Πρωτοχρονιά 2021 : Πώς επηρεάζει ο κοροναϊός τους εορτασμούς σε όλο τον πλανήτη;

Αυστηρά μέτρα, lockdown και μικρές οικογενειακές συγκεντρώσεις επιφυλάσσει η Πρωτοχρονιά του 2021 για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για μια παραμονή Πρωτοχρονιάς που δεν θα θυμίζει καμία άλλη. Με τα lockdown, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας να παραμένουν σε ισχύ σε δεκάδες χώρες για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού, οι φετινές γιορτές θα είναι σίγουρα διαφορετικές για όλους.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ταυτόχρονα και επέτειος ενός χρόνου από την πρώτη αναφορά του ΠΟΥ σε μια μυστηριώδη πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα και η οποία αργότερα ταυτοποιήθηκε ως η νέα ασθένεια Covid-19. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας: 1,79 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχασαν τη ζωή τους, ενώ η παγκόσμια οικονομία καταρρακώθηκε.

Όμως οι διεθνείς προσπάθειες είχαν επιτυχή κατάληξη, με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων σε χρόνο-ρεκόρ. Ήδη τα πρώτα τρία έχουν εξασφαλίσει την έγκριση από αρμόδιες υπηρεσίες του δυτικού κόσμου, ενώ σύντομα το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με μια σειρά από άλλα υποψήφια εμβόλια.

Μοναχική Πρωτοχρονιά για τους Βρετανούς
Στη Βρετανία, όπου την Τετάρτη καταγράφηκαν 981 νέοι θάνατοι εν μέσω μιας έξαρσης που συνδέεται με μια νέα μετάλλαξη του ιού, η κυβέρνηση έχει συστήσει στους πολίτες να αφήσουν τα πάρτι για το 2021, αφού «ο κοροναϊός λατρεύει τα πλήθη».

Την Τετάρτη, όταν καταγράφηκαν 50.023 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και αυστηρότερα μέτρα. Ο καθηγητής Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του Αγγλικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε ότι η παραμονή στο σπίτι και η υποδοχή του 2021 «με συμμόρφωση στους κανόνες» θα μειώσει τις λοιμώξεις και θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία από τις πιέσεις.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου: «Γνωρίζουμε ότι είναι το τέλος του έτους, είναι μια στιγμή που οι άνθρωποι παραδοσιακά θέλουν να γιορτάσουν. Όμως είναι απολύτως καίριο φέτος όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό».
Επιπλέον πρόσθεσε: «Όλοι μας μπορούμε να παίξουμε ρόλο στη μάχη απέναντι σε αυτό τον φρικτό ιό: Μένουμε σπίτι και γιορτάζουμε το νέο έτος μόνο με τους πιο κοντινούς και αγαπημένους μας, ακολουθώντας τους κανόνες».

«Αυτή η πράξη θα μειώσει τις λοιμώξεις, θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία από τις πιέσεις και όλοι μας θα σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας. Ο κοροναϊός λατρεύει τα πλήθη, οπότε σας παρακαλώ να αφήσετε τα πάρτι για κάποια άλλη στιγμή εντός της χρονιάς».

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρότρυνε με τη σειρά του τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες και να «υποδεχτούν το νέο έτος με ασφάλεια, στο σπίτι».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 100.000 αστυνομικοί θα αναλάβουν την καταστολή παράνομων πάρτι, συγκεντρώσεων και της… παράδοσης της καύσης αυτοκινήτων στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός εσωτερικών, Gérald Darmanin, προειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί θα επιβάλλουν με αυστηρότητα και την απαγόρευση κυκλοφορίας που για τη Γαλλία ξεκινά από τις 8 το απόγευμα και λήγει στις 6 το πρωί, ως μέρος αυτού που περιέγραψε ως «μάχη κατά των μη εγκεκριμένων δημόσιων συναθροίσεων και του φαινομένου της αστικής βίας».

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις αναμένεται να εστιαστούν στα κέντρα των πόλεων και τις «ευαίσθητες» γειτονιές. Ο αριθμός των αστυνομικών είναι ο ίδιος που περιπολούσε τους δρόμους και την περσινή Πρωτοχρονιά. Ο Darmanin έχει ζητήσει από τους τοπικούς διοικητές της αστυνομίας να απαγορεύσουν και την πώληση καυσίμων και αλκοόλ σε μπιτόνια.

Μήνυμα ελπίδας για τους Γερμανούς
Στη Γερμανία, που βρίσκεται σε μερικό lockdown, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο τελευταίο της διάγγελμα ως καγκελάριος πριν το νέο έτος, ότι το 2020 ήταν μακράν η πιο δύσκολη χρονιά στα 15 έτη της ηγεσίας της, όμως η έναρξη των εμβολιασμών καθιστά το 2021 μια χρονιά γεμάτη ελπίδα.

Σε μια σπάνια επίδειξη συναισθήματος, η Μέρκελ καταδίκασε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που αντιτίθεται στα lockdown και ανέφερε ότι η ίδια θα εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για όλους.

«Νομίζω ότι δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι ποτέ στη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών δεν περάσαμε μια τόσο δύσκολη χρονιά και ποτέ, παρά τις ανησυχίες και κάποιο σκεπτικισμό, δεν έχουμε αντιμετωπίσει την επόμενη με τόση ελπίδα».

Το μήνυμά της απευθύνεται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες από την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. Η υποστήριξη των πολιτών προς τα μέτρα, αλλά και προς το εμβόλιο, είναι αναγκαία για να υπαάρξει ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Ωστόσο, οι αρχικοί έπαινοι προς τη Μέρκελ, που αντιμετώπισε την πανδημία ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, έχει μετατραπεί σε επίκριση, αφού μετά την επιτυχία της στο πρώτο πανδημικό κύμα, φαίνεται να μην τα καταφέρνει εξίσου καλά στο δεύτερο.

«Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο άσχημα πρέπει να αισθάνονται εκείνοι που θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού ή που οι ίδιοι παλεύουν ενάντια στις επιπτώσεις του, όταν ακούνε ορισμένους απελπισμένους ανθρώπους να αμφισβητούν και να αρνούνται την ασθένεια», τόνισε η Μέρκελ.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι μόνο λανθασμένες και επικίνδυνες, είναι ταυτόχρονα κυνικές και βάναυσες», πρόσθεσε. «Κι εγώ πρόκειται να εμβολιαστώ, όταν έρθει η σειρά μου».

Ο υπουργός υγείας, Γιενς Σπαν, δήλωσε ότι αναμένει η χώρα να περάσει την «πιο ήσυχη παραμονή Πρωτοχρονιάς» στην πρόσφατη ιστορία της.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι αρχές παροτρύνουν τους πληθυσμούς να γιορτάσουν στο σπίτι την έλευση της νέας χρονιάς.

Η Times Square θα μείνει φέτος άδεια
Αν και η κρυστάλλινη σφαίρα θα πέσει κανονικά στην Times Square της Νέας Υόρκης στις 31 Δεκεμβρίου, κατά την κάθοδό της θα συναντήσει άδειους δρόμους, αντί για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περίμεναν κάθε χρόνο να γιορτάσουν. Οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η πλατεία δεν θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, θα μπορούν να το κάνουν μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου.

Η δραματική αλλαγή δεν αφορά μόνο το Μανχάταν. Οι πόλεις των ΗΠΑ θα υποδεχτούν το 2021 με διαφορετικούς τρόπους, καθώς κρούσματα και θάνατοι σημειώνουν ανοδική πορεία σε όλη τη χώρα. Η πιο πρόσφατη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κάνει λόγο για 19.448.626 κρούσματα και 336.947 θανάτους.

Φόβος στην Ταϊβάν
Ακόμη και οι μεγάλες πόλεις της Ταϊβάν έχουν περιορίσει τις εκδηλώσεις για το νέο έτος και συστήνουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και τις εκδηλώσεις από το σπίτι, αφού στο νησί εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της εξαιρετικά μεταδοτικής βρετανικής μετάλλαξης.

Η Ταϊβάν έχει καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της πανδημίας χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για κάθε νέα άφιξη από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχει μετρήσει 800 επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά εκ των οποίων έχουν καταλήξει στον θάνατο και τα οποία ήταν στο σύνολό τους εισαγόμενα. Όμως η κυβέρνηση αναστατώθηκε από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος που προέκυψε από μετάδοση εντός της κοινότητας από τον Απρίλιο και έπειτα, το οποίο επιβεβαιώθηκε αυτό το μήνα, και το πρώτο κρούσμα του βρετανικού στελέχους, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Και οι δύο άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση στο νοσοκομείο.

Αρκετές πόλεις ακύρωσαν κάθε πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση.

Στο σπίτι οι Αυστραλοί – Ελεύθεροι οι Νεοζηλανδοί
Στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, όπου τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, οι πολίτες έχουν λάβει οδηγίες για παραμονή στο σπίτι, ενώ τους έχει ζητηθεί να αποφύγουν τα διάσημα πυροτεχνήματα που κάθε χρόνο φωτίζουν το λιμάνι. Περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στη νότια πολιτεία της Βικτόρια.

Εξαίρεση σε όλα αυτά είναι για άλλη μια φορά η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταφέρει να εξαλείψει τον κοροναϊό από την επικράτειά της, μετά από αυστηρό lockdown επτά εβδομάδων. Οι κάτοικοί της θα γιορτάσουν το νέο έτος, όπως κάθε άλλη χρονιά.

Πηγή: Guardian

Τα σχόλια είναι κλειστά.