Ρέθυμνο : Εργαζόμενη στο Ρέθυμνο καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από την αποζημίωση των 800 ευρώ

Προς
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΑΝΕΡΓΗΣ

Ονομάζομαι Μ.Ι. είμαι 58 ετών και δουλεύω στη λάντζα για 23 χρόνια. Τα τέσσερα τελευταία δουλεύω στην κουζίνα σε ένα Κέντρο διασκέδασης μία δύο , μπορεί τρεις φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις εκδηλώσεις. Κάθε εβδομάδα προσλαμβάνομαι , κάθε εβδομάδα απολύομαι. Για χρόνια.

Στις 29 Φλεβάρη απολύθηκα με άλλους δεκαπέντε ακόμη και όπως καταλαβαίνεται δεν ξαναπήγαμε ποτέ δουλειά. Το Κέντρο έκλεισε λίγες μέρες μετά από απόφαση της Κυβέρνησης. Το ταμείο ανεργίας δεν έχω τα ένσημα να το λάβω και νομίζω κανείς από τους συναδέλφους μου αφού δουλεύαμε δέκα – δώδεκα μεροκάματα το μήνα.

Με αυτή μου την επιστολή , δεν κατακρίνω την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα μαγαζιά. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ από την άλλη ότι θα μείνουν τόσοι άνθρωποι άνεργοι χωρίς κάποια βοήθεια. Στη δική μας περίπτωση, γιατί απολυθήκαμε 29 Φλεβάρη και όχι μία ή δύο μέρες αργότερα. Τρομερό!

Κύριοι των Υπουργείων και της Κυβέρνησης,

Ζητάω για τους συναδέλφους μου και για μένα, να αξιολογήσετε ξανά τις αποφάσεις σας.
Μ.Ι. άνεργη.

Να δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι μέσα στην πανδημία χωρίς εξαιρέσεις.

Η συναδέλφισσα εργαζόμενη είναι άλλη μία περίπτωση εργαζομένης που εξαιρείται αυτή τη δύσκολη ώρα , από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον επισιτισμό θα συνεχίσει να δημοσιεύει προς κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία και ΜΜΕ τα όσα βιώνουν οι ίδιοι οι άνεργοι και εργαζόμενοι του κλάδου μας , αυξάνοντας τη πίεση για άμεση λύση στα οξυμένα προβλήματα μας.

Μέσα απο το mail μας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας καλούμε περισσότερους συναδέλφους να μας καταγγείλουν τα όσα βιώνουν .http://e.a.tourismou.episitismou@gmail.com – 6978039169. 6987021517

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον επισιτισμό Ρεθύμνου δημοσιεύει διαρκώς τις δεκάδες επιστολές και τηλεφωνήματα που λαμβάνει καθημερινά από εργαζόμενους του κλάδου που εν μέσω πανδημίας μένουν εκτός των μέτρων οικονομικής στήριξης που ανήγγειλε η Κυβέρνηση .

Κάθε επιστολή δημοσιοποιείται προς το Υπουργείο Εργασίας, την Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων και τα ΜΜΕ. Τα στοιχεία των εργαζομένων κρατιούνται στο αρχείο της επιτροπής αγώνα και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα για την διασταύρωση των μαρτυριών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο , όπου πολλά ξενοδοχεία ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου στην ερχόμενη τουριστική περίοδο απαιτεί άμεσα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αναφέρονται σε συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας, αντίστοιχα ανακοινώνουν την περιορισμένη λειτουργία κάποιων μόνο ξενοδοχειακών τους μονάδων ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία είτε έχουν απολύσει μαζικά το προσωπικό τους είτε έχουν δηλώσει αναστολή εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Η απάντηση εκ μέρους της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων στην πρώτη επιστολή – διαμαρτυρίας που στείλαμε, άνεργης Ξενοδοχοϋπαλλήλου και μητέρα ενός παιδιού είναι χαρακτηριστική για το πόσο ανεπαρκή είναι αυτά τα μέτρα ιδιαίτερα για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό. Επισυνάπτουμε την απάντηση που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραπομπή στο site του ΟΑΕΔ.

Να σταματήσει η κοροϊδία. Είμαστε πολλοί και έχουμε φωνή. Μέρα με τη μέρα την δυναμώνουμε .

Η Κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εποχιακών ή άλλων εργαζομένων που βιώνουν την απόγνωση.

Μέσα απο το mail μας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας καλούμε περισσότερους συναδέλφους να μας καταγγείλουν τα όσα βιώνουν.

Απάντηση Υπουργείου Εργασίας στην επιστολή άνεργης εποχιακής εργαζόμενης
«Αξιότιμη κυρία/Αξιότιμε κύριε,
αναφορικά με την επιστολή σας, σάς γνωρίζουμε ότι στο άρ. έβδομο της ΠΝΠ 20/03/2020 (ΦΕΚ 68/Α), αναφέρονται τα εξής:
Στήριξη ανέργων
1. Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του
επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος
ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-
ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. και
του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως
απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. ΕΤΑΑ
(τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης
Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός
του πρώτου τριμήνου του έτους 2020, παρατείνεται έως
τις 31 Μαΐου 2020.”
Στον σύνδεσμο http://www.oaed.gr/asphalismenoi-pou-apascholountai-se-epicheireseis-pou-leitourgoun-epochika αναφέρονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε επικοινωνήστε και με την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι όλες οι αναφερόμενες στην Υπηρεσία μας περιπτώσεις γνωστοποιούνται στους αρμοδίους προκειμένου να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης.
Με εκτίμηση,
για τη Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων
Συμεών Γκουδρολώλος»

Τα σχόλια είναι κλειστά.