“Όχι” στην πανεπιστημιακή αστυνομία από τον Σύλλογο ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ

“Όχι” στην πανεπιστημιακή αστυνομία από τον Σύλλογο ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ

Αναλυτικά το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου:

Με αφορμή την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ αναφορικά με την κατασκευή βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας στο κτίριο του Βιολογικού, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου η συνεχής παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του ΑΠΘ, έχοντας σαν στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας μέσα στο πανεπιστήμιο. Σαν πρόσχημα χρησιμοποιείται μια ομάδα γνωστών – αγνώστων, κουκουλοφόρων που βανδαλίζουν τη βιβλιοθήκη και καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία. Στο όνομα αυτής της μικρής ομάδας των περίεργης προέλευσης καταστροφέων, η αστυνομία ρίχνει αδιάκριτα δακρυγόνα, σε κάθε προσπάθεια φοιτητικής κινητοποίησης, που αποτέλεσμα είχαν τον τραυματισμό στο πρόσωπο φοιτητή μετά από ευθεία βολή αστυνομικού με βομβίδα κρότου λάμψης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους. Δεν είναι χώροι σύγκρουσης ιδεοληπτικών πολιτικών. Κατά συνέπεια η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων, η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας, έχουν ως στόχο την εμπέδωση από την κοινή γνώμη της αναγκαιότητας της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων εντός των Ιδρυμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί λοιπόν να ενισχύσει τη μορφωτική αποστολή των πανεπιστημίων, τα διαλύει με πειθαρχικά και αστυνομοκρατία. Η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα.

Το ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θεωρεί ότι η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ και ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και ότι θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να δρα με γνώμονα την ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.