Προσφυγικό – Δώδεκα χώρες της ΕΕ ζητούν χρηματοδότηση για φράχτες στα σύνορα – Συνυπογράφει η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Θεμιτό μέτρο»

«Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής» αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών αυτών.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης», σε αυτήν την επιστολή που στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ζητούν οι υπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, τη Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

«Ισχυρή απάντηση στις υβριδικές απειλές»

Οι χώρες αυτές ζητούν επίσης «μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές».

«Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν», προσθέτουν οι υπουργοί.

Πολλές χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα της Λευκορωσίας με προορισμό χώρες της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενορχηστρώνει αυτό το μεταναστευτικό κύμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Η Πολωνία, όπως και η Λιθουανία, άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες από συρματοπλέγματα σε ένα τμήμα των συνόρων τους με τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία είχε τοποθετήσει έναν τέτοιο φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η επιστολή αυτή αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δημητριάδης: Με σιωπή απαντά το Μαξίμου στον...

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικού γραμματέα του...

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...

Δημητριάδης: Με σιωπή απαντά το Μαξίμου στον...

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικού γραμματέα του...

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νοσταλγία δεν είναι απλώς...

Tι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ -Πακέτο κοντά στα 2 δισ. και τελική ημερομηνία εκλογών

Εντείνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα...

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη την Τρίτη 14 Ιουλίου – Αναλυτικά οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου,...

Γονιμότητα: η ενημέρωση δεν πρέπει να ξεκινά όταν εμφανιστεί το πρόβλημα

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία υπηρετεί τα τελευταία δέκα χρόνια...