Ρέθυμνο:Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για την ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας

Στο Ρέθυμνο όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας η ανεύρεση τόσο φοιτητικής κατοικίες όσο και η κάλυψη της στέγασης εκπαιδευτικών επαγγελματιών υγείας αλλά και νέων ζευγαριών αποτελεί εφιάλτη για κάθε ελληνική οικογένεια,το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ακολούθησε σε συνδυασμό με την παράταση της τουριστικής περιόδου και τις βραχυχρόνιες μίσθωσης έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα κατοικιών και έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργεια Και βασικών καταναλωτικών αγαθών.Δημιουργείται έτσι ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωτοπόρησε και επεξεργάστηκε ήδη από τον χειμώνα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για πρόσβαση των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Αυτοί που αναμφίβολα πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα είναι τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και η νέα γενιά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάσε μια σειρά δέσμης άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προτείνεται να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.

Παρέχοντας κίνητρα, όπως είναι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Για το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, προτείνεται να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες.

Στην δέσμη άμεσων μέτρων περιλαμβάνονται:

-Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια

-Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού

-Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους

Νομαρχιακής Επιτροπή

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τα σχόλια είναι κλειστά.