσης των εγκαταστάσεων του.

Με αυτό τον τρόπο, με δεδομένο ότι σε θεσμικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η επιβεβλημένη συζήτηση για ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, μέχρι να τεθεί σε φάση υλοποίησης το σημαντικό αυτό έργο, οι Ρεθεμνιώτες θα απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.»

Λ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ: «Αναμένεται να συμβάλει πολύπλευρα στην ανάπτυξη του Νοσοκομείου»

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο που δρομολογήθηκε από την υφιστάμενη Διοίκηση με άμεσες διαδικασίες. Αναφερόμενος στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσθεσε ότι: «Το ζήτημα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου απασχόλησε την υφιστάμενη Διοίκηση από την ανάληψη των καθηκόντων της » ενώ υπογράμμισε πως: «Πρόκειται για ένα έργο, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να συμβάλει πολύπλευρα στην ανάπτυξη του Νοσοκομείου με οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το Νοσοκομείο σε επίπεδο υποδομών και παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Υγείας που συνέβαλαν καταλυτικά στην άμεση και επιτυχή ένταξη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στο εν λόγω πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης».

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Από την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προκύπτουν εξίσου σημαντικές έμμεσες ωφέλειες (κοινωνικές και περιβαλλοντικές) με επιπρόσθετο πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όπως: βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος στους χώρους περίθαλψης, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το όφελος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν επιδρά σημαντικά στο κοινωνικό σύνολο και εξασφαλίζει πόρους από τη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς. Συνεπώς, ωφελούμενος πληθυσμός δεν είναι μόνο ο εξυπηρετούμενος εν δυνάμει πληθυσμός ασθενών, αλλά γενικότερα ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Ρεθύμνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της Πράξης διακρίνονται σε: Λειτουργικά: Βελτίωση της γενικής λειτουργίας των κτιρίων λόγω καλύτερων επιπέδων άνεσης, ασφάλειας και αποδοτικότητας – Μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων – Εξασφάλιση της σχετικά σταθερής απόδοσης των κτιρίων – Αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια – Ενίσχυση της μακροχρόνιας λειτουργικότητας των κτιρίων.

Περιβαλλοντικά: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων – Συμβολή στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών λόγω μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Συμβολή στην μείωση της συνολικής ζήτησης ενέργειας – Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος – Συμβολή στην προστασία της υγείας των πολιτών – Αύξηση της ποσότητας εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας (σε kWh) – Διατήρηση των φυσικών πόρων – Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση των αναγκών ψύξης, θέρμανσης, αερισμού και φωτισμού κατά τη λειτουργία των κτιρίων, σε ετήσια βάση – Βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των κτιρίων

Οικονομικά: Μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα η οποία επιβαρύνει σημαντικά την εθνική οικονομία – Μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας – Μείωση του κόστους συντήρησης των κτιρίων – Ενίσχυση της βιωσιμότητας των κτιρίων.

Κοινωνικά: Συμβολή στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών Ωφελούμενοι από την παρέμβαση: Άμεσα: Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που εδρεύουν τα κτίρια (καθαρό περιβάλλον) – Οι χρήστες των κτιρίων λόγω της βελτίωσης των συνθηκών άνεσης εντός των κτιρίων – Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου διότι θα μειώσει σημαντικά το ετήσιο κόστος λειτουργίας των κτιρίων. Έμμεσα: Οι κάτοικοι της Περιφέρειας (περιβάλλον).

ΤΑ ΕΝΤΕΚΑ ΥΠΟΕΡΓΑ

Η Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου», αποτελείται από 11 υποέργα:

Υποέργο 1: Υπηρεσία ενεργειακού επιθεωρητή και έκδοση ΠΕΑ

Υποέργο 2: Παροχή υπηρεσιών Ενεργειακού Συμβούλου για την προετοιμασία και υποβολή πρότασης

Υποέργο 3: Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης και υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου.

Υποέργο 4: Εκπόνηση Οριστικών Μελετών Εφαρμογής – Ωρίμανσης Πράξης

Υποέργο 5: Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιριακών Υποδομών

Υποέργο 6: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίου (BEMS)

Υποέργο 7: Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτοβολταικού Συστήματος

Υποέργο 8 : Προμήθεια και Εγκατάσταση Σκιάστρων

Υποέργο 9: Προμήθεια και Αντικατάσταση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Υποέργο 10: EX POST Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Υποέργα 11: Δράσεις Δημοσιότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.