Πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου στα ΠΚ: “Το θέμα είναι πολιτικό. Υποβαθμιζόμαστε σε επίπεδο κέντρου υγείας”

Πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: “Το θέμα είναι πολιτικό. Υποβαθμιζόμαστε σε επίπεδο κέντρου υγείας”

Στα Πολιτικά Κρήτης και τη δημοσιογράφο Αλκυόνη Χριστοδουλάκη μίλησε ο Γιάννης Σαριδάκης, ιατρός ακτινολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, θίγοντας και εξηγώντας όλα τα θέματα που βασανίζουν το πολύπαθο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, από τις ακριβείς ελλείψεις στις κλινικές, μέχρι το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται, όπως δηλώνει.

Παράλληλα, ο κ. Σαριδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του μαγνητικού τομογράφου, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολίτες τον τελευταίο καιρό, και γύρω από το οποίο, υπάρχει ένα νεφελώδες τοπίο που έχει μπερδέψει τους Ρεθεμνιώτες.

Ξεκινώντας με το επίμαχο ζήτημα της στελέχωσης του ΤΕΠ Ρεθύμνου, δήλωσε ότι “αυτή τη στιγμή τα επείγοντα λειτουργούν με 4 γιατρούς, ενώ οι θέσεις είναι 7. Όπως είπε, οι προκυρήξεις είναι άγονες και το προσωπικό είναι εξαιρετικά ελλειματικό από γιατρούς και ειδικευόμενους. Συχνά το βάρος της εφημερίας ή δύσκολων περιστατικων το σηκώνει ή ειδικευόμενος με 1,2 έτη εμπειρίας ή αγροτικός γιατρός με εμπειρία μηνών ή ακόμα και ημερών και φαντάζεστε πόσο δύσκολο και επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό. Σημαντικό θέμα προβληματισμοού αποτελεί η βασανισμένη παθολογική κλινική, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση. Έχει μόνο 2 γιατρούς, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 6, έχει 5 ειδικευόμενους, ενώ χρειάζεται 10, οι οποίοι είναι όλοι καινούργιοι, δεν έχουν εμπειρία. Η παρουσία της κυρίας Ιωαννίδου ήταν καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια, και η αποχώρηση πολύ βαριά.
Αν το καλοσκεφτούμε, ουσιαστικά υπάρχουν 2 παθολόγοι για όλο το νομό, για 80.000 ανθρώπους”.

Σχετικά με την κλινική covid, παρόλο που έχει περάσει η οξεία φάση της πανδημίας, έχει παρατηρήσει ότι ο κόσμος δεν προσέχει πια, και ακόμα έχουμε εισαγωγές λόγω κορωνοιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κλινική να δυσκολεύεται καθώς την παρακολουθούν διάφορες ειδικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, όπως πχ παθολόγοι και πνευμονολόγοι.

Το θέμα των εφημεριών στα ελληνικά νοσοκομεία παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι χωρίς λύση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ένα ζήτημα ωραρίου για το οποίο έχουμε καταδικαστεί σαν χώρα από το Ευρωπαικό Δικαστήριο. Υπερβαίνεται σταθερά το ανώτατο ωράριο των 12 ωρών – με 24 ώρες ενεργής εφημερίας- , οι 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως υπερβαίνονται κατά πολύ, κι ενώ θα έπρεπε να γίνονται το πολύ 4 εφημερίες το μήνα, κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν μέχρι 9 και 10. Οι ειδικευόμενοι κάνουν 8 εφημερίες, οι οποίες είναι πολλές, πρακτικά δε βρίσκουν χρόνο να ξεκουραστούν και συνεχίζουν και την επόμενη, κατάσταση που είναι πολύ επικίνδυνη.
“Γινόμαστε επικίνδυνοι κάτω από αυτές τις συνθήκες και το έχουμε καταγγείλει πολλάκις αλλά δε δίνεται καμία σημασία σε αυτό το νοσοκομείο.
Ζούμε μια κατάσταση παρακμής και υποβάθμισης η οποία δεν έχει προηγούμενο και αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

“Έρχονται γιατροί από άλλα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν εφημερίες, έχουμε φυσικά αντιδράσεις από το Ηράκλειο, διότι ανοίγουν άλλες τρύπες εκεί και εδώ έρχονται και δεν προλαβαίνουν οι άνθρωποι να εγκλιματιστούν.
Έμαθα ότι πάει μια στρατιωτική γιατρός στην Ιεράπετρα, όπου η παθολογική κλινική διαλύεται, να κάνει εφημερίες μέχρι τις εκλογές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μέχρι τις εκλογές να φαίνεται ότι υπάρχει ένα όνομα σε κάποια λίστα”.

Οι διακομιδές ασθενών, κανονικά θα έπρεπε να να γίνονται όπως στη Ευρώπη, από το πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ με τους γιατρούς του.

Στο Ρέθυμνο οι γιατροί έχουν αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά όπου το νοσοκομείο έψαχνε όπως όπως να βρει γιατρό να έρθει από το σπίτι για διακομιδή ασθενούς σε οριακή κατάσταση.
Η διακομιδή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι να μπορούν να υποστηρίξουν διασωληνωμένο ασθενή, δηλαδή αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι.

“Ο Πλεύρης κατέθεσε τροπολογία όπου έμπαιναν όλες οι ειδικότητες στη διακομιδή. Σε αυτό το μεταξύ ζωής και θανάτου. Διακομιδές βαρέων πασχόντων και διασωληνωμένων να γίνονται από όλους, και από ειδικευόμενους με 1 εξάμηνο ειδικότητας. Αυτό είναι εγκληματικό. Είναι πέρα από κάθε επιστημονική λογική. Υπήρξε έντονη αντίδραση από την Ομοσπονδία. Υπήρξαν 3,4 περιστατικά όπου ο ασθενής έφτασε οριακά. Έχει τύχει κατά τη διάρκεια διακομιδής να υπάρχει βλάβη στον αναπνευστήρα, ευτυχώς ήταν εντατικολόγος εκεί, ο μόνος που θα μπορούσε να αντιληφθεί αυτό το πρόβλημα.
Αναγκάστηκαν λοιπόν να αλλάξουν την τροπολογία, έβγαλαν τη φράση “όλων των ειδικοτήτων” κι έβαλαν “ γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων”. Χωρίς διευκρίνηση. Επιτείνουν τη θολούρα και τη διαλυτική κατάσταση αφήνοντας το θέμα στον αυτόματο”.

Αυτή τη στιγμή το αναισθησιολογικό έχει 4 γιατρούς,ενώ, όπως ενημερώνει ο κ. Σαριδάκης, χρειάζονται τουλάχιστον 6, αλλά ουσιαστικά είναι 3 τώρα, διότι η διευθύντρια δεν μπορεί πρακτικά να λειτουργήσει σε πλήρες ωράριο και να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες, “είναι κουρασμένη, έχει κάνει πολλές εφημερίες για πολλά χρόνια και βρίσκεται σε προσυνταξιοδοτική κατάσταση. Στο Ρέθυμνο έχουμε ξεχάσει τα τακτικά χειρουργεία εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Εγώ ως ακτινολόγος θα κάνω ένα υπερηχογράφημα, θα βρούμε μια πέτρα στη χολή, το πιο απλό σας λέω, και θα με ρωτήσει ο ασθενής τι να κάνω και ντρέπομαι. Πρέπει να χειρουργηθείς, και που, πως, πρέπει να το βρει μόνος του. Ντρέπομαι. Με τη σύνθεση που έχουμε στο αναισθησιολογικό μπορούμε να εξυπηρετούμε τα επείγοντα, κι αυτά με το ζόρι αν είναι πολλά μαζί”.

Ενδιαφέρον και αγανάκτηση προκαλεί η δήλωση του ότι κάποια στιγμή κρίθηκε ότι οι ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να πάρουν μια ενίσχυση εφημερίας, περισσότερα χρήματα. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά είναι απλήρωτες εδώ και 1 χρόνο οι εφημερίες τους, και μάλιστα παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους, τους χρωστάνε σχεδόν 70.000 ευρώ, ενώ κάποιοι συνάδελφοι του έφτασαν στο σημείο να πάρουν δάνειο για να τα βγάλουν πέρα, αναφέρει.

Μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στον αξονικό τομογράφο και είχε αναστατώσει όλη την τοπική κοινωνία, ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου εξήγησε αναλυτικά τι συνέβη και τις συνέπειες αυτού.

“Όταν προέκυψε το πρόβλημα με τον αξονικό τομογράφο δε μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Κανονικά το σύστημα παίρνει την εικόνα, μας τη στέλνει και εμείς κάνουμε τη διάγνωση σε ειδικές οθόνες. Το σύστημα λοιπόν είχε απονεκρωθεί και δεν υπήρχε τρόπος να στέλνει την εικόνα στις οθόνες. Δε μπορούσαμε να γνωματεύσουμε μια αξονική. Αναγκαζόμασταν να το κάνουμε από το CD που δίδεται στους ασθενείς συνοδευτικά, το οποίο είναι ακατάλληλο για κλινική και διαγνωστική χρήση. Στα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά ήμασταν πάνω από την κονσόλα στον αξονικό και προσπαθούσαμε από την οθόνη ζωντανά να βγάλουμε διάγνωση. Είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Αυτό το σύστημα εκτός από τις εικόνες, διαχειρίζεται και το αρχείο, δεν είχαμε αρχείο ασθενών. Ούτε τώρα βέβαια έχουμε, παρά μόνο για περιορισμένα χρόνια.
Ξέραμε ήδη ότι το μηχάνημα που μας είχαν εγκαταστήσει δεν ήταν από τα καλύτερα, έπρεπε να αναβαθμιστεί ή να μπούμε σε ένα άλλο, καλύτερο. Δεν έγινε τίποτα από αυτά και βέβαια το περιμέναμε ότι θα φτάναμε σε αυτο το σημείο. Είναι πραγματικά αδιανόητο, να μην έχει back up, μια εναλλακτική λύση ένα νοσοκομείο, που ζούμε;
Ακόμα και τώρα δε γνωρίζω τι θα γίνει γιατί το σύστημα δυσλειτουργεί, έχουμε ενημερώσει για αυτό, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση”.

Το ακτινολογικο τμήμα, στο οποίο υπάγεται και ο ίδιος,αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το Ακτινολογικό κάνει από απλές ακτινογραφίες, μαστογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, μέχρι υπερηχογραφήματα και αξονικές τομογραφίες. Δεν επαρκούν οι γιατροί για να τα εξυπηρετήσουν όλα και υπάρχουν πολύ μεγάλες αναμονές ειδικά για υπερηχογραφήματα και μαστογραφίες.
Χρειάζονται μήνες, όπως μας ενημερώνει, για να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία, ενώ για υπέρηχο μαστού περίπου ένα 6μηνο.  “Σε ένα ύποπτο εύρημα, θα φροντίσουμε να γίνει βέβαια εκτός προγράμματος, έστω κι αν χρειαστεί να δουλεύουμε όλη μέρα. Αλλά δεν είναι λύση αυτό.
Είμαστε 5 ακτινολόγοι και 3 ειδικευόμενοι, οι οποίοι βοηθάνε πολύ αλλά θα φύγουν. Δεν επαρκεί αυτή η σύνθεση, χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 2 γιατρούς – ειδικά εάν έρθει και ο μαγνητικός-, ενώ χρειάζονται και τεχνολόγοι. Ο αξονικός καλύπτεται άτυπα και παράτυπα από τους τεχνολόγους γιατί δεν είναι αρκετοί”.

Ο κ.Σαριδάκης ερωτήθηκε για το μαγνητικό τομογράφο, ένα ζήτημα που τελευταία έχει προκαλέσει πόλωση και αντιδράσεις από όλες τις πλευρές και έχει αφήσει τους πολίτες με αίσθημα απορίας και αβεβαιότητας. Εξήγησε αναλυτικά τι έχει συμβεί και δεν έκρυψε την προσωπική του απορία σχετικά με τις βολές εναντίον του.

“Το ποσό για τον μαγνητικό τομογράφο είχε εξασφαλιστεί από το 2018. Είχε έρθει μια επιτροπή για να μελετήσει τους χώρους, ώστε να κρίνει που είναι ο καταλληλότερος για την τοποθέτηση. Το παλιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και κατέληξαν ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να γίνει μια εξωτερική κατασκευή στο χώρο του πάρκινγκ, όπου θα μπορούσε να μπει το φορτηγό και να βάλει κατευθείαν το μηχάνημα.

Είναι μεγάλο θέμα το πως θα εγκατασταθεί ένα τέτοιο μηχάνημα. Είχαμε λοιπόν προκυρήξει και την κατασκευή, ήταν πολύ μικρό, τώρα θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη, και με την κυβερνητική αλλαγή ξαφνικά άλλαξε η απόφαση και ο μαγνητικός λέει θα εγκατασταθεί στο κέντρο του παλιού κτιρίου. Κανένας δεν απάντησε προς τι η αλλαγή, δεν πήραμε καμία πειστική και ολοκληρωμένη απάντηση.

Κατηγορούμαι ότι δεν ηθελα ποτέ τον μαγνήτη. Ήμουν στο ΔΣ και παλεύαμε για αυτόν. Μου χρεώνουν προσωπικά, βασικά δεν αξίζω τόσο μεγάλη τιμή που μου κάνουν με το να ασχολούνται τόσο μαζί μου.

Μας ήρθε το Φλεβάρη λοιπόν μια ειδοποίηση να αδειάσουμε το χώρο για να μεταφερθεί εδώ το τμήμα μελέτης ύπνου, ώστε να πάει εκεί ο μαγνήτης, με σχέδιο ότι θα γίνουν εκεί υποστηλώματα στα υπόγεια. Στο νοσοκομείο Χανίων, όταν μεταφέρθηκε ο μαγνήτης ενίσχυσαν τα κάτω πατώματα- που ήταν και καινούριο νοσοκομείο. Σε αυτό το σάπιο κτίριο φαντάσου τι δουλειά θα χρειαζόταν. Προσωπικά αμφιβάλλω αν θα χωρέσει να μπει ο μαγνήτης εκεί.

Μας λένε αδειάστε. Εμείς δε μπορούμε να φύγουμε, δεν έχουμε χώρο να δουλέψουμε. Είμαστε 8 γιατροί και θέλουν να μας περιορίσουν σε 2 θέσεις εργασίας, που τώρα έχουμε 3 θέσεις με διαγνωστικές οθόνες και εξοπλισμό για να δουλεύουμε και υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία.

Όλο αυτό θεωρώ πως ήταν μια μελέτη που έγινε στο πόδι επειδή ήθελαν να κάνουν κάτι εντυπωσιακό πριν τις εκλογές. Τεκμηριώσαμε γιατί χρειαζόμαστε το χώρο, πρόκειται να πάρουμε ψηφιακό μαστογράφο, για να γίνει διάγνωση χρειάζεται μεγάλες οθόνες, δεν έχει άλλο χώρο, μόνο αυτόν, ο οποίος είναι και εφημερείο. Είχαμε προτείνει πρακτική λύση, τεκμηριώσαμε και τίποτα. Έγινε αυτός ο ανήθικος πόλεμος, ανήθικος διότι δε μπορεί να φταίει ένας άνθρωπος για όλα τα προβλήματα. Κάνεις πόλεμο δολοφονίας χαρακτήρα, παρουσιάζοντας το σαν να έχω εγώ μια βεντέτα με τον μαγνητικό και τη διοίκηση.

Όσον αφορά το όλο θέμα με το κλείδωμα του χώρου. Φυσικά κλειδώσαμε και κλειδώνουμε. Εάν το άφηνα ξεκλείδωτο θα έπρεπε να με επιπλήξουν, εδώ ειναι περιουσία του νοσοκομείου. Έχει μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, είναι διάδρομος, έχει τύχει να μπουν περαστικοί, μεθυσμένοι, δε γίνεται να μένει ξεκλείδωτο, έχει ο γιατρός της εφημερίας πάντα κλειδί. Τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν από τη διοίκηση ήταν ψέματα, για μήνυση ήταν, για συκοφαντική δυσφήμιση. Μετά το χαμό που έγινε, σιωπή, πάγωσαν όλα. Δε μας έχει εξηγήσει κανένας τι θέλουν να κάνουν, είδαμε ένα έγγραφο στη Διάυγεια που λέει ότι ο μαγνήτης και το ακτινολογικό θα πάνε σε νέα πτέρυγα. Δε βγαίνει συμπέρασμα, από την εξωτερική κατασκευή πήγε στο παλιό κτίριο και τώρα σε νέα πτέρυγα. Φοβάμαι ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει στο πόδι”.

Παράλληλα, ο κ. Σαριδάκης δηλώνει πως κατά τη γνώμη του έγινε σκόπιμη προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης της ΜΕΘ Ρεθύμνου. Μετά την πανδημία προκηρύχθηκαν 25 θέσεις για μονάδες στην Κρήτη και ήταν όλες στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Μας έκοψαν τα πόδια, από εκεί και πέρα ό,τι θέσεις βγαίνουν στη ΜΕΘ είναι άγονες. Έχουν μείνει 5 συνάδελφοι χωρίς καμία βοήθεια και αναγκάζονται να δουλεύουν και στη ΜΕΘ και στην covid, πράγμα επικίνδυνο”.

Υποβαθμιζόμαστε σε επίπεδο κέντρου υγείας

“Ένα νοσοκομείο που δε μπορεί να προσφέρει στους πολίτες τακτικό χειρουργείο είναι νοσοκομείο;
Αρκετές φορές έτυχε να έχουμε πολλά κατάγματα μαζί, ούτε αυτά μπορέσαμε να χειρουργήσουμε, έπρεπε να διακομιστούν.
Η Παθολογική έχει 3 χρόνια να ανοίξει το εξωτερικό ιατρείο. Κάποιος που χρειάζεται να δει απλά έναν παθολόγο ή να κάνει επανέλεγχο δε μπορεί.
Δυο βασικές λειτουργίες ενός νοσοκομείου καταργούνται ουσιαστικά. Είναι νοσοκομείο;
Υποβαθμιζόμαστε σε επίπεδο κέντρου υγείας”.

Αναφορικά με την προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, ο Γιάννης Σαριδάκης δήλωσε ότι “Επί Ξανθού δεν μπορώ να πω ότι δεν έγιναν πράγματα, έγιναν, ουσιαστικά σταμάτησε μια ελεύθερη πτώση, αλλά θα θέλαμε πολύ περισσότερα. Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός στην υγεία, απλά δεν έφτανε. Μνημόνια και πολιτικές δημόσιας υγείας είναι πράγματα ασύμβατα. Από τη στιγμή που έχεις ένα σύστημα που καταρρέει και το ξέρεις, η υγεία έπρεπε να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Το θέμα είναι πολιτικό για μένα. Η διοίκηση ενός νοσοκομείου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται εμπειρία και διάθεση συνεργασίας διότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Το υπουργείο υγείας και η διοίκηση υλοποιούν μια εγκληματική και διαλυτική πολιτική για τη δημόσια υγεία.
Τονίζω ότι δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματική συναλλαγή με τον ασθενη δεν υπάρχει. Αυτό κάνουν και με τα εξωτερικά ιατρεία.
Όσα νοσοκομεία λειτούργησαν με μετακινούμενους γιατρούς έκλεισαν”.

Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα του στους πολίτες δηλώνοντας πως θα βρίσκεται πάντα στον χτύπο της καρδιάς κάθε αγώνα για δημόσια, δωρεάν υγεία, πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

“Χωρίς μόνιμες θέσεις δε μπορεί να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο, αυτά είναι μπαλωματικές θέσεις μέχρι τις εκλογές. Θα δούμε πράγματα και θαύματα μετά, το είπε καθαρά ο Πλεύρης, ιδιωτικού δικαίου. Δεν έχω καμία κομματική ιδιότητα. Παλεύω με την Ένωση και τα κινήματα της πόλης για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Είναι έξω από τους στόχους μου να πολιτευτώ είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε σε τοπικές εκλογές.

Θα παλέψουμε να προσφέρουμε στους βασανισμένους Ρεθεμνιώτες δευτεροβάθμια υγεία. Θα παλεύουμε όσο χρειαστεί”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.