Ρέθυμνο:Ανάγκη άμεσης αποζημίωσης επιχειρήσεων και αποκατάστασης ζημιών φυσικών καταστροφών.

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης επιχειρήσεων και αποκατάστασης ζημιών φυσικών καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020 στην Π. Ε. Ρεθύμνης, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, επιχειρήσεις και περιουσίες, ζητάει με έγγραφό του το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα καθυστέρησης καταβολής αποζημιώσεων πληγέντων και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη με τις καταστροφές από τη θεομηνία μηνός Φεβρουαρίου 2019, για τις οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και η αποκατάσταση των ζημιών

Αναλυτικά, το Έγγραφο του Επιμελητηρίου, το οποίο απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020 η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης δέχθηκε πρωτοφανές ύψος βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, επιχειρήσεις και περιουσίες.

Στους επιχειρηματίες και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής μας υπάρχει έντονη αγωνία και προβληματισμός όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των έργων υποδομής.

Αναμφισβήτητα, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών των φυσικών φαινομένων. Ήδη η Περιφερειακή μας Ενότητα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης των επιχειρήσεων που πλήγηκαν. Υπάρχει, όμως, ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου:

1.- Να πραγματοποιηθεί άμεσα, εμπεριστατωμένη και επακριβής, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ.

2.- Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές.

3.- Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων.

4.- Να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής.-

Τελειώνοντας, σας επισημαίνουμε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα καθυστέρησης καταβολής αποζημιώσεων πληγέντων και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη με τις καταστροφές από τη θεομηνία μηνός Φεβρουαρίου 2019, για τις οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και η αποκατάσταση των ζημιών».-

Τα σχόλια είναι κλειστά.