Ρέθυμνο:Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το περιστατικό της ηλεκτροπληξίας στο Πειραματικό Γυμνάσιο

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΟ
ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ

Το χθεσινό παρ’ ολίγον μοιραίο περιστατικό της ηλεκτροπληξίας στο Πειραματικό Γυμνάσιο, μετά τους δύο πρόσφατους θανάτους, τον πολύ σοβαρό τραυματισμό περαστικής εργαζόμενης σε δημοτικά έργα, δείχνει πως ο δήμος Ρεθύμνης πάει …για πρωτάθλημα… στο «πάμε κι όπου βγεί». Φαίνεται πως όχι μόνο ο ανυποψίαστος καθηγητής, που χτυπήθηκε χθές αλλά και όλοι οι υπόλοιποι «ζούμε από τύχη».
Καθυστερήσαμε να βγάλουμε την ανακοίνωση αυτή περιμένοντας την υπεύθυνη για την συντήρηση των σχολείων διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της. Μάταιος κόπος. Βιάζονται να τις κρύψουν. Γι’ αυτό μία ώρα μετά το περιστατικό κι ενώ η ηλεκτρική εγκατάσταση έπρεπε να μείνει ανέπαφη για τον έλεγχο, έστειλαν ηλεκτρολόγους να τακτοποιούν τους πίνακες, να τοποθετούν αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ….
Η οργή και η αγανάχτηση των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων είναι κυριολεκτικά χρέπια. Τέτοιο χρέπι είναι και το συγκρότημα του παλιού Πανεπιστημίου στα Περιβόλια που άρον άρον κλήθηκε να στεγάσει το ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το ΕΛΜΕΠΑ, το ΙΕΚ με τα εργαστήριά τους. Σε ένα ήδη επιβαρυμένο κτήριο από τις επεκτάσεις του Πανεπιστημίου προστέθηκαν καινούργιες, έγιναν μετασκευές και χωρισμοί αιθουσών διαμορφώνοντας ένα απίστευτο αλαλούμ στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με πίνακες, υποπίνακες, καλώδια στους τοίχους που κανείς δεν έχει τον έλεγχο. Αυτές οι συστεγάσεις έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνους ανορθολογισμούς και στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα στα σχολεία μας.
Άρχισε ήδη το μπαλάκι της μετάθεσης των ευθυνών με την συμβολή και παραγόντων της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης». Ναι φταίει η πολιτική υποχρηματοδότησης των κοινωνικών υποδομών και αναγκών που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και όφελος μόνο ότι υπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς πόρους. Αλλά σε αυτή την πολιτική έβαλαν και βάζουν πλάτη και οι παράγοντές τους στους δήμους. Αυτοί είναι που μας κατηγορούν για δήθεν πολιτικολογία κάθε φορά που την καταδικάζουμε. Κάθε φορά που λέμε στους δημότες πως πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.
Αλλά μήπως δεν έχουν ευθύνη όταν και αυτά τα περιορισμένα χρήματα συντήρησης των σχολείων τα σκορπούν στην εκλογική πελατεία και στην σύμπλεξη με τους εργολάβους; Που ο κάθε ένας αυτοσχεδιάζει γιατί δεν ξέρει τι έκανε ο προηγούμενος. Έχει βγάλει μαλλιά η γλώσσα μας να επιμένουμε πως σε ένα δήμο με σχεδόν 100 σχολεία κι ένα σωρό άλλα κτήρια είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα σταθερό συνεργείο συντηρητών που θα επιμελείται πριν απ’ όλα τα σχολεία μας. Με τέτοια συνεργεία και με αυτεπιστασία η Λαϊκή Συσπείρωση στην Πάτρα κατάφερε να κάνει ριζική ανακαίνιση σε 200 περίπου σχολεία και συνεχίζει.
Δεν θέλουν όχι δεν μπορούν. Όταν θέλουν ακόμη και χρέπια να τα μετατρέπουν σε διαμερίσματα πολυτελούς ιδιοκατοίκησης με πρόσχημα την προστασία των κακοποιημένων γυναικών.
-Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο Ρέθυμνο θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών για να αντιμετωπιστεί επί τέλους αυτή απαράδεκτη κατάσταση
-Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών για ασφαλή και σύγχρονα από κάθε άποψη σχολεία.
-Για να εφαρμοστεί ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο κατασκευής νέων σχολείων με δημόσια χρηματοδότηση χωρίς ΣΔΙΤ και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
-Για ένα δήμο και ένα κράτος που θα βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την ασφάλεια όλων μας και πριν απ’ όλα των παιδιών μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.