Ρεκόρ δεκαπενταετίας στις επισκέψεις του φαραγγιού της Σαμαριάς

Ημερομηνία:

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ανακήρυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς ως εθνικού δρυμού και 30 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», στις οποίες έχει ενταχθεί η περιοχή.

Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του απολογισμού ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, «αυτό που κατάφεραν οι Κρητικοί, αυτό που έχουμε καταφέρει οι Έλληνες, διατηρώντας το φαράγγι ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου, αποτελεί τον οδηγό μας για το πώς πρέπει να θωρακίζουμε το φυσικό περιβάλλον. Προστατεύοντας τον μοναδικό κρητικό αίγαγρο και την πλούσια βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού. Αυτό τιμούμε, φέτος, με την έκθεση φωτογραφίας και τη βράβευση των ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην προστασία του μοναδικού βιότοπου. Σε συνεργασία τον δραστήριο ΟΦΥΠΕΚΑ και τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε».

Ειδικότερα:

  • 130.000 επισκέπτες έχουν διασχίσει το φαράγγι έως σήμερα και εκτιμάται ότι έως το τέλος της περιόδου θα φτάσουν τους 160.000 δημιουργώντας ρεκόρ για την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  • Για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών του δρυμού απασχολούνται 35 εργαζόμενοι, οι 7 προέρχονται από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι 28 είναι εξωτερικοί συνεργάτες.
  • Επισκευή και συντήρηση των κτιριακών υποδομών του εθνικού δρυμού, σε όλα τα φυλάκια του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο σταθμό πρώτων βοηθειών, στις υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο.
  • Επισκευή, συντήρηση, και λειτουργία του χώρου του παλαιού ελαιοτριβείου Σαμαριάς, ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις και να λειτουργεί ως χώρος προβολής της ζωής των παλιών κατοίκων του δρυμού.
  • Σχεδιασμός για την πλήρη αναστήλωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Σαμαριάς, εντός του φαραγγιού, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Λειτουργία πωλητηρίου για τη διάθεση προϊόντων σχετιζόμενων με τον εθνικό δρυμό.
  • Μεταφορά επισκεπτών που έχουν κινητικές δυσκολίες με 6 ζώα εργασίας.
  • Κατασκευή, αξιοποίηση και προβολή στους επισκέπτες, ενός πρότυπου «γηροκομείου ιπποειδών», για τα ζώα εργασίας που πρόκειται σταδιακά να αποσυρθούν -λόγω ηλικίας- από την ενεργό δράση με μέριμνα και φροντίδα, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία και στην προστασία των επισκεπτών.
  • Προστασία για τον φουρόγατο. Κατ’ αρχάς θα ταυτοποιηθούν γενετικά τα άτομα του είδους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας του πληθυσμού, με στόχο να καθιερωθεί ο φουρόγατος ως ένα εμβληματικό είδος της Κρήτης δίπλα στον μοναδικό αίγαγρο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας παρέστησαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Στου Φιλόσοφου η απλότητα είναι φιλοσοφία

Μια ταβέρνα με μεγάλη ιστορία στις Αρχάνες, ένα από...

Η εορτή της Αγίας Πελαγίας στην Ενορία Απλαδιανών Μυλοποτάμου

8 Οκτωβρίου 2026 Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε η μνήμη...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η Δημοτική Επιτροπή

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 13:00 συνεδριάζει η Δημοτική...