Ρεκόρ δεκαπενταετίας στις επισκέψεις του φαραγγιού της Σαμαριάς

Ημερομηνία:

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ανακήρυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς ως εθνικού δρυμού και 30 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», στις οποίες έχει ενταχθεί η περιοχή.

Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του απολογισμού ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, «αυτό που κατάφεραν οι Κρητικοί, αυτό που έχουμε καταφέρει οι Έλληνες, διατηρώντας το φαράγγι ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου, αποτελεί τον οδηγό μας για το πώς πρέπει να θωρακίζουμε το φυσικό περιβάλλον. Προστατεύοντας τον μοναδικό κρητικό αίγαγρο και την πλούσια βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού. Αυτό τιμούμε, φέτος, με την έκθεση φωτογραφίας και τη βράβευση των ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην προστασία του μοναδικού βιότοπου. Σε συνεργασία τον δραστήριο ΟΦΥΠΕΚΑ και τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε».

Ειδικότερα:

  • 130.000 επισκέπτες έχουν διασχίσει το φαράγγι έως σήμερα και εκτιμάται ότι έως το τέλος της περιόδου θα φτάσουν τους 160.000 δημιουργώντας ρεκόρ για την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  • Για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών του δρυμού απασχολούνται 35 εργαζόμενοι, οι 7 προέρχονται από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι 28 είναι εξωτερικοί συνεργάτες.
  • Επισκευή και συντήρηση των κτιριακών υποδομών του εθνικού δρυμού, σε όλα τα φυλάκια του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο σταθμό πρώτων βοηθειών, στις υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο.
  • Επισκευή, συντήρηση, και λειτουργία του χώρου του παλαιού ελαιοτριβείου Σαμαριάς, ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις και να λειτουργεί ως χώρος προβολής της ζωής των παλιών κατοίκων του δρυμού.
  • Σχεδιασμός για την πλήρη αναστήλωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Σαμαριάς, εντός του φαραγγιού, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Λειτουργία πωλητηρίου για τη διάθεση προϊόντων σχετιζόμενων με τον εθνικό δρυμό.
  • Μεταφορά επισκεπτών που έχουν κινητικές δυσκολίες με 6 ζώα εργασίας.
  • Κατασκευή, αξιοποίηση και προβολή στους επισκέπτες, ενός πρότυπου «γηροκομείου ιπποειδών», για τα ζώα εργασίας που πρόκειται σταδιακά να αποσυρθούν -λόγω ηλικίας- από την ενεργό δράση με μέριμνα και φροντίδα, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία και στην προστασία των επισκεπτών.
  • Προστασία για τον φουρόγατο. Κατ’ αρχάς θα ταυτοποιηθούν γενετικά τα άτομα του είδους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας του πληθυσμού, με στόχο να καθιερωθεί ο φουρόγατος ως ένα εμβληματικό είδος της Κρήτης δίπλα στον μοναδικό αίγαγρο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας παρέστησαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Για 1η φορά στην Ελλάδα, τo Fauchon...

Εισάγοντας την παριζιάνικη φινέτσα στην καρδιά των Χανίων και...

Χανιά:Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου για τα...

𝚫𝚼𝚴𝚨𝚳𝚰𝚱𝚮 𝚷𝚨𝚸𝚬𝚳𝚩𝚨𝚺𝚮 𝚻𝚶𝚼 𝚫𝚮𝚳𝚨𝚸𝚾𝚶𝚼 𝚱𝚨𝚴𝚻𝚨𝚴𝚶𝚼-𝚺𝚬𝚲𝚰𝚴𝚶𝚼 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚨 𝚷𝚸𝚶𝚩𝚲𝚮𝚳𝚨𝚻𝚨 𝚻𝛀𝚴...

Χανιά:Για 1η φορά στην Ελλάδα, τo Fauchon...

Εισάγοντας την παριζιάνικη φινέτσα στην καρδιά των Χανίων και...

Χανιά:Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου για τα...

𝚫𝚼𝚴𝚨𝚳𝚰𝚱𝚮 𝚷𝚨𝚸𝚬𝚳𝚩𝚨𝚺𝚮 𝚻𝚶𝚼 𝚫𝚮𝚳𝚨𝚸𝚾𝚶𝚼 𝚱𝚨𝚴𝚻𝚨𝚴𝚶𝚼-𝚺𝚬𝚲𝚰𝚴𝚶𝚼 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚨 𝚷𝚸𝚶𝚩𝚲𝚮𝚳𝚨𝚻𝚨 𝚻𝛀𝚴...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σχέδιο-σοκ για το νέο εκλογικό σύστημα – Μείωση βουλευτών σε 200 και μονοεδρικές… παντού!

Τις προτάσεις της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος...

Τι είναι ο τουρισμός περιπέτειας που ανοίγει νέους δρόμους για την ελληνική αγορά

2 στους 3 ταξιδιώτες στρέφονται στο «adventure». Ο τουρισμός περιπέτειας...