Πρόωρη γήρανση: Ποιες καθημερινές συνήθειες την επιταχύνουν;

Πρόωρη γήρανση: Ποιες καθημερινές συνήθειες την επιταχύνουν;

Δεν είναι μόνο τα γονίδια και το DNA μας η αιτία της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού μας. Τι άλλο φταίει και τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να την επιβραδύνουμε;

#Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ευρείας προστασίας
Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος που δρα συσσωρευτικά σε βάθος χρόνου. Για να προλάβουμε τη δημιουργία νέων ρυτίδων φοράμε πάντα μία εξειδικευμένη αντηλιακή σύνθεση.

#Φοράμε γυαλιά ηλίου
Προλαμβάνουν τον σχηματισμό λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια, την κούραση λόγω του έντονου φωτός, τους ερεθισμούς ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύουν από σοβαρές παθήσεις.

#Αποφεύγουμε το κάπνισμα
Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης οδηγώντας στη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης.

#Γινόμαστε πιο κοινωνικοί
Οι φιλίες έχουν σημαντικά αντιγηραντικά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοποιημένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες για μακροζωϊα.

#Μειώνουμε το άγχος
Οι ορμόνες του στρες εκφυλίζουν τα αγγεία και επιφορτίζουν την καρδιά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παθήσεις όπως υπέρταση και εγκεφαλικό, αλλά και ψυχικές παθήσεις.

#Λέμε όχι στο αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κόκκινου κρασιού τη μέρα μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση. Ωστόσο όταν αυτή ξεπερνά αυτήν την ποσότητα, τότε λειτουργεί αντίστροφα, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής μας.

#Αποφεύγουμε το junk food

Λέμε «όχι» στα κατεργασμένα τρόφιμα και ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής όπως η μεσογειακή αλλά και η σκανδιναβική που όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας και τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

#Δεν κάνουμε καθιστική ζωή
Οι ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν καθόμαστε πάνω από 6 ώρες τη μέρα μειώνουμε κατά 40% τις πιθανότητες για μακροζωία σε σχέση με κάποιον που κάθεται λιγότερο από 3 ώρες. Γι’ αυτό ακόμη και αν δεν γυμναζόμαστε εντατικά, φροντίζουμε να περπατάμε τρεις φορές την εβδομάδα.

#Θωρακιζόμαστε ενάντια στο Εκθεσίωμα*
Πρόκειται για το εξωτερικό περιβάλλον και η συνεχόμενη έκθεσή μας σε αυτό. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, το 70-90% των χρόνιων παθήσεων, όπως τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, σχετίζονται με το Εκθεσίωμα.

* Σύνθετη λέξη που προέρχεται από την «Έκθεση» και το «Γονιδίωμα». Στα Αγγλικά ονομάζεται Exposome, από τις λέξεις «Exposure» και «Genome», όρος που εφύηρε ο Dr. Christopher Wild, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.