Προκαλεί ξανά η Cumhuriyet: «18 νησιά και δύο βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία»

Τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οδηγούν πλέον σε σπασμωδικές κινήσεις, με την Τουρκία να θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου

Προκαλεί ξανά η Cumhuriyet: «18 νησιά και δύο βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία»

Τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οδηγούν πλέον σε σπασμωδικές κινήσεις, με την Τουρκία να θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ισχυρίζεται για άλλη μια φορά πως «υπάρχουν 18 νησιά και 2 βραχονησίδες τουρκικές που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας».

Σε άρθρο που υπογραφεί ο Μπαρίς Ντόστερ αρχικά κατηγορεί τον αντιπρόεδρο του CHP, Oυνάλ Τσεβίκοζ, ο οποίος με ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος είχε αναφέρει πως αυτή η θεωρία για τα 18 νησιά δεν έχει βάση, δεν πρέπει να καταθέτουν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση αλλά να αναφέρονται απλά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών αυτών.

Ο Ντόστερ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», γράφει χαρακτηριστικά πως «είναι γνωστό πως 18 νησιά και 2 βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο και ανήκουν στην Τουρκία, από το 2004 βρίσκονται υπό την ελληνική κατοχή.

Πρέπει να τονίσουμε πως το καθεστώς του Αιγαίου καθορίστηκε με τις συνθήκες Λονδίνου, Αθηνών, Λωζάννης και Παρισίων. Στις συνθήκες δεν γίνεται αναφορά πως ανήκουν στην Ελλάδα τα νησιά που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή».

«Πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα»

Όπως προσθέτει στο άρθρο «οι συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων ορίζουν ονομαστικά σε ποια χώρα ποια νησιά ανήκουν.

Η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση στα νησιά που έχουν καθοριστεί ονομαστικά. Όμως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να ζητάει να σεβαστεί η Ελλάδα όσα έχει υπογράψει. Κυρίως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως «για όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που τις ανήκουν και δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει αντιρρήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων, στην εγκατάσταση στρατευμάτων αλλά και στην εγκατάσταση κατοίκων.

Η σιωπή της Τουρκίας στην κατοχή της Ελλάδας στα 18 νησιά και τις 2 βραχονησίδες δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα. Της δίνει θάρρος στις επεκτατικές βλέψεις της στα ζητήματα χωρικών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας

Σημειώνεται πως ο εκνευρισμός της Αγκυρας τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής από την αντίδραση της Τουρκίας στην κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται «η κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας», καθώς και οι «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΕΕ «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζει επίσης ότι «η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νόμιμα – με βάση το διεθνές δίκαιο – δικαιώματα της Τουρκίας» και καταλήγει σημειώνοντας πως «επαναλαμβάνουμε, όπως πάντα, ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα δίκαιο διάλογο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.