Ρέθυμνο:Συνάντηση εργασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ, Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Συνάντηση Εργασίας με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε εγγράφως την πρότασή του για έναν συνολικό οδικό χάρτη ανασχεδιασμού των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου με τρεις βασικούς στόχους:

 Την άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη των υγειονομικών υποδομών (Ενεργειακή Αναβάθμιση – Επέκταση και νέα πτέρυγα στο Γ. Ν. Ρεθύμνου και σύγχρονη αστική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας).
 Τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει το όραμα για ένα νέο νοσοκομείο ρεαλιστικές βάσεις υλοποίησης.

 Την ανάπτυξη άμεσων ενέργειων θωράκισης του Νοσοκομείου με προσωπικό.

Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, η πρόταση που κατατέθηκε είναι μια ρεαλιστική και επιβεβλημένη δέσμη παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η στοιχειώδης και αυτονόητη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά η άμεση και ουσιαστική ενίσχυσή του σε υποδομές και προσωπικό προκειμένου οι πολίτες του Ρεθύμνου να είναι σε θέση να απολαμβάνουν σταθερά σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι θα μελετήσει την πρόταση του κ. Κεφαλογιάννη ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ωρίμανσης αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής της νέας πτέρυγας από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολουθεί περίγραμμα της πρότασης που κατατέθηκε:
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σκέλος 1ο: Άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη των υγειονομικών υποδομών

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι η παλαιότερη κτιριακή υποδομή σε επίπεδο Κρήτης με αποκλειστική ευθύνη την νοσοκομειακή κάλυψη μιας αναπτυσσόμενης περιφερειακής ενότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη από το 2019 τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η άμεση βελτίωση των υποδομών του υφιστάμενου ιδρύματος, έτσι ώστε, μέχρι να αποκτήσει το Ρέθυμνο νέο νοσοκομείο, να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλών προδιαγραφών επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν συζητήσεις θεωρητικού χαρακτήρα και διάφορες προτάσεις από φορείς, χωρίς ωστόσο να αναιρείται το γεγονός ότι το τελευταίο μεγάλο έργο ενίσχυσης και επέκτασης ενός νοσοκομείου που κατασκευάστηκε το 1954 (εκσυγχρονίστηκε το 1978 και το 1987) παραδόθηκε το 2011 (δυτική πτέρυγα). Έτσι, σήμερα έχουμε ήδη συμπληρώσει μια δεκαετία απραξίας και απαξίωσης, με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις να αυξάνονται συνεχώς.
 Νέα πτέρυγα Γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου
Το 2019 προχώρησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η χρηματοδότηση ύψους 753.000 ευρώ, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών του έργου «Επέκταση – Αναδιαρρυθμίσεις στο Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου».

• Η δράση αφορά την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών, στατικών, μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων, γεωτεχνικών και λοιπών ειδικών μελετών που θα ανοίξουν το δρόμο για την δημοπράτηση του έργου.

• Στις 14/1/2022 εστάλη από το Υπουργείο Υγείας εξουσιοδότηση προς την ΚΤΥΠ προκειμένου να προχωρήσει για την προκήρυξη.
• Η έγκριση του ποσού (753.000 €) στον προϋπολογισμό της ΚΤΥΠ για τη δημοπράτηση της μελέτης εντάσσεται στο πλαίσιο εκτέλεσης του ΕΠΑ του Υπουργείου (Υποδομών και Μεταφορών.)
• Η ΚΤΥΠ έχει ζητήσει ήδη από το Υπουργείο το συνολικό ποσό προκειμένου μέχρι τέλος Μαρτίου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες ωρίμανσης της δημοπράτησης.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το έργο αυτό, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 7.113.196 ευρώ. να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα και με τις ήδη διατυπωμένες προτάσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος και της 7ης ΥΠΕ.
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να συμβάλει πολλαπλά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου, αυξάνοντας σημαντικά τους διαθέσιμους χώρους του ιδρύματος και εναρμονίζοντας το με τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

 «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου»

Η ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, αποτελεί μια συνδυαστική με την νέα πτέρυγα διαδικασία μέσα από την οποία θα επιτευχθεί ένα ολιστικό πλέγμα παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών, παρέχοντας άμεσα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό και ένα αισθητά αναβαθμισμένο ίδρυμά για τους πολίτες.
• Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’.
• Οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 5.387.800 ευρώ, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες του Ρεθύμνου μια άμεση βελτίωση στην κτιριακή εικόνα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης έχει τρία βασικά υποέργα :

Α’ υποέργο : Τεχνικό – κατασκευαστικό αντικείμενο ( 3.565.000 ευρώ)
• Δημοπράτηση της μελέτης μέχρι 15 Μαρτίου 2022.
• Υπογραφή σύμβασης μέχρι 15 Ιουλίου 2022
• Παράδοση μελέτης μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023
• Δημοπράτηση κατασκευής έργου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2023
• Υπογραφή σύμβασης μέχρι τέλος Μαΐου 2023
• Περαίωση έργου Ιανουάριο 2024
Β’ Υποέργο : Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ( 450.000 ευρώ)
• Υποβολή για προέγκριση στη Διαχειριστική Αρχή : τέλος Φεβρουαρίου 2022
• Δημοπράτηση εντός Μαρτίου 2022
• Λειτουργία εντός Ιουλίου 2022
Γ’ Υποέργο : φωτοβολταϊκό ( 290.000 ευρώ)
• Υποβολή για προέγκριση στη Διαχειριστική Αρχή : τέλος Φεβρουαρίου 2022
• Δημοπράτηση εντός Μαρτίου 2022
• Λειτουργία από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο 2022

Η πράξη βρίσκεται σε φάση τελικής ωρίμανσης στη Διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένουμε την έγκριση των τευχών δημοπράτησης. Σε ότι αφορά το Α υποέργο είναι επιτακτική η αμεσότερη δυνατή απάντηση στην από 25/2 αίτηση εκχώρησης που υπέβαλε το Γ.Ν Ρεθύμνου σχετικά με την επίβλεψη, παρακολούθηση και έγκριση των μελετών στην Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου), της ενταγμένης Πράξης με Α.Π. 11179/14-12-2020 με κωδικό ΟΠΣ 5062144 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Αμέσως μετά η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα προχωρήσει σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την ανάθεση και επίβλεψη των μελετών και της κατασκευής προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση.

 Η ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα και η ψυχική υγεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού
Στο Ρέθυμνο δεν αναπτύχθηκε ποτέ μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη δημιουργία μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας αστικής δομής και ενός συγχρόνου δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά ένας συγκερασμός που με τη διαχρονική υποστελέχωση οδήγησε στη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων και οριακής εξυπηρέτησης του πληθυσμού χάρη στις συνέχεις προσπάθειες του προσωπικού.

Πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας της ΠΦΥ στην πόλη του Ρεθύμνου
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας σε αστικό επίπεδο παρέμειναν σταθερά υποστελεχωμένες και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών με αποτελέσματα να υπάρχει συσσώρευση όγκου περιστατικών πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα σε συνεργασία και με την διοίκηση της υγειονομικής Περιφέρειας του Νησίου προχωράμε στη χωροθέτηση μιας νέας σύγχρονης και ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιάς δομής σε κοντινή απόσταση με το νοσοκομείο προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αναπτύσσοντας ένα ισχυρό πεδίο αλληλεπίδρασης με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφορικά με την στέγαση της νέας αυτής δομής.

Ειδικότερα:
Ενοποίηση των Δομών της ΠΦΥ υπό την εποπτεία του Κ.Υ. Αστικού Τύπου.
Με δεδομένο ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης που υπήρχαν στις προηγούμενες δομές ΠΦΥ δυστυχώς συνεχίζονται και σήμερα στο πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι συμπολίτες μας είναι επιβεβλημένο να δοθεί μια σοβαρή λύση, έτσι ώστε να καλύπτεται επαρκώς και με αξιοπρέπεια ο τοπικός πληθυσμός. Έτσι, προτείνουμε την αναβάθμιση του ρόλου και την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του ΚΥΑΤ. Οι ιατροί που απασχολούνται ήδη στο ΚΥΑΤ και στη ΤΟΜΥ μπορούν να αλληλοεπιδρούν στον ίδιο χώρο με διακριτή αυτονομία αλλά κοινό εφημεριακό πρόγραμμα.

Ψυχική Υγεία – χωρικές αναδιαρρυθμίσεις

Με δεδομένο το σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία χωροταξικής αναδιαμόρφωσης που θα τοποθετήσει την ψυχική υγειά στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνονται συνοπτικά οι ακόλουθες αλλαγές.:
• Άμεση αξιοποίηση του χώρου που σήμερα στεγάζεται ο ΟΚΑΝΑ για την προσωρινή στέγαση και ανάπτυξη του ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ μέχρι να απελευθερωθεί ο χώρος που σήμερα στεγάζονται τα ΤΟΜΥ (μέσα από τη συστέγαση με το ΚΥΑΤ) έτσι ώστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια να στεγαστεί η υπηρεσία σε μόνιμή βάση για να μπορέσει να αναπτυχθεί.
• Μεταστέγαση ΟΚΑΝΑ σε αυτόνομο κτιριακό συγκρότημα.
• Ολοκλήρωση διαδικασιών στέγασης του ΚΨΥ Ρεθύμνου σε σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις
• Ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας ενηλίκων ατόμων με αναπηρία για το οποίο έχει γινεί δωρεά ως προς το κτίριο και σε σύντομο διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη.

Όλα τα παραπάνω πέρα από την καθετοποίηση και την αυτόνομη ανάπτυξη μονάδων που μέχρι τώρα συστεγάζονται οριακά και αλληλεπικαλύπτονται θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών ΠΦΥ, Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Την ίδια στιγμή θα μπορέσουν να απελευθερωθούν χώροι του ΚΕΦΙΑΠ που σήμερα καταλαμβάνονται για τις ανάγκες στέγασης του ΚΨΥ και του ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ προκειμένου να επιτελέσει το σημαντικό έργο του.
Σκέλος 2ο : Η συζήτηση για ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο
Η πρόθεση χωροθέτησης ενός νέου νοσοκομείου σε μια περιοχή κοντά στον περιαστικό ιστό, με ανεπτυγμένη συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση τόσο από την πόλη όσο και με βάση τον εκσυγχρονισμένο ΒΟΑΚ που θα αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια είναι ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο αποκτά βάση ως διεκδίκηση με τη χωροθέτηση του στο βόρειο άκρο των οικοπέδων εκτάσεων που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της παραχώρησης τους στο Υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα:
• Στις 11 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης και των τοπικών θεσμικών φορέων για όλα τα ζητήματα που άπτονται του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της σχέσης του με την κοινωνία του Ρεθύμνου και έθεσα για πρώτη φορά δημόσια το θέμα παραχώρησης έκτασης στου Γάλλου από το πανεπιστήμιο για ανέγερση νέου νοσοκομείου.
• Αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής υπήρξε η από 20/5/2021 απόφαση της Συγκλήτου του Π.Κ να παραχωρήσει τις απαιτούμενες εκτάσεις γης για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου, καθώς και να το εντάξει (μερικώς) στις λειτουργίες της Ιατρικής Σχολής, με τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.
Ως εκ τούτου, με δεδομένο τον προαναφερόμενο σχεδιασμό σε αυτή τη φάση κρίνεται ως απολυτά σημαντικό πρώτο βήμα ο απαραίτητος συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο, την 7Η ΥΠΕ και την Πρυτανεία του ΠΚ μέσα από τη διενέργεια σύσκεψης με αποκλειστικό αντικείμενο την αποδοχή της πρόθεσης παραχώρησης. Ως δεύτερο βήμα ορίζεται η αμεσότερη δυνατή εξέταση της καταλληλόλητάς του υπό παραχώρηση οικοπέδου.
Αφού ολοκληρωθούν τα δυο αυτά βήματα ως βασική άμεση ενέργεια για την ολοκλήρωση του πλέγματος των αρχικών βημάτων ωρίμανσης διασφαλίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε διακινδύνευση ο υφιστάμενος ώριμος σχεδιασμός (νέα πτέρυγα, ενεργειακή αναβάθμιση), οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της πρότασης στον περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό υγείας αναζητώντας σε επίπεδο άμεσης προτεραιότητας όλες τις πιθανές λύσεις για χρηματοδότηση του σκέλους της μελέτης του έργου χωρίς την οποία οποιαδήποτε πρόταση αποτελεί ένα καθαρά θεωρητικό πλαίσιο προθέσεων χωρίς βάση εφαρμογής.
Παρατηρήσεις :
1. Ακριβώς στο πλαίσιο της απόφασης και με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ως έδρα το Ρέθυμνο και αναπτύσσεται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο κατά την άποψη του συνόλου των θεσμικών του Ρεθύμνου θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση η σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του νέου χάρτη υγείας. Παράλληλα είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο νέος οργανισμός του Γ.Ν τόσο για τη βέλτιστη δυνατή στελέχωση όσο και για χαρτογράφηση του λειτουργικού πλαισίου για ένα πραγματικά σύγχρονο δευτεροβάθμιο ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας.
2. Στη λογική της χωρικής αξιοποίησης της παραχώρησης από το Π.Κ και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος πέρα από συνοπτικά προαναφερθέντα βήματα το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια πληρέστερη πρόταση που με στόχο την αξιοποίηση των εκσυγχρονισμένων πλέον εγκαταστάσεων του υφιστάμενου ιδρύματος για τη δημιουργία πρότυπης δομής ιατρικού τουρισμού στο κέντρο του νησιού.
Σκέλος 3ο : Το ζήτημα της υποστελέχωσης και άμεσες ενέργειες θωράκισης
Με βάση τα στοιχεία προσλήψεων αποχωρήσεων ο αριθμός των γιατρών που προστέθηκε στο ίδρυμα την περίοδο 2011 – 2021 ανέρχεται σε μόλις 23 μονίμους γιατρούς αφού προστέθηκαν συνολικά 67 γιατροί και αποχώρισαν 44. Τα στοιχεία λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Αυτή η σταθερή έλλειψη ενός γενναίου προγραμματισμού προσλήψεων που θα υπερκαλύψει το ρυθμό των αποχωρήσεων και θα ανατρέψει την επιβάρυνση του προσωπικού δημιούργησε το πρόβλημα.
Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.
Περίοδος 2011 – 2021
2011
Διορισμοί: 12, Έξοδοι: 3, Σύνολο: 9

2012
Διορισμοί: 1, Έξοδοι : 2, Σύνολο: -1

2013
Διορισμοί: 0, Έξοδοι : 3 , Σύνολο: -3

2014
Διορισμοί: 2, Έξοδοι : 6, Σύνολο: -4

2015:
Διορισμοί: 3, Έξοδοι : 0 , Σύνολο: 3

2016:
Διορισμοί 1, Έξοδοι : 5, Σύνολο: -4

2017:
Διορισμοί: 8, Έξοδοι :2 , Σύνολο: 6

2018:
Διορισμοί: 11, Έξοδοι : 3, Σύνολο: 8

2019:
Διορισμοί: 5, Έξοδοι : 7 Σύνολο: -2

2020:
Διορισμοί: 9, Μετατάξεις στο φορέα: 1, Έξοδοι :9 Σύνολο: 1

2021:
Διορισμοί: 14, Έξοδοι : 4 , Σύνολο: 10

Η περίοδος 2011-2014
Την περίοδο 2011-2014 με βάση τις προσλήψεις και αφαιρώντας τις αποχωρήσεις, το νοσοκομείο ενισχύθηκε συνολικά με δεκαπέντε μόνιμους γιατρούς. Την ιδιά στιγμή που αποχωρήσαν δεκατέσσερεις. (+1)
Η περίοδος 2015-2019
Ακολουθήσαν οι εκλογές του 2015. Έγιναν προκηρύξεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών, ακριβώς όπως γίνεται και σήμερα, όμως σε ότι αφορά το μόνιμο προσωπικό που θα θωρακίσει και θα στηρίξει το ίδρυμα ακολουθήθηκε ακριβώς η ιδιά πρακτική. Έγιναν 28 προσλήψεις και την ίδια στιγμή που με μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις αποχωρήσαν 17. (+11)
2020 – έως σήμερα
Λαμβάνοντας ως βάση την περίοδο από τον Ιούνιο 2019-2022 μετρώντας ουσιαστικά τις ενέργειες στελέχωσης από την απαρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την 26.02.2022 στο σύστημα προστέθηκαν 24 γιατροί και έχουν αποχωρήσει 13 (+11). Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι μέσα σε μόλις δυο χρόνια έχουμε προσεγγίσει αριθμό διορισμένων στο ίδρυμα ιατρών αντίστοιχο με την συνολική πενταετή προηγούμενη περίοδο αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό κάλυψης των ιατρικών αναγκών με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Δείχνοντας έτσι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να αλλάζει σημαντικά προς το θετικότερο ο ρυθμός προσλήψεων αποχωρήσεων, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί έως ότου λυθεί το πρόβλημα οριστικά.
Συμπερασματικά, κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος του 2020 έως σήμερα ) το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου ενισχύθηκε με 24 μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ, 13 επικουρικούς ιατρούς αλλά και με 109 εργαζόμενους μονίμους και επικουρικούς μη ιατρικού προσωπικού(νοσηλευτικού & λοιπών ειδικοτήτων).

Οι παραπάνω ενέργειες συνέβαλαν καταλυτικά στη δημιουργία νέων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από συστάσεως του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως το εξωτερικό ιατρείο Ρευματολογίας, το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, το εξωτερικό ιατρείο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και το εξωτερικό Πνευμονολογικό Ιατρείο Post Covid. Ακόμα δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εγκεφαλογραφήματος μέσω της απόκτησης του αναγκαίου εξοπλισμού (εγκεφαλογράφος).

Τα σχόλια είναι κλειστά.