Ρέθυμνο:Ανακοίνωση του συνδυασμού ΄΄Ρεθεμνιώτικο εμπόριο με το βλέμμα στο Αύριο΄΄

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Ο συνδυασμός ευχαριστεί θερμά όλους τους συναδέλφους που πήραν μέρος στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης. Η αυξημένη συμμετοχή πρέπει να γίνει αφετηρία για την πιο αποφασιστική δραστηριοποίηση του Συλλόγου και όλων μας στην αντιμετώπιση των κρίσιμων και χρόνιων προβλημάτων μας.

Δυστυχώς η εκλογική διαδικασία σημαδεύεται από μια κατανομή των εδρών στο ΔΣ, που αγνοεί τα σχετικά άρθρα του καταστατικού και αποτυπώνει στρεβλά την βούληση των συναδέλφων.
Με βάση το καταστατικό και το νόμο η κατανομή των εδρών στο ΔΣ πέραν πάσης αμφιβολίας είναι 5 για τον πλειοψηφίσαντα συνδυασμό και 4 για τον δικό μας.

Δυστυχώς ο δικαστικός και η Εφορευτική Επιτροπή αγνόησαν τις διατάξεις του καταστατικού και κυρίως το αρ 36 παρ 5. Εφάρμοσαν ένα δικό τους σύστημα άσχετο με το καταστατικό που δεν αντέχει σε καμιά κριτική. Δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε περισσότερο. Έδωσαν 6 έδρες (τα 2/3 του συνόλου στον συνδυασμό με το 51,5% των ψήφων) και 3 έδρες (μόλις το 1/3 στον συνδυασμό μας που τον προτίμησε το 39,3% των συναδέλφων).

Μόλις τελείωσε η καταμέτρηση και συντάχτηκε το πρακτικό της Εφορευτικής ο εκπρόσωπός μας εκείνη την ώρα στην διαλογή κατέθεσε ένσταση επισημαίνοντας το λάθος και ζητώντας να διαβαστεί προσεκτικά το καταστατικό και να διορθωθεί η κατανομή. Η ένστασή του δυστυχώς απορρίφτηκε.

Παρά το γεγονός ότι ήδη το 6-3 είχε αρχίσει να δημοσιοποιείται αποφύγαμε τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις οξύτητες. Επιμείναμε και την επομένη των εκλογών ο δικαστικός και η Εφορευτική να αναγνωρίσουν το λάθος τους και βεβαίως να το διορθώσουν.
Και πράγματι ο δικαστικός την επομένη των εκλογών αναγνώρισε το λάθος αλλά δήλωσε αδυναμία να το διορθώσει.

Σα να μην έφταναν αυτά το Σάββατο, μία μόλις μέρα μετά τις εκλογές, δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση της επικεφαλής του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού να συνεδριάσουμε την Κυριακή!!! Μια συνεδρίαση τουλάχιστον παράτυπη και αντικαταστατική αφού δεν τηρήθηκε ούτε η καταστατική διάταξη (αρ 26 παρ 2) που προβλέπει η πρόσκληση για την συνεδρίαση να δίνεται τουλάχιστον 5 μέρες πριν. Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός της πλειοψηφίας, φοβούμενος το ενδεχόμενο διόρθωσης της κατανομής των εδρών, βιάζονταν να γράψει στα πρακτικά του ΔΣ μια συνεδρίαση με το 6-3. Να «κατοχυρώσει» ντε φάκτο την αλλοίωση της βούλησης των συναδέλφων και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές δεν επιτρέπεται να γίνουν ανεκτές από κανέναν μας. Το θέμα δεν είναι οι καρέκλες και οι θέσεις. Είναι ο σεβασμός στην βούληση των συναδέλφων ό,τι κι αν ψήφισαν. Σε αυτό δεν επιτρέπονται εκπτώσεις και συμψηφισμοί.
Με γνώμονα τα παραπάνω, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα να δοθεί λύση στο πρόβλημα χωρίς εντάσεις, αντεγκλήσεις και δικαστικές διαμάχες. Στη συνέχεια βεβαίως δώσαμε εντολή στον δικηγόρο μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την δημοκρατική αποτύπωση της βούλησης των συναδέλφων στο ΔΣ του συλλόγου μας. Προφανώς και απείχαμε από την αντικαταστατική «συνεδρίαση» του ΔΣ και τις σκοπιμότητές της.

Ακόμη και τώρα κάνουμε έκκληση σε όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δεν μπορεί ένα λάθος που αναγνωρίζεται από αυτούς που το διέπραξαν να μην διορθώνεται για λόγους τύπου και διαδικασίας. Δεν μπορεί η τυπολατρία να καθορίζει την ουσία. Δεν αξίζει να βασανιζόμαστε για μήνες στις δικαστικές αίθουσες, να είναι σε αμφισβήτηση η νομιμότητα του νέου ΔΣ γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το αυτονόητο.

Κλείνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να μας αποσπάσει από τις ευθύνες που αναλάβαμε απέναντί τους. Να είμαστε δηλ δίπλα τους στον αγώνα που δίνουμε όλοι για μέτρα του κράτους που θα μας ανακουφίζουν από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας.

Οι 4 εκλεγμένοι στο ΔΣ του Συλλόγου μας με βάση το καταστατικό από τον συνδυασμό ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ με την έγκριση όλου του συνδυασμού.
Πολιουδάκης Γεώργιος
Παπαδογιάννης Θωμάς
Σαλβαράκη Ελένη
Κόστα Κωνσταντίνος

ΥΓ Η χθεσινή δήλωση παραγόντων του συνδυασμού της πλειοψηφίας που για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καταφεύγουν στο «επιχείρημα» οτι τάχατες «οι εκλογές έγιναν με την ενισχυμένη και όχι την απλή αναλογική» τους εκθέτει ακόμη περισσότερο. Οι εκλογές γίνονται πάντα με ένα και μόνο τρόπο. Αυτόν που προβλέπει το καταστατικό, που επι λέξει λέει: «Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες….όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε». Το μέτρο είναι 32,8 χωρίς να αμφισβητείται. Και το 32,8 χωρά 5 φορές στο 186 (που είναι οι ψήφοι που έλαβαν) και αφήνει υπόλοιπο 22. Και χωρά 4 φορές στο 142 (που είναι οι δικοί μας ψήφοι) και αφήνει υπόλοιπο 10,8. Επειδή και οι 9 έδρες έχουν κατανεμηθεί δεν υπάρχει 2η κατανομή (αρ 36 παραγρ 8). Όλα τα άλλα είναι μελάνι που προσπαθεί να θολώσει τα νερά για να κρύψει την παραβίαση της βούλησης των συναδέλφων.