Ρέθυμνο:Αναμένεται χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Για τουριστική σεζόν με ρεκόρ αφίξεων ετοιμάζονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες του Ρεθύμνου. Όπως όλα δείχνουν οι κρατήσεις που υπάρχουν την τρέχουσα χρονική περίοδο καταδεικνύουν πως ο τοπικός τουριστικός προορισμός θα υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ειδικά από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Το θετικό κλίμα που υπάρχει για ολόκληρη τη χώρα έχει γίνει διακριτό ήδη στις μεγάλες εκθέσεις του Λονδίνου πριν λίγους μήνες αλλά και στις τρέχουσες μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Βιένης και του Μονάχου, σύμφωνα με την τουριστική επιχειρηματία της πόλης κ. Πέπη Μπιρλιράκη.

Βεβαίως, όλοι αναμένουν την πλέον σημαντική έκθεση εκάστου έτους, αυτή του Βερολίνου, όπως μας ενημέρωσε η ειδική στο τουριστικό ρεπορτάζ δημοσιογράφος κ. Βίκυ Βαμιεδάκη.

Σε κάθε περίπτωση τα έως τώρα τα στοιχεία είναι απολύτως θετικά έστω και αν πάντα υπάρχει η αγωνία των ακυρώσεων, όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, ο οποίος διακρίνει πως το ευμετάβλητο των κρατήσεων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι πάντα ένα ερωτηματικό που μπαίνει, καθώς όλα είναι πιθανά για τις επιλογές ενός ταξιδιώτη έως την τελευταία στιγμή.

Οι ξενοδόχοι πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπο Μπιρλιράκη, να θεωρεί πως τα νούμερα των κρατήσεων που έχουν συγκεντρωθεί τον Φεβρουάριο είναι τα καλύτερα των τελευταίων δέκα ετών!

Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Μπιρλιράκη οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου είναι εξαιρετικές μέχρι στιγμής. Ο ίδιος θεωρεί πως είναι οι καλύτερες των τελευταίων δέκα ετών και θεωρεί πως τα στοιχεία δείχνουν χρονιά – ρεκόρ για τον τοπικό τουρισμό αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Στον τοπικό σύλλογο ξενοδόχων ξέρουν, ότι τα πρώτα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τέλη Μαρτίου και σταδιακά αναμένεται να ανοίγουν σιγά – σιγά όλα έως το τέλος του Απρίλη με το Πάσχα των Καθολικών να αποτελεί την αφετηρία για «μεγάλα κύματα» επισκεπτών.

Η ξενοδόχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη σημείωσε από την πλευρά της πως αντίστοιχα καλά νούμερα υπάρχουν και για τις κατηγορίες επισκεπτών που επιλέγουν να μείνουν σε πολυτελείς κατοικίες και βίλες αλλά και για τις κατηγορίες που κλείνουν διακοπές σε σπίτια με την μέθοδο Airbnb. Για «χρονιά – ρεκόρ» κάνει λόγο και η ίδια.

Την αισιόδοξη αυτή προοπτική συμμερίζεται και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Στράτος Μπερέτης. «Μέχρι στιγμής έχουμε πολύ καλές κρατήσεις και σε υψηλά νούμερα» είπε στο «Ρέθεμνος» και συμπλήρωσε, ότι «Είναι περισσότερες από πέρσι και θεωρώ πως θα καταλήξουμε σε ποσοστά αύξησης των αφίξεων, ίσως και 5% παραπάνω από ότι ήταν το 2023»

Ο κ. Μπερέτης, ο οποίος πάντα βάζει την αρνητική παράμετρο της «ακύρωσης της τελευταίας στιγμής», θεωρεί πως ο Απρίλιος θα κυλήσει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αλλά από τον Μάιο και μετά οι πληρότητες θα είναι μάλλον εντυπωσιακά αυξημένες.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο τοπικός τουριστικός προορισμός αποτελεί και πάλι επίκεντρο των «παραδοσιακών αγορών» του, δηλαδή, προσελκύει επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες παράλληλα με τουρίστες από όλες τις άλλες πλευρές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Άπω Ανατολής.

Διαφαίνεται, λοιπόν, πως η τοπική οικονομία θα έχει μια ισχυρή οικονομική ένεση μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και με βάση τις μέχρι σήμερα σημαντικές ενδείξεις σε νούμερα και ποσοστά.

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2023

Σε επίπεδο χώρας, αυξημένη κατά 17,6% σε σχέση με το 2022 ήταν η ταξιδιωτική κίνηση τη χρονιά που πέρασε, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήρθαν 32,73 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, δηλαδή κατά 1,3 εκατ. περισσότεροι από τα 31,34 εκατ. των ταξιδιωτών που είχαν έρθει το 2019.

Αύξηση κατά 2,783 δισ. ευρώ (15,7%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 520,5 εκατ. ευρώ (27,0%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,44 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%.https://www.rethemnosnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.