Πρόταση ένταξης έργων Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Το πρόγραμμα αναπτυξιακών υποδομών του Δήμου Χερσονήσου βαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μία κομβική πολιτική επιλογή αξιοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου και προεκλογική δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην εκπνοή του 2019, ενέκρινε τη σκοπιμότητα και τον προϋπολογισμό 1.482.207,07 € για την εκπόνηση μελετών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου.

Με στόχο την ένταξη χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου, κ. Γιώργος Μπαγουράκης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Τουρισμού του Δήμου, κ. Κωνσταντίνος Αναστασάκης πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συγκεκριμένα με τους κκ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Εμμανουήλ Κουτουλάκη, ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Ναυτιλίας, αλλά και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπέβαλαν το σχετικό φάκελο αιτήματος στην Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι μελέτες αφορούν σε κομβικά έργα ανάπτυξης του λιμένα Χερσονήσου όπως την ανάπλαση και αντιδιαβρωτική προστασία της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου, καθώς και την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου, την επέκταση της ζώνης λιμένα και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων λιμενικών έργων.

Η υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων θα αναβαθμίσει το αστικό τοπίο στο Λιμάνι Χερσονήσου, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία χρήσεων και δράσεων, αποκαθιστώντας τη σύνδεση της θάλασσας με τον ιστό της πόλης, τόσο οπτικά όσο και χρηστικά και παράλληλα θα αυξήσει τις θέσεις ελλιμενισμού και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες λιμενικές υπηρεσίες στα πρότυπα ενός σύγχρονου λιμένα, ενδυναμώνοντας το τουριστικό προϊόν, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της περιοχής.

Ταυτόχρονα με τη υλοποίηση των παραπάνω έργων στο Λιμάνι Χερσονήσου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου επιχειρεί την ένταξη περιοχής της Νήσου Δία (Ντία) και συγκεκριμένα τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου, στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου με την διαδικασία της εξομοίωσης με τη ζώνη λιμένα, δράση που έχει λάβει ήδη έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρωταρχικός στόχος για τον Δήμο Χερσονήσου παραμένει η αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Μαλίων (μαρίνα), θέμα που αναλύθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.