Προβληματισμός στα Ανώγεια από την εκτός δρόμου οδήγηση στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη

Ημερομηνία:

Προβληματισμός στη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία των Ανωγείων προκαλεί η επανάληψη του φαινομένου της εκτός δρόμου οδήγησης στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη με τις πολλές καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως δημοσιοποιεί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε και πάλι έντονα το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης με μηχανοκίνητα οχήματα (μηχανές, γουρούνες, τζιπ) στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ανωγείων.

«Οι επιπτώσεις που έχει η αναφερόμενη «δραστηριότητα» στο βουνό, είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει παρατηρώντας τα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Ανώγεια – Νίδα τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες αλλοιώσεις στη μορφολογίας τους. Επίσης από την παραπάνω δραστηριότητα κινδυνεύουν με εξαφάνιση ενδημικά είδη τα οποία φιλοξενούνται χρόνια τώρα στα οροπέδια της περιοχής όπως είναι η Νευρίδα, ο Κρόκος και η Χορστρίσεα, μοναδική βιοποικιλότητα στον κόσμο, μια παγκόσμια κληρονομιά της φύσης», σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων εξέφρασε την κατανόηση του σχετικά με την ανάγκη ιδιωτών να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, της εκτός δρόμου μηχανοκίνητης οδηγικής δράσης, όμως παράλληλα δήλωσε ότι: «Δεν δικαιούται ουδείς να μην αναγνωρίζει το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος, να μη σέβεται την ταυτότητα του ορεινού μας όγκου και του παγκοσμίως γνωστού φυσικού τοπίου, Ανωγείων, Ψηλορείτη με τα οροπέδια του, απλά και μόνο διότι επιθυμεί να ασχοληθεί με το χόμπι του, ανεξάρτητα με το τι πληγές μπορεί να αφήσει πίσω του».

Όπως επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη για τον μοναδικό τοπίο του Ψηλορείτη είναι υπόθεση όλων των Κρητικών και όλων των επισκεπτών του βουνού και για το λόγο αυτό: «Η εγρήγορση, η συνέργεια και η συνεργασία όλων μας μπορεί να διαφυλάξει τον πλούτο των ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών. Ο Δήμος Ανωγείων προτρέπει όλους όσοι εμπλέκονται να αποφεύγουν την εν λόγω «δραστηριότητα» και ενημερώνει ότι μετά από επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασαρχείο , Αστυνομία) θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής επανάληψης παρόμοιων φαινομένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή ...

Με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων,...

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενισχύει ακόμη περισσότερο ...

Ο Δήμος Ρεθύμνης συνεχίζει να ενισχύει τη μικροκινητικότητα στην...

Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή ...

Με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων,...

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενισχύει ακόμη περισσότερο ...

Ο Δήμος Ρεθύμνης συνεχίζει να ενισχύει τη μικροκινητικότητα στην...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νόμος Κατσέλη: Ιστορική ανατροπή με «κούρεμα» τόκων – Πώς σταθεροποιούνται οι δόσεις για 100.000 πολίτες

Σημαντική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των δόσεων για δανειολήπτες...

Νέα άφιξη μεταναστών στην Κρήτη – Εντοπίστηκε σκάφος με 35 άτομα στον Κουδουμά

Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη,...

ΕΟΤ: Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στην πολωνική τουριστική αγορά

Oι δράσεις υλοποιήθηκαν από την Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας σε...

Τρεις καταδικαστικές αποφάσεις-σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας

Παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή και του δικαιώματος...