Ρέθυμνο:Με λαμπρότητα η Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η ΕΟΡΤΗ
ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
20 και 21 Νοεμβρίου 2023

Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, η Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης.
Κατά τον Εσπερινό της Εορτής, το απόγευμα της Δευτέρας, 20ής Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, με τη συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Μεγάλου Ιεροκήρυκος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Παναρέτου, Ηγουμένων των Ιερών Μονών και πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους σεβασμού και τιμής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά ως Αρχιερεύς την Κρήτη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ποιμενάρχου μας για τη συμμετοχή του στην Πανήγυρι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.
Ακολούθως, τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος στα πλούσια θεολογικά νοήματα και μηνύματα της Εορτής των Εισοδίων καθώς και στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου εν γένει.
Μετά την απόλυση του Εσπερινού, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης διένειμε προς τους πολυπληθείς προσκυνητές τον ειθισμένο άρτο και αντίγραφα της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, της «Κεράς του Ρεθέμνους», η οποία ενθρονίστηκε στο Προσκυνητάρι Της πριν από λίγες ημέρες.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Τρίτης, 21ης Νοεμβρίου 2023, κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και στη συνέχεια τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ηγούμενοι Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Μεγαλονήσου Κρήτης.
Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τόνισε την αξία του μηνύματος της ενότητος και της ευλογημένης συνοδοιπορίας όλων των ανθρώπων προς την Βασιλεία των Ουρανών.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, εις εφαρμογήν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, περικοσμήθηκε με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, ήτοι τον Σταυρόν των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά σχετικού Συνοδικού Παπύρου, ο Ενδοξότατος Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παραγιουδάκης ευχαρίστησε με συγκινητικούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο, για την σχετική πρότασή του προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και σύνολη την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, για την τιμή που έγινε προς το πρόσωπό του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε θερμά τους αγίους Αρχιερείς, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Επαρχιών της Κρήτης, τους Ιεροψάλτες, τις Τοπικές Αρχές και το πλήθος των παναγιοσκέπαστων πιστών για τη συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρι και ευχήθηκε η Παναγία πάντοτε να σκεπάζει τον βηματισμό μας και να μεσιτεύει προς τον Υιόν Της και Κύριό μας Ιησού Χριστό για τη σωτηρία μας.
Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της πόλεως Ρεθύμνης.
Από τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προσφέρθηκε κέρασμα και εόρτια τράπεζα.
Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του εορταστικού διημέρου παρέστησαν οι Τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνης και άλλοι πρόκριτοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.