Ρέθυμνο : Συνεδρίαση και κοπή πίτας από το Εμπορικό Επιμελητήριο

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Στον απόηχο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, με τη συμμετοχή πλήθους ενδιαφερόμενων επενδυτών, αλλά και εκπροσώπων αρχών και φορέων διαχείρισης, με θέμα την Επιτάχυνση της Υλοποίησης των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων των Δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συζήτησε λεπτομερώς:
α) τη μειωμένη απορροφητικότητα (ποσοστό μόλις 16%) των κοινοτικών κονδυλίων που παρουσιάζουν οι ενταγμένες, σε κοινοτικά προγράμματα Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις,
β) την ανάγκη έγκαιρης οικειοθελούς παραίτησης των επιχειρήσεων που δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν τις δράσεις, για τις οποίες έχουν ενταχθεί, προκειμένου να υπάρχει χρόνος υλοποίησης έργων από τις επιλαχούσες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τις αντικαταστήσουν,
γ) τα προβλήματα αδειοδότησης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σ’ αυτά και ειδικότερα στα προβλήματα αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Π.Ε. Ρεθύμνης, λόγω του γνωστού προβλήματος της πολεοδόμησης οικισμών που αντιμετωπίζουν το χρόνιο ζήτημα της οριοθέτησης με την ζώνη των 800 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος απένταξής τους, με συνέπεια, εκτός των άλλων την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, ζημιά τεράστια για τις ίδιες αλλά και την τοπική οικονομία.

2.- Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου χρήσης 2020.

3.- Ενέκρινε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση του «Μήνα Οδικής Ασφάλειας 2020» στην Κρήτη. Πρόκειται για με σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας.
Φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους του Ρεθύμνου και επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης που διαθέτει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), προσομοιάζοντας τις αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, προσδοκάται πως θα υπάρξει ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην καλύτερη εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας στην καθημερινή τους ζωή.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Ρέθυμνο, στη διάρκεια του τριημέρου 7-9 Απριλίου 2020. Λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίησή του.
Συνδιοργανωτές του «Μήνα Οδικής Ασφάλειας 202» είναι τα Επιμελητήρια της Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.).
Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιχορήγηση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) μέχρι το ποσό των 6.300,00 (έξι χιλιάδων τριακοσίων) ευρώ.

4.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Δήμου Ρεθύμνης με το ποσό των 4.000,00 ευρώ (τέσσερις χιλιάδες) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων. Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι αποτελεί θεσμό Δημιουργίας και Προβολής του τόπου μας, ο οποίος κάθε χρόνο ενισχύεται και εμπλουτίζεται προβάλλοντας, τον τόπο μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.
Με την διαχρονική αυτή συμβολή, το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίξει έμπρακτα το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του θεσμού στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Ρεθύμνου, με το ποσό των 1.000,00 ευρώ, για συμμετοχή στα έξοδα κατασκευής ενός σύγχρονου site – ιστοτόπου που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του.

6.- Όρισε τους εκπροσώπους στην ομάδα εργασίας Δικτύου AREPO Περιφέρειας Κρήτης, ως εξής: α) Κων/νος Σπυριδάκης, ως τακτικός, β) Δημήτριος Προβιάς, ως αναπληρωματικός. Το Δίκτυο APERO αποτελεί ένωση ευρωπαϊκών περιφερειών και ενώσεων παραγωγών με κύριο αντικείμενο την προώθηση, προάσπιση και προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της.

7.- Όρισε τους εκπροσώπους του στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές για θέματα ναυαγίων Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ως εξής: α) Μιχαήλ Δανδουλάκης, ως τακτικός, β) Ιωάννης Παπαδάκης, ως αναπληρωματικός.

Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης σε μια σεμνή και λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Επιμελητηρίου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου και των εργαζομένων του.
Το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε ένα συμβολικό δώρο, έτυχε στο Διευθυντή του Επιμελητηρίου Ευάγγ. Κουμεντάκη. Τυχερή, επίσης, στάθηκε και η εργαζόμενη στη θυγατρική εταιρεία του Επιμελητηρίου Ιωάννα Σκεμπή, η οποία κέρδισε δύο ημέρες άδεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.