Ρέθυμνο:Στα εγκαίνια Ιερού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερσονήσου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ
22 και 23 Οκτωβρίου 2022

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Θεολόγου Παπαλεβυζάκη, Ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, μετέβη, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου της πόλεως του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβει μέρος στα Ιερά Εγκαίνια του τρίκλιτου Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, και του Οσίου πατρός ημών Ευμενίου του Νέου, του Κρητός, τα οποία τελέσθηκαν το πρωί της Κυριακής 23ης Οκτωβρίου 2022.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, εκόμισε προς τον εν λόγω Ιερό Ναό τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, καθώς το ένα κλίτος του εγκαινιασθέντος Ναού αφιερώθηκε στους Αγίους Νεομάρτυρές μας.
Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Άγιο Νικόλαο το εσπέρας του Σαββάτου 22ας Οκτωβρίου 2022 -όπου στα προπύλαια της πόλεως έγινε επίσημη υποδοχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, από τις αρχές της πόλεως και εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και από πλήθος κληρικών και πιστών- κομίζοντας τα Ιερά Λείψανα προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης. Ακολούθως τελέσθηκε ο Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο φιλοξενών Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Επίσκοπό μας, ευχαριστώντας τον για την μοναδική ευλογία της ελεύσεως για πρώτη φορά των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, καθώς και για την δωρεά προς την εν λόγω Ενορία μικρού αποτμήματος εκ των Ιερών Λειψάνων των Αγίων προς διηνεκή ευλογία των προσκυνητών της Ενορίας αυτής.
Στην αντιφώνησή του, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, διότι η πρώτη έξοδος των Τιμίων Καρών από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, μετά από σειρά δεκαετιών, πραγματοποιείται προς την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και προς τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, του οποίου το ένα κλίτος αφιερώνεται στις ιερές μνήμες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, σημειώνοντας ότι ο Ναός αυτός τιμάται στην Αγία Θεοπρομήτορα Άννα, στους Αγίους Τέσσερις εν Ρεθύμνη Νεομάρτυρες και στον Όσιο Ευμένιο τον Νέο, οι οποίοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και συγκυρίες ευηρέστησαν τον Θεό και υπούργησαν το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, καταδεικνύοντας ότι η Εκκλησία μας δεν παύει να αποτελεί εργαστήριο αγιότητας σε όλους τους αιώνες, σε όλες τις εποχές, όταν ο άνθρωπος επιλέγει να πορεύεται με τις ευαγγελικές επιταγές και πράττοντας το Θέλημα και τις βουλές του Θεού. Ο Επίσκοπός μας προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμένουν κοντά στην Εκκλησία, συγχαίροντας όλους όσοι εκοπίασαν για την προετοιμασία του Ναού και την μεγάλη ημέρα του Εγκαινισμού του.
Το πρωί της Κυριακής, 23ης Οκτωβρίου 2022, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, και στη συνέχεια η Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και η πρώτη Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Γεωργίου Αλέξη, γόνου της Ενορίας αυτής, στην οποία παιδιόθεν διηκόνησε.
Πάνδημη ήταν η συμμετοχή του λαού του Θεού, καθώς κατά τη διάρκεια του διημέρου εκατοντάδες πιστοί από την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, αλλά και από όλη την Κρήτη, προσήλθαν και προσεκύνησαν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, απότμημα Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης και τεμάχιον Επιτραχηλίου του Οσίου Πατρός ημών Ευμενίου του Νέου, του Κρητός, και συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου και στα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού. Συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων και των σωμάτων ασφαλείας.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τζάβλας προσφώνησε με θερμούς λόγους τους Ιεράρχες, τις αρχές και τον πιστό λαό, αναφερόμενος διεξοδικά στο ιστορικό όλης της πορείας μέχρι τη λαμπρή ημέρα των Εγκαινίων, η οποία γράφεται στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο για τη μοναδική τιμή και ευλογία της ελεύσεως των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.
Μετά το πέρας των Εγκαινίων και της Θείας Λειτουργίας, από την εoρτάζουσα Ενορία προσεφέρθη εόρτια τράπεζα προς το πλήθος των πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος, αμέσως μετά το πέρας της εόρτιας τράπεζας, παρέλαβε τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και τις επέτρεψε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Ρεθύμνης, όπου θησαυρίζονται και όπου θα αναμένουν τους προσκυνητές, για να τους επιδαψιλεύσουν ευλογία και αγιασμό διά της Χάριτος του Παρακλήτου, κατά την προσεχή διήμερη Ιερά Πανήγυρι της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.