Ρέθυμνο:Εκδήλωση Δικτύου «ΡΕΘΕλοντώ»

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του έτους του Δικτύου Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης «ΡΕΘΕλοντώ», η οποία περιλάμβανε την καθιερωμένη κοπή πίτας για το νέο έτος αλλά και την βράβευση της οικογένειας Ανδρέα Σμαραγδάκη για την πολύτιμη προσφορά της στον Δήμο Ρεθύμνης και τον αλτρουισμό που επέδειξε πριν 29 χρόνια, όταν χάθηκε από την ζωή ο Γιώργης Σμαραγδάκης μετά από τροχαίο ατύχημα.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα, στο «Κτίριο Σμαραγδάκη» στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου σε θέματα εθελοντισμού, πρασίνου και φροντίδας αδέσποτων ζώων κ. Γιώργος Παπαδόσηφος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσία της εθελοντικής προσφοράς, ανοίγοντας έτσι και την νέα περίοδο του «ΡΕΘΕλοντώ», που συνεχίζει την πολυσχιδή δραστηριότητα του με νέα οργανωτική επιτροπή. Ο κ. Παπαδόσηφος μεταξύ άλλων απεύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην πρώην Αντιδήμαρχο κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία εμπνεύστηκε, οργάνωσε και υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια το δίκτυο «ΡΕΘΕλοντώ».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου απεύθυνε ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές του Δήμου Ρεθύμνης και αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία του αείμνηστου Γεώργιου Σμαραγδάκη, η απώλεια του οποίου αντιμετωπίστηκε με γενναιότητα από την οικογένεια του σε μια εποχή που ιδέες όπως η δωρεά οργάνων δεν είχαν την αποδοχή και την διάδοση που έχουν σήμερα.
Υπενθυμίζεται, ότι η οικογένεια Σμαραγδάκη το 1995 έδωσε ζωή σε άλλους ανθρώπους δωρίζοντας ζωτικά όργανα του αείμνηστου νέου σε συνανθρώπους μας και στην συνέχεια δώρισε το σπίτι του στην παραλιακή λεωφόρο της παλιάς πόλης στον Δήμο Ρεθύμνης όπου λειτουργεί κέντρο νέων και στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες τουρισμού, εθελοντισμού και νεολαίας.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, επαίνεσε την οικογένεια Σμαραγδάκη για την προσφορά της και για το παράδειγμα που έδωσε και δίδει μετά την τραγωδία που βίωσε, απονέμοντας την τιμητική πλακέτα του Δικτύου Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης «ΡΕΘΕλοντώ» στους γονείς του Γεώργιου Σμαραγδάκη, Ανδρέα και Μαρία Σμαραγδάκη καθώς επίσης στην αδελφή του Ευτυχία Σμαραγδάκη.

Συγκινητικός ήταν επίσης ο χαιρετισμός που εκφώνησε εκ μέρους της τιμώμενης οικογένειας, η εξαδέλφη του αείμνηστου Γεωργίου, κ. Νεκταρία Βρυλάκη, η οποία είπε τα εξής:
«Ήταν Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 1995 όταν ο Γιώργης μας έκανε την τελευταία του βόλτα με το μηχανάκι του στον κόμβο Ατσιποπούλου..
Και εκεί έγινε τροχαίο ατύχημα…
Και μετά …
Νοσοκομείο…
Η διάγνωση των γιατρών Ήταν..
Κλινικά νεκρός..
Δεν ξέραμε τότε τι σημαίνει…
Προσευχηθήκαμε όλοι μας στο Θεό για ένα θαύμα…
Όμως ο Θεός, η μοίρα είχαν πάρει την απόφαση τους..
Ο Γιώργης μας θα έφευγε από κοντά μας..
Οι γιατροί μας παρότρυναν να γίνει δωρητής οργάνων..
Ούτε γι’ αυτό ξέραμε τότε τι σημαίνει..
Εγώ ήμουν αυτή που έδειξα μικροψυχία και εγωισμό..
Είπα στην Έφη να μη δεχτεί..
Σκέφτηκα πως κάποιο λάθος γίνεται..
Πως δεν μπορεί ο Γιώργης μας να φύγει από κοντά μας..
Όμως οι γονείς του ήδη είχαν πάρει την απόφαση τους..
Ο Γιώργης μας θα έδινε ζωή σε άλλους ανθρώπους..
Τελικά τα όμορφα γαλάζια του μάτια έκλεισαν για πάντα την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 1995..
Μείναμε πίσω…
Εμείς η οικογένεια του με καρδιά κομματιασμένη..
Πιο σωστά με μισή καρδιά..
Μιας και την άλλη μισή την πήρε μαζί του..
Αναθραφήκαμε μαζί ..
Τέσσερα πρωτοξάδερφα σαν αδέρφια..
Η ζωή μας άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη..
Οι μέρες μας γίνανε αλλιώτικες..
Κι όπως συμβαίνει πάντα με ότι δεν μπορείς ν’ αλλάξεις το αποδέχεσαι..
Μα πως ν’ αποδεχτείς την απώλεια ενός ανθρώπου που δεν πρόλαβε να ζήσει;
Κι όμως..
Ο Γιώργης μας στη σύντομη ζωή του μας χάρισε απλόχερα την αγάπη του..
Κι αυτή την αγάπη την κουβαλάμε μέσα μας..
Είναι το μόνο που μας έμεινε από εκείνον..
Μαζί με τις αναμνήσεις..
Που πολλές φορές προσπαθούμε να τις καταχωνιάσουμε βαθιά μέσα μας γιατί πονάνε..
Σε τούτο δω το σπίτι που βρισκόμαστε σήμερα που ο Γιώργης μας δώρισε στο Δήμο Ρεθύμνου η ψυχή του βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας,
μέλος του «ΡΕΘΕλοντώ»..
Είμαστε σίγουροι πως ο Γιώργης μας θα ήταν εθελοντής αν ζούσε..
Άλλωστε είχε μυηθεί από μικρός στον εθελοντισμό σαν πρόσκοπος..
Τ’ όνομα του έξω απ’ αυτό το σπίτι θα θυμίζει πάντα στους Ρεθυμνιώτες πως ένας νέος που χάθηκε άδικα άφησε τ’ αποτύπωμα του σε τούτη την πόλη..
Η ψυχή του θα τριγυρίζει πάντα εδώ στο Ρέθυμνο που τόσο αγάπησε..
Όμως γιια μας την οικογένεια του …
Δεν πέθανε..
Ζει πάντα μέσα μας..
Γιατί πεθαίνει ότι ξεχνάμε..
Και ‘μείς δεν τον ξεχάσαμε..
Μόνο πως…
ο Γιώργης μας στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 έκλεισε για πάντα τα μάτια του και μας άφησε απ’έξω..
Κι αυτό πονάει πολύ…»

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας του δικτύου και μικρή δεξίωση. Παρευρέθηκαν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνος Γασπαράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου κ. Νίκος Φωτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου κ. Ιάκωβος Διακουμάκης, η πρώην Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη, μέλη και φίλοι της οικογένειας Σμαραγδάκη καθώς και τα στελέχη του δικτύου «Ρεθελοντώ».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Το Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης «ΡΕΘΕλοντώ» ανακοινώνει, ότι την προσεχή Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση του νέου οργανωτικού σχήματος, που περιλαμβάνει την σήμανση των ποδηλατοδρόμων της πόλης του Ρεθυμνου.
Το ραντεβού για όλους τους εθελοντές που επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο της πόλης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.