Προβληματισμός στα Ανώγεια από την εκτός δρόμου οδήγηση στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη

Ημερομηνία:

Προβληματισμός στη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία των Ανωγείων προκαλεί η επανάληψη του φαινομένου της εκτός δρόμου οδήγησης στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη με τις πολλές καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως δημοσιοποιεί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε και πάλι έντονα το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης με μηχανοκίνητα οχήματα (μηχανές, γουρούνες, τζιπ) στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ανωγείων.

«Οι επιπτώσεις που έχει η αναφερόμενη «δραστηριότητα» στο βουνό, είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει παρατηρώντας τα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Ανώγεια – Νίδα τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες αλλοιώσεις στη μορφολογίας τους. Επίσης από την παραπάνω δραστηριότητα κινδυνεύουν με εξαφάνιση ενδημικά είδη τα οποία φιλοξενούνται χρόνια τώρα στα οροπέδια της περιοχής όπως είναι η Νευρίδα, ο Κρόκος και η Χορστρίσεα, μοναδική βιοποικιλότητα στον κόσμο, μια παγκόσμια κληρονομιά της φύσης», σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων εξέφρασε την κατανόηση του σχετικά με την ανάγκη ιδιωτών να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, της εκτός δρόμου μηχανοκίνητης οδηγικής δράσης, όμως παράλληλα δήλωσε ότι: «Δεν δικαιούται ουδείς να μην αναγνωρίζει το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος, να μη σέβεται την ταυτότητα του ορεινού μας όγκου και του παγκοσμίως γνωστού φυσικού τοπίου, Ανωγείων, Ψηλορείτη με τα οροπέδια του, απλά και μόνο διότι επιθυμεί να ασχοληθεί με το χόμπι του, ανεξάρτητα με το τι πληγές μπορεί να αφήσει πίσω του».

Όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη για τον μοναδικό τοπίο του Ψηλορείτη είναι υπόθεση όλων των Κρητικών και όλων των επισκεπτών του βουνού και για το λόγο αυτό: «Η εγρήγορση, η συνέργεια και η συνεργασία όλων μας μπορεί να διαφυλάξει τον πλούτο των ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών. Ο Δήμος Ανωγείων προτρέπει όλους όσοι εμπλέκονται να αποφεύγουν την εν λόγω «δραστηριότητα» και ενημερώνει ότι μετά από επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασαρχείο , Αστυνομία) θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής επανάληψης παρόμοιων φαινομένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο:Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης στον Μητροπολιτικό Ναό

Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό του Ιερού Μητροπολιτικού...

Ρέθυμνο:Δυο Συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις...

Δυο Συλλήψεις ημεδαπών για παραβάσεις...

Ρέθυμνο:Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης στον Μητροπολιτικό Ναό

Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό του Ιερού Μητροπολιτικού...

Ρέθυμνο:Δυο Συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις...

Δυο Συλλήψεις ημεδαπών για παραβάσεις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Γιορτή Σταφυλιού στις Πατσίδες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΤΣΙΔΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026 7η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΤΣΙΔΕΣ Συνεχίζουμε και το...

Η Μάσα και ο Αρκούδος Μια μεγάλη γιορτή στην πλαζ του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο

Η επίσημη παιδική θεατρική παράσταση «Η Μάσα και ο...

Εορτολόγιο 18 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Τρίτη, 18 Αυγούστου, τιμάται η μνήμη του Οσίου...