Ψήφισμα Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τη ΒΙ.ΠΕ.Η

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αναγνωρίζοντας την σημασία της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου ως βασικού πυλώνα της τοπικής οικονομίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που αφορούν το ρυθμιστικό καθεστώς της ΒΙ.ΠΕ.Η. ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Νόμου 4982/2022 και την έκδοση νέου Κανονισμού Λειτουργίας ερήμην των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Η μονομερής επιβολή κανονισμών από τη διαχειρίστρια εταιρεία ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και χωρίς αυτός να τύχει υπερψήφισης από αυτές, παραβιάζει την ιδιωτική αυτονομία, για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την επιχειρηματική ελευθερία των εγκατεστημένων. Η διαδικασία ψήφισης του νέου Κανονισμού Λειτουργίας, όπως περιγράφεται στο νόμο, αποκλείει πρακτικά τη δυνατότητα συναπόφασης, καθώς απαιτείται αρνητική ψήφος από «ενήμερες» επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% της συνολικής έκτασης, συμπεριλαμβανομένων κοινόχρηστων και αδιάθετων οικοπέδων, τα οποία ελέγχονται από τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Επιπλέον η ανάθεση εξουσιών εποπτείας και επιβολής προστίμων από μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία ελεγχόμενη από ξένο κερδοσκοπικό fund, χωρίς να υπάρχει στην πράξη ουσιαστική κρατική εποπτεία, καταλείπει τις επιχειρήσεις απροστάτευτες έναντι οποιοσδήποτε αυθαίρετης πρακτικής.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου:

 Αντιδρά στην μονομερή επιβολή του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου χωρίς τη συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

 Ζητά την άμεση αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, με τη θέσπιση ενός ισορροπημένου συστήματος διαχείρισης που θα διασφαλίζει:
• Τη δίκαιη και αναλογική εκπροσώπηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
• Τη δημιουργία ανεξάρτητου εποπτικού φορέα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ.Η.
• Τη δυνατότητα αυτοδιαχείρισης ή επιλογής διαχειριστή από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

 Εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δικαστικό αγώνα του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ) και των επιχειρήσεων για την προστασία των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων και της επιχειρηματικής τους ελευθερίας.

 Καλεί την Πολιτεία να προβεί άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και δεν θα επιτρέπει τη μονομερή επιβολή κανονισμών σε βάρος τους.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου παραμένει αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σε επίπεδα ρεκόρ η ξηρασία στην Κρήτη...

Ανησυχυτικά τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε ανάλυση του Meteo. Σε...

Ηράκλειο:Αντισιωνιστική συγκέντρωση Τρίτη 18/11 στις 10.00

Αντισιωνιστική συγκέντρωση Τρίτη 18/11 στις 10.00 Δεν εφησυχάζουμε ποτέ όταν...

Σε επίπεδα ρεκόρ η ξηρασία στην Κρήτη...

Ανησυχυτικά τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε ανάλυση του Meteo. Σε...

Ηράκλειο:Αντισιωνιστική συγκέντρωση Τρίτη 18/11 στις 10.00

Αντισιωνιστική συγκέντρωση Τρίτη 18/11 στις 10.00 Δεν εφησυχάζουμε ποτέ όταν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Θρίλερ» με νεκρό οδηγό στον Νέο Κόσμο: Έφερε χτυπήματα στο κεφάλι

Τι εξετάζουν οι αρχές. Ενα περίεργο τροχαίο δυστύχημα στον Νέο...

Σε επίπεδα ρεκόρ η ξηρασία στην Κρήτη – Τι σημαίνει για τις καλλιέργειες

Ανησυχυτικά τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε ανάλυση του Meteo. Σε...

Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή φόρου στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

Στο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα...