Ρέθυμνο:Εκδρομή – κοπή πίτας Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Όπως κάθε χρόνο υποδεχτήκαμε με ελπίδα και αισιοδοξία την νέα χρονιά, με την εκδρομή μας το Σάββατο 24-2-2024 με συναδέλφους και φίλους του Συλλόγου μας.
Το πρόγραμμα μας ξεκίνησε με σκοπό, να επισκεφτούμε τον ορεινό Μυλοπόταμο στους πρόποδες του Ψηλορείτη .

Πρώτη στάση στην Μονή Σωτήρος Χριστού Χαλέπας είναι κτισμένη σε ψηλό λόφο κοντά στα χωριά Τσαχιανά και Βενί Μυλοποτάμου, 46χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου. Η θέα προς την κοιλάδα του Μυλοπόταμου από το σημείο αυτό είναι πανοραμική. Απέναντι μας δίπλα- δίπλα ο χιονισμένος Ψηλορείτης με τις χιονισμένες Μαδάρες.

Παρότι πριν από το 2000 το μοναστήρι ήταν ένα σύνολο από ερείπια, η αναστηλωμένη πλέον μονή λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια στην Κρήτη. Η περιοχή γύρω από το μοναστήρι είναι κατάφυτη από αμπέλια και ελιές, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχουν δάση από πουρνάρια και δρυάδες. Ευχαριστούμε τον ηγούμενο της μονής Πατέρα Πορφύριο για την ξενάγηση και την ζεστή φιλοξενία του ,καθώς και το έργο που προσφέρει στην μονή και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο «Σφενδόνη» στα Ζωνιανά είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας με έκταση τα 3500τ.μ.. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο με διεύθυνση Βορρά-Νότο, μέγιστο μήκος σε ευθεία 145 μέτρα και έκταση 3.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου, με πολλούς θαλάμους (Των Αρμονιών, Το Άδυτο της Νεράιδας, το Παρεκκλήσι, το Ανάκτορο, ο Παρθενώνας, το Πανόραμα, η Μητρόπολη, του Χαμένου Παιδιού, τα Απολιθωμένα Κύματα) που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Έχει πλούσιο σταλακτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και προς το τέλος του υπάρχουν αρκετά απολιθωμένα κύματα (λιθωματικές λεκάνες).Η ξενάγηση μας έγινε με μεγάλη λεπτομέρεια και όρεξη από τον από τον κ Παρασύρη Τάσο τον οποίο και ευχαριστούμε.

Επίσης ευχαριστούμε για την χορήγηση δωρεάν εισόδου προς το σύλλογο μας ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών, την Κοινότητα Ζωνιανών και ιδιαίτερα τον εκπρόσωπό της κ. Παρασύρη Κωνσταντίνο .

Η εκδρομή συνεχίστηκε στα Ζωνιανά, όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Ποταμιάνου και μας περίμενε μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα κέρινα ομοιώματα σημαντικών Κρητών, όπως του Θεοτοκοπούλου( El Greco), του Καζαντζάκη και του Βιτσέντζου Κορνάρου. Αναφορές γίνονται στη μυθολογία του νησιού με τις μορφές του Μίνωα, του Θησέα, της Αριάδνης ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ιστορικά γεγονότα από το Βυζάντιο και τη Βενετοκρατία ως το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και τη δεσπόζουσα μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ευχαριστούμε την κ. Ασπασία Παρασύρη για την εξαιρετική ξενάγηση της, όπου εστίασε στα σημαντικότερα γεγονότα με πολύ γλαφυρό τρόπο και μαζί με τις κέρινες μορφές ήταν σαν να μεταφερθήκαμε στο παρελθόν . Επίσης ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του Μουσείου κ. Παρασύρη Κωνσταντίνο για την χορήγηση της δωρεάν εισόδου προ τον σύλλογο μας.

Μετά από τις ωραίες εντυπώσεις που αποκομίσαμε από τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου μας, όπου η φύση μπορεί να συμβιώσει με τον άνθρωπο όταν αυτός την σέβεται και την προστατεύει, καταλήξαμε σε ταβέρνα με ορεινό καταφύγιο στις παρειές του Ψηλορείτη κοντά στα Λειβάδια με πλουσιοπάροχο φαγητό και θέα που κόβει την ανάσα . Με συζήτηση και καλή διάθεση κόψαμε την πίτα του Συλλόγου μας, με την ευχή να έχουμε υγεία ,να είμαστε αισιόδοξοι και δημιουργικοί και να ανταμώνουμε σε ωραίες δραστηριότητες .

Ευχαριστούμε όλους που συμμετείχαν. Την πιστή και αγαπητή φίλη Κολυβακη Βίκυ Αρχιτέκτονα -Αρχαιολόγο για την οργάνωση του προγράμματος και τις ξεναγήσεις . Το ΚΤΕΛ Ρεθύμνης και τους εκπροσώπους του, τον Αντιπρόεδρο Χατζηδάκη Γιώργο και τους Ηλία Μοσχάκη και Στέλιο Γρηγοράκη που είναι πάντα αρωγοί στις δράσεις μας ,διαθέτοντας μας λεωφορείο για την εξόρμηση μας.

Επίσης ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο Κλαψινάκη για την χορήγηση του δώρου για το φλουρί , και για τα επιπλέον δώρα ευχαριστούμε το κατάστημα Advantage , το κατάστημα Sallon di coquette, το φαρμακείο Καλαφατάκη Γεωργίας, το κατάστημα Dust and cream , το γεωπονικό κατάστημα ΄΄Αγροδυναμική Κρήτης΄΄και τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο Ρεθεμνιώτικα Νέα, Κρητική Επιθεώρηση και Ρέθεμνος που δημοσιοποιεί τις δραστηριότητες μας .

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθυμνου

Τα σχόλια είναι κλειστά.