Προϋπολογισμός Δήμου Ηρακλείου: Καταψηφίστηκε μεν… πέρασε δε!

Προϋπολογισμός Δήμου Ηρακλείου: Καταψηφίστηκε μεν… πέρασε δε!

Υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, η παράταξη «Ηράκλειο για Όλους» του Γιώργου Σισαμάκη καθώς και ο Μανώλης Βασιλάκης της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας».

Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5.», οι «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη καθώς και η «Συν-ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου» του Πέτρου Ινιωτάκη.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν καταψηφίζεται παρά τις αρνητικές ψήφους. Βάσει νόμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αντιρρήσεις είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στα σημεία που διαφωνούν.

dimotiko

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι κατηγόρησαν τους συναδέλφους τους, της συμπολίτευσης, ότι εξυπηρετούσαν τη δική τους προσωπική ατζέντα και ελάχιστα ενδιαφέρονταν για την συνολική πρόοδο της πόλης.

Μάλιστα, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης έφθασε στο σημείο να αναφέρει: «Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας διότι καθένας αντιδήμαρχος έχει το δικό του “μαγαζί”, το δικό του δοβλέτι».

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, με έκδηλη την ενόχληση της, αρνήθηκε κατηγορηματικά την εν λόγω κριτική, λέγοντας πως κάθε αντιδήμαρχος σέβεται το έργο του συναδέλφου του, ενώ ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι «έγιναν και σωστά και λάθη, αλλά, όπως είπε “Δουλέψαμε συνολικά για ένα καλύτερο μέλλον της πόλης». Επίσης με ιδιαίτερη φόρτιση τόνισε ότι «εγώ και ο δήμαρχος Ηρακλείου δεν είχαμε ποτέ το δικό μας “μαγαζί”».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την φράση του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Αγριμανάκη ότι «απεκόπη η πόλη από την ιστορία και τον πολιτισμό της» παραπέμποντας σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο όπου θα γίνει εκτενής απολογισμός του έργου.

Συγκεκριμένα είπε: «Υπολογίζω να κάνουμε απολογισμό στις 4 Απριλίου όπου θα τα πούμε εκτενώς».

Στις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων ότι θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο έργο από την απερχόμενη δημοτική Αρχή, ο Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια ζήσαμε γεγονότα πρωτοφανή σε διεθνές επίπεδο».

«Εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που πήραμε το ταμείο στα 25 εκατομμύρια το 2014 και το πήγαμε στα 55 εκατομμύρια ευρώ προ πανδημίας» επισήμανε ο δήμαρχος απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου επί της παρούσας δημοτικής Αρχής.

Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος, Μαρία Καναβάκη επισήμανε:

“Συζητάμε απόψε και καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον Προϋπολογισμό του έτους 2023.

Ενός έτους που πριν από αυτό έχουν προηγηθεί και έχουν συμβεί γεγονότα (κάποια από αυτά πρωτοφανή, έκτακτα και μη προβλέψιμα), που διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο στην οικονομική και κοινωνική ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αιφνίδια εμφάνιση μιας ασθένειας με παγκόσμια επέλαση, πανδημία, καραντίνα, παύση εργασιών, κυκλοφορίας, νεκρά όλα.

Υγειονομική κρίση.

Οικονομική Κρίση.

Πόλεμος.

Ενεργειακή Κρίση.

Ανατιμήσεις, ακρίβεια, πληθωρισμός.

Μιλάμε για συνταρακτικά γεγονότα και για επιπτώσεις ντόμινο στον οικονομικό μηχανισμό και στις κοινωνίες όλου του κόσμου.

Τι από όλα αυτά, από όλα αυτά τα σοβαρότατα γεγονότα που άλλαξαν την παγκόσμια τροχιά της οικονομικής αλυσίδας, θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Δήμο Ηρακλείου? Προφανώς τίποτα.

Το Ταμείο μειώθηκε από τα 46 εκατ. € το 2022 στα 25 εκατ. € το 2023, δηλαδή συνολική μείωση 21 εκατ. € και αυτό γιατί πλέον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο παραγόντων που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα πάντα από τα ετήσια έσοδα του Δήμου, από ανταποδοτικά έσοδα, από ΚΑΠ και από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων.

Ας δούμε τους βασικούς αυτούς παράγοντες:

Δημοτικά Τέλη, που για το 2023 κρατθηκαν σταθερά με συνειδητή πολιτική επιλογή όλων μας, ώστε να μην επιβαρύνουμε παραπάνω τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μείωση του δημοτικού φόρου, δλδ πτώση τακτικών εσόδων ύψους περίπου 2.700.000 €, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του 2022 καθόλα σεβαστή μεν, όμως να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι ως αρμόδια Αντιδήμαρχος δεν το εισηγήθηκα  και δεν ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή.

Πτώση των εσόδων  λόγω της μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων κατά  4.000.000 €. Τα  δημοτικά τέλη μειώθηκαν από την επίδραση της ενεργειακής κρίσης. Πολλοί λογαριασμοί ρεύματος δεν πληρώνονται από τους δημότες με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται και τα δημοτικά τέλη. Επίσης, όσοι λογαριασμοί ρυθμίζονται σε δόσεις αποδίδουν τα δημοτικά τέλη στην τελευταία δόση, οπότε ο Δήμος θα λάβει τα συγκεκριμένα τέλη μετά από ένα ή δυο χρόνια.

Μη έγκαιρη απόδοση των τελών από τους ιδιώτες παρόχους. Αν και εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η στενή παρακολούθηση από την πλευρά μας του θέματος, οι συνεχείς πιεστικές οχλήσεις μας αλλά και η χρήση νομικών μέσων είχε αποτέλεσμα και βελτίωσε κατά πολύ την ανταπόκριση των παρόχων.

Ενεργειακό κόστος για το Δήμο ως καταναλωτή στα ύψη. Για το 2022 το σύνολο της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα ήταν περίπου 7 εκατ. € ενώ το 2021 ήταν 4 εκατ.

Πανδημία και δαπάνες covid, που συνεχίζουν να προκαλούν απώλειες ύψους 1.000.000 € ετησίως στον Προϋπολογισμό του Δήμου και θα πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν υπήρξε καμία κρατική ενίσχυση για την πανδημία το έτος 2022.

Εισφορές στον ΕΣΔΑΚ. Το ποσό προς τον ΕΣΔΑΚ είναι 5.492.000 € και αναμένεται να αυξηθεί σε 6.000.000 € έως το τέλος του έτους. Το 2022 αποδόθηκαν 7.000.000 € στον ΕΣΔΑΚ. Αρχικά, το ποσό που δινόταν στον ΕΣΔΑΚ ήταν 1.850.000 €. Περίπου 2.000.000 € καλύφθηκαν από τα ανταποδοτικά έσοδα. Τα υπόλοιπα 4.000.000 € καλύφθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ακρίβεια. Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια έχει προκαλέσει μια αύξηση στις τιμές των αγαθών, του ρεύματος, των αναλωσίμων και των οικοδομικών υλικών. Έχει γίνει αναδιάρθρωση των συμβάσεων ώστε να καλυφθούν οι αυξήσεις στα υλικά και να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις. Υπολογίζεται μια συνολική δαπάνη για τις αναδιαρθρώσεις στις συμβάσεις περίπου 2.000.000 € ετησίως.

Μισθοδοσία. Μεγάλο μέρος του Π/Υ αφορά μισθοδοσίες και αναμένεται να υπάρξει 1.000.000 € επιπλέον δαπάνη με την πρόσληψη 50 νέων μόνιμων  δημοτικών αστυνομικών. Οι μισθοδοσίες δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον μόνο από τις ΚΑΠ για λειτουργικές δαπάνες και αναγκαστικά παρέχονται ενέσεις ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα. Και βέβαια εδώ για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, καθώς στα ποσά της μισθοδοσίας συμπεριλαμβάνονται και των συμβασιούχων, δηλώνω ξεκάθαρα ότι οι συμβασιούχοι του Δήμου μας που παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις και που όλοι στηρίζουμε τον εργασιακό και δικαστικό αγώνα αυτών των ανθρώπων, έχουν ενταχθεί πλήρως και υποστηρίζουν την οικογένεια των δημοτικών μας υπηρεσιών, έχουν πλέον αποκτήσει δεξιότητες και εμπειρία και οι υπηρεσίες τους είναι πολύτιμες στον υποστελεχωμένο Δήμο Ηρακλείου, ή καλύτερα και στον Δ.Η. , καθώς η αφαίμαξη των δημοτικών υπηρεσιών από προσωπικό είναι ένα θέμα πληγή για όλη πανελλαδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που η Κεντρική Διοίκηση αδιαφορεί.

Απλήρωτες υποχρεώσεις. Ένας νέος και σημαντικός παράγοντας περιορισμού των ταμειακών υπολοίπων. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του 2022, όπως είναι γνωστό,  περνάνε ως ΠΟΕ το έτος 2023. Η αρχική πρόβλεψη ήταν 4.000.000 € δαπάνες για ΠΟΕ 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία των 2 τελευταίων ετών, όπως δηλαδή ορίζει η νομοθεσία. Για πρώτη φορά όμως οι απλήρωτες υποχρεώσεις έφτασαν το επίπεδο των 10.000.000 €, δηλαδή 6.000.000 € παραπάνω. Αυτό συνέβη λόγω του μεγάλου αριθμού δαπανών που τιμολογήθηκαν . Εδώ να σημειώσουμε τη μεγάλη εκτέλεση του ΤΠ 2022 ποσοστιαία περίπου 80% το οποίο ήταν  από ίδιους πόρους 16 εκ. και πληρώθηκαν τα 13. Πότε άλλοτε δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη απορρόφηση!

Μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον με όλα τα παραπάνω να είναι καταλύτες στη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, συντάχθηκε πριν μερικούς μήνες το προσχέδιο του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Ηρακλείου οικονομικού έτους 2023 , και κατατέθηκε από την πλευρά μας σε πρώτη φάση προς την Εκτελεστική Επιτροπή τον Οκτώβριο 2022 .

Από τότε ξεκίνησε και έγινε μια ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους Αντιδημάρχους με επικεφαλής φυσικά τον Δήμαρχο, με πλήρη ενημέρωση και παρουσίαση των νέων οικονομικών δεδομένων και στοιχείων αλλά και των αιτιών, των λόγων και των εξελίξεων που επέφεραν τη νέα αυτή εικόνα και κατάσταση, αλλά και όσων θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά και υπεύθυνα υπόψη μας ως Εκτελεστική Εξουσία του Δήμου όλοι μαζί κατά την τελική σύνταξη του ΤΠ και του Π/Υ.

Το Τμήμα Προϋπολογισμού συνέλλεξε όλα τα γραπτά αιτήματα των Υπηρεσιών του Δήμου και μέσα από μια μακρά εσωτερική διαδικασία διαλόγου με όλους  διαμορφώθηκε το ΤΠ και ο Π/Υ, με τους προαναφερόμενους παράγοντες να καθορίζουν σημαντικά τις τελικές επιλογές και αποφάσεις που ελήφθησαν συλλογικά από την Εκτελεστική Επιτροπή. Από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Από την παράταξή μας και από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις.

Και εδώ θα πω, γιατί έτσι είναι, και γιατί το γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι όταν έχεις τη ευθύνη της Διοίκησης δεν είναι θεωρητικά τα πράγματα, δεν είναι απλά, δεν είναι εύκολα.

Συντάξαμε τον φετινό Π/Υ   με κόπο και με αίσθημα αγωνίας και ευθύνης .

Προσπαθήσαμε πολύ όλο αυτό το διάστημα ο προϋπολογισμός μας να έχει δημιουργικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να είναι ασφαλής. Να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και δράσεις, που θα συμβάλουν θετικά στους δημότες και στην πόλη μας.

Προσπαθήσαμε για όλες τις διευθύνσεις.

Ο ρόλος μας δεν ήταν ευχάριστος, ίσως να μην ήταν και αρεστός, χρειάστηκε και να διαφωνήσουμε, όμως ήταν ξεκάθαρος και συνεπής.

Στην αφθονία όλα είναι αρμονικά και όμορφα.

Συνάδελφοι, για να φτάσουμε σήμερα εδώ στη συνεδρίαση για την ψήφιση του Π/Υ, Μάρτιο πια, έχει προηγηθεί ένας δρόμος με δυσκολίες, με προβληματισμό. Δεν έγιναν όλα αβασάνιστα. Έγιναν όμως με ειλικρίνεια, με συνείδηση καθαρή και με γνώμονα τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές οικονομικές δυνατότητες και συνθήκες.

Ξέρετε, κανένα ταμείο, καμία τσέπη, κανένα πορτοφόλι δεν είναι απεριόριστα και ανεξάντλητα. Και το Ταμείο είναι κάτι ζωντανό, που έχει δυναμική και κίνηση, και που οφείλει να μην είναι θησαυροφυλάκιο αλλά να τροφοδοτεί τις υποχρεώσεις του. Πληρώνω σημαίνει παράγω. Και είπαμε πριν για τα επίπεδα της εκτέλεσης των έργων του ΤΠ.

Μια παρένθεση εδώ: Για την ιστορία και μόνο, να θυμίσω ότι η Δημοτική αυτή Αρχή είχε αρκετές φορές κατηγορηθεί ότι δεν ασκεί ισόρροπη οικονομική πολιτική, απλά μαζεύει χρήματα. Χρήματα τα οποία όμως χρειάστηκαν για την ξαφνική αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία για έξοδα και ανακουφιστικές παροχές για δημότες και επιχειρήσεις που αμέσως με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ λάβαμε, μα και χρήματα με τα οποία έγιναν οι πληρωμές πλήθους έργων και σειράς δράσεων.

Και εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι για να εκτελεστεί όλο αυτό το έργο δουλεύουν όλοι οι τροχοί. Από τις αρμόδιες επισπεύδουσες υπηρεσίες έως τα τελικά Τμήματα της Δ/νσης Οικονομικών. Η Οικονομική Υπηρεσία με το μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό αποχωρήσεων προσωπικού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωρούν οι πληρωμές και να είμαστε εντάξει απέναντι σε τρίτους. Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους , αυτό δεν είναι πάντα αυτονόητο στη δημόσια διοίκηση.

Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε ότι όταν γίνεται ένας σχεδιασμός, ένας προγραμματισμός, εκτιμάς και υπολογίζεις συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν αυτά μεταβάλλονται από εξωγενείς συνθήκες και έκτακτους απρόβλεπτους παράγοντες, τότε οφείλεις να τα λάβεις όλα υπόψη σου, να επανεκτιμήσεις, να επαναξιολογήσεις, να επαναπροσδιορίσεις και να επανασχεδιάσεις τον προγραμματισμό σου.

Αυτή η θητεία έχει χαρακτηριστεί από όλα αυτά που έχουν συμβεί και που βιώνουμε όλοι.

Όμως, παρά τις πολυεπίπεδες παγκόσμιες κρίσεις, η παραγωγή έργου δε διακόπηκε ποτέ και επειδή άλλο καλόπιστη κριτική και άλλο ισοπεδωτικός μηδενισμός, η Δημοτική αυτή Αρχή έχει παράξει έργο και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, έργο πλούσιο και ουσιαστικό και μπορεί άφοβα να δηλώνει ότι έχει έτοιμο και ώριμο υλικό προς δρομολόγηση.

Και στο σημείο αυτό θέλω να σας πάω λίγο πίσω. Θυμάμαι εδώ στην ίδια αίθουσα να γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Να εγκαλούμαστε που δεν χρηματοδοτούσαμε έργα και δράσεις από ίδιους πόρους, αλλά κάποιες δράσεις τις κάναμε μέσω προγραμμάτων. Το θυμάμαι πολύ καλά γιατί και μου είχε ασκηθεί κριτική για προγράμματα του τότε τομέα ευθύνης μου αλλά και γιατί είναι το επάγγελμα μου η διαχείριση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και γνωρίζω την αξία τους και τη χρησιμότητα τους.

Και ευτυχώς καλά κάναμε και εντασσόμαστε σε προγράμματα, το αυτονόητο πολιτικά δλδ. Γιατί εδώ μέσα ασκούμε πολιτική, συνάδελφοι. Και η πολιτική οφείλει να διεκδικεί και να μην αφήνει αναξιοποίητη καμία πηγή χρηματοδότησης.

Έτσι μπορούμε αν χρειαστεί να παραθέσουμε πλήθος χρηματοδοτούμενων έργων και φυσικά τα έργα που καταφέραμε να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Και το λέω αυτό, πρώτον γιατί ναι υπάρχει πλέον μια άλλη σελίδα για τα οικονομικά μας, όμως δεν υπάρχει ούτε απραξία ούτε έλλειψη οράματος ούτε έλλειψη δημιουργίας. Το ΤΠ 2023 περιλαμβάνει επιχορηγούμενα έργα ύψους 19.000.000 € κι αυτό είναι διεκδίκηση και κατάκτηση, αυτό είναι ορθή άσκηση πολιτικής και διοίκησης, είναι επάρκεια,  είναι αναπτυξιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός.

Δεύτερον και για να σας προλάβω πιθανόν, να πω ότι ήδη με πολιτική βούληση του Δημάρχου Ηρακλείου αναζητούνται και διεκδικούνται πηγές χρηματοδότησης για κάποια έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν με ίδιους πόρους στο φετινό Π/Υ.

Και τρίτον, γιατί με δεδομένο το γενικό νέο διαμορφωμένο οικονομικό περιβάλλον, ο νέος χάρτης και το νέο τοπίο που διαμορφώνονται σε όλα τα επίπεδα πολιτικής στη χώρα μας και όχι μόνο, θα έχει πρώτα στην ατζέντα τις χρηματοδοτικές λύσεις και μετά την χρήση ίδιων πόρ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, συνάδελφοι.

Σε αυτή την αλλιώτικη θητεία, που ζήσαμε τα χρόνια της καραντίνας και τα σκηνικά νέκρωσης των πάντων λες και συμμετείχαμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, έχω την τιμή να είμαι Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών. Σε ένα καθεστώς παγκόσμιας υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.  Σε μια περίοδο απλής αναλογικής για τα Συμβούλια των ΟΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται και με το ζήτημα της συνεχούς εκροής προσωπικού από του Δήμους να γίνεται συνεχώς και οξύτερο και εντονότερο.

Σε αυτή την πραγματικότητα- που μάλλον δε ζηλεύει κανείς- εισηγούμαι για άλλη μια χρονιά τον Π/Υ του Δήμου Ηρακλείου και γνωρίζοντας και αναμένοντας-εκτός κι αν πέσω έξω- την αντιπολιτευτική σας άποψη και κριτική την οποία σέβομαι, σας καλώ ως οφείλω να ψηφίσετε θετικά”.cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.