Ρέθυμνο: Έγκριση έργου για την «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αγίου Βασιλείου» στα πλαίσια της OXE προϋπολογισμού 1.476.000 ευρώ

Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταυρού Αρναουτάκη εντάθηκε το έργο  «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αγίου Βασιλείου» στα πλαίσια της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) της ΠΕ Ρεθύμνου του ΠΕΠ Κρήτης προϋπολογισμού 1.476.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης των περιοχών του Πλακιά, της Σούδας και του Ροδακίνου.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε υποβληθεί από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου με σκοπό την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης για την ευρύτερη περιοχή Πλακιά (Λευκόγεια, Γιαννιού, Πλακιά και Σούδα) και νέα δεξαμενή στην Κοινότητα Ροδακίνου. Σήμερα οι συγκεκριμένες περιοχές υδρεύονται από τις πηγές «Κουρταλιώτη», μέσω ενός πεπαλαιωμένου δικτύου με μικρή παροχέτευση,  με μεγάλες απώλειες ύδατος που οφείλονται σε διαρροές σε σωληνώσεις και σε βλάβες που συνεχώς παρουσιάζονται στο δίκτυο με αποτέλεσμα την μεγάλη σπατάλη των υδάτινων αποθεμάτων. Ταυτόχρονα η ζήτηση σε νερό ύδρευσης για την ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσονται οικιστικά και τουριστικά με ραγδαίους ρυθμούς επιβάλει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Μετά την υπογραφή της έγκρισης ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά.

«Οι ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) αποτελούν ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης που αξιοποιήσαμε για την εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών μας για την ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Φοίνικα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα αντιμετωπίσει οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης ενώ δημιουργούνται οι υποδομές για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των οικισμών για τα επόμενα 50 χρόνια διαφυλάσσοντας την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα και την ποιότητα του προσφερόμενου νερού

Η έντονη οικιστική ανάπτυξη και η τουριστική κίνηση που αυξάνεται ετησίως δεν μας εφησυχάζει, αλλά αντίθετα μας κινητοποιεί για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σαν Δήμος στις αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

Η ευρύτερη περιοχή του Πλακιά και του Ροδακίνου διακρίνεται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο έχουμε εκπονήσει και στο οποίο εντάσσονται έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης όπως η  κατασκευή του Περιφερειακού Πλακιά και η διαπλάτυνση του δρόμου Πλακιά- Σούδα προϋπολογισμού 1.800.000 και βέβαια η ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Πλακιά η οποία θα αναμορφώσει πλήρως τον οικισμό και έχει επίσης ενταχθεί στις ΟΧΕ με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ. Πρόκειται λοιπόν για έργα που υποστηρίζουν τον πολεοδομικό, κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμού της περιοχής.

Όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε εντατικά προκειμένου να συντάξουμε ολοκληρωμένες μελέτες και να λάβουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να υποβάλλουμε ώριμες προτάσεις σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα όπως το ΕΣΠΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου μας, την Περιφέρεια Κρήτης για την άψογη συνεργασία κατά την υποβολή του έργου και βέβαια τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την έγκριση του.»

Συγκεκριμένα οι μελέτες του έργου αφορούν:

-Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Πλακιά-Σούδας συνολικού μήκους 11,8 χιλιόμετρα (από Κουρταλιώτη έως οικισμό Πλακιά) και θα αποτελείται σε όλο του τα μήκος από σωλήνα- αγωγό διατομής Φ200, Φ250 και Φ315.

-Στην συμβολή του αγωγού με τη δημοτική οδό Μυρθιανού Πλακιά θα κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα δεξαμενή χωρητικότητας 500μ3.

-Κατασκευή νέα υδατοδεξαμενής από οπλισμένο σκυρόδεμα στο Κάτω Ροδάκινο, χωρητικότητας 400,00 μ3.

Τα σχόλια είναι κλειστά.