Ρέθυμνο:Στον Κάτω Μυλοπόταμο οι φετινές εκδηλώσεις του θεσμού: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφή -Υγεία»

Ημερομηνία:

14 – 15 – 16 Ιουλίου 2023

Ο παγκρήτιος φορέας Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου- με τη συμμετοχή 14 χωριών- τον ετήσιο θεσμό «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφή -Υγεία».
Ο θεσμός δομείται πάνω σε δύο άξονες:
• Είναι τοποκεντρικός: «φωτίζει» την περιοχή, τους τοπικούς φορείς και πρωτοβουλίες, προβάλλει και παρουσιάζει την τοπική γαστρονομική κληρονομιά, αναδεικνύει τις τοπικές παραγωγές, τους μικροεπιχειρηματίες , τη χειροτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά, τις δυναμικές του τόπου κλπ.
• Είναι παγκρήτιος και διεθνής: διαπραγματεύεται θέματα Παγκρήτιου ενδιαφέροντος, τα διερευνά και τα αναδεικνύει, δημιουργεί πρωτοβουλίες και δικτυώσεις εθνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταφέρει καλές πρακτικές, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης ειδικών από διαφορετικά πεδία και χώρους.
Οι βασικές επιδιώξεις του θεσμού είναι δύο και συγκεκριμένα α) η αποσαφήνιση και ο επαναπροσδιορισμός με σύγχρονους όρους, της κρητικής διατροφικής κληρονομίας καθώς και οι παράμετροι που την προσδιορίζουν (μοντέλο , προϊόντα, πολιτικές κλπ.), με έμφαση στην υγιεινή και πολιτιστική της διάσταση και β) η «κινητοποίηση», ενεργοποίηση, στήριξη των τοπικών παραγωγικών, επιχειρηματικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων συστημάτων, καθώς και οι συνέργειες, δικτυώσεις και συμπράξεις που τους ενδυναμώνουν.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ειδικές συναντήσεις γαστρονομικού, διατροφικού και άλλου σχετικού περιεχομένου, ενημερωτικές συναντήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, πολιτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανακοινώσεις συμφωνιών, μεταφορά καλών πρακτικών από άλλες χώρες και περιοχές, καθώς και πολλές δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την ευρύτερη περιοχή και την ταυτότητά της. Σημειώνεται ότι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
Ο θεσμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης, στήριξης του συστήματος “Κρητική Διατροφή”» , που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Ρεθύμνης:Ξεκινά το πρόγραμμα «Άθληση και Γυναίκα»

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του...

Το θέατρο αλλιώς: Η πρώτη Θεατρική Λέσχη...

Με πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2026–27 το «Όσα...

Δήμος Ρεθύμνης:Ξεκινά το πρόγραμμα «Άθληση και Γυναίκα»

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του...

Το θέατρο αλλιώς: Η πρώτη Θεατρική Λέσχη...

Με πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2026–27 το «Όσα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Θάνατος μαθήτριας στην Κοζάνη: Ψυχολόγοι στο σχολείο από αύριο – Τι δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη

Βαρύ πένθος στην Κοζάνη έχει προκαλέσει ο θάνατος μαθήτριας...

Δήμος Ρεθύμνης:Ξεκινά το πρόγραμμα «Άθληση και Γυναίκα»

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του...

Ανακοίνωση ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου για το περιστατικό με ανήλικα παιδιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕ» Με...