Πύρινος εφιάλτης σε Λέσβο, Έβρο και Μεσσηνία – Μαίνονται οι φωτιές – Σηκώθηκαν το πρωί τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα σε όλα τα μέτωπα
Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης σε Έβρο, Λέσβο και Μεσσηνία, καθώς μαίνονται οι φωτιές οι οποίες καίνε τεράστιες εκτάσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα σε όλα τα μέτωπα ενώ το βράδυ τα πεζοπόρα τμήματα έδωσαν τιτάνια μάχη για να τιθασεύουν τις φλόγες.

Στην Μεσσηνία, το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Δραματικές ώρες στη Δαδιά
Δραματικές ώρες πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι στη Δαδιά Έβρου, όπου μάλιστα δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες και 68 οχήματα ενώ συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το βράδυ οι φλόγες έχουν φτάσει στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού.

Στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr».

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ αρκετοί έχουν ήδη αποχωρήσει με τα οχήματά τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση τόνισε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Μεγάλο το μέτωπο στα Βατερά
Και στη Λέσβο, μαίνεται το πύρινο μέτωπο Βατερά και Βρίσα όπου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει το βράδυ να περιορίσουν τα μέτωπα, που εξακολουθούν να καίνε.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει «σπάσει» όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί.

Στην περιοχή των Βατερών, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Στον Έβρο ο Χρήστος Στυλιανίδης
Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου αναμένεται να βρεθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.